Optimist

Optimistene har grunn til å se enda lysere på framtiden

De lever nemlig lenger enn pessimistene, viser ny studie.

SE ALLTID LYST PÅ LIVET: Det kan nemlig føre til at du lever lenger. FOTO: NTB Scanpix
SE ALLTID LYST PÅ LIVET: Det kan nemlig føre til at du lever lenger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Så var det altså et livsviktig budskap i Monty Pythons superhit «Always look on the bright side of life». For nå viser en ny amerikansk studie at optimistiske mennesker har større sannsynlighet for å leve lenger, skriver BBC.

Forskerne har analysert data fra to store langtidsstudier, den ene bestående av nesten 70 000 kvinner, og den andre av rundt 1500 menn. Alle har fått spørsmål om hvordan de så på framtiden, i tillegg til at faktorer som kosthold, alkoholforbruk og røyking har blitt vurdert.

Lever 11-15 prosent lenger enn pessimistene

Så hva fant de ut? Jo, at optimistene har rett - det er slett ikke naivt å se lyst på livet, faktisk lever du lenger av det.

Studien viser nemlig at mennesker med et optimistisk syn på livet i gjennomsnitt lever 11-15 prosent lenger enn pessimistene, og har større sjanse for å leve til fylte 85 år. Dette gjaldt i størst grad for kvinnene.

- Sunnere vaner og færre depresjoner forklarer bare deler av disse funnene, sier Lewina Lee, professor i psykiatri ved Boston University School of Medicine, som står bak undersøkelsen.

Hun framholder at optimistene virker flinkere til å kontrollere følelsene sine, og derfor er mer robuste i møte med stress, som igjen påvirker immunsystemet negativt.

I tillegg viser hun til tidligere studier som viser at optimistiske mennesker ofte har tydeligere mål og god nok selvtillit til å nå dem, samt at de viser seg å være bedre problemløsere.

Forskerne involvert i studien mener pessimistene vil kunne dra nytte av å forsøke å øve på å se for seg en framtid der det meste går greit, altså øve på å tenke positivt, og at det fortsatt er mye som gjenstår å forske på når det gjelder koblingen mellom psykisk helse og blant annet hjerte- og karsykdommer og kreft.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer