Fitness:

- Ordet fitness betyr veltrent, og det er jeg uavhengig av ­hvor mye fett jeg har på kroppen

Hun er redaktør for et helse og fitness-magasin og kaller seg «fitnessfeminist». Sara Dahlström (25) vet at hun skiller seg ut i eget miljø.

BEGYNTE Å LØFTE TUNGT: Sara Dahlström ble alvorlig syk som 17-åring. Styrketreningen har gitt henne et nytt syn på seg selv og egen kropp. Foto: Privat
BEGYNTE Å LØFTE TUNGT: Sara Dahlström ble alvorlig syk som 17-åring. Styrketreningen har gitt henne et nytt syn på seg selv og egen kropp. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun løfter tungt, og debatterer heftig - den svenske sjefredaktøren av magasinet og nettstedet Helsä & Fitness. Sara Dahlström (25) vet at hun skiller seg ut i egen «bransje» og i sosiale medier, der millioner av #fitspiration-bilder viser fram fettfrie magemuskler, sprettrumper og måltider bestående av agurk og proteinpulver. Sara vil vise noe annet - fordi hun mener vi trenger det. På sin egen Instagram-profil er en av spesialitetene å danse hemningsløst i sakte film, fordi hun mener det er fantastisk kult å se hvordan muskler og fett beveger seg.

- Du kaller deg fitnessfeministen – hva ligger i det begrepet?

- Treningsverdenen er full av veldig mange stereotyper og normer, der kvinner skal være på en bestemt måte, og menn på en annen. Jeg skriver om trening og helse på en måte som problematiserer disse normene, og har helt enkelt et feministisk perspektiv på det. Også syns jeg det er synd at ordet «fitness» eies av personer som ikke har noe underhudsfett og som konkurrerer i bikini fitness og sånne ting. Ordet fitness betyr jo veltrent, og det er jeg uavhengig av hvor mye fett jeg har på kroppen, forklarer redaktøren som selv er aktiv styrkeløfter.

- Hva syns du om alle de «perfekte» treningskroppene i sosiale medier – med hashtag «fitspiration» - tror du det er skadelig?

- Jeg tror at det er skadelig at folk tror at de trenger å passe inn i en bestemt kroppsform, uansett hvilken. Alle kan ikke få den kroppen med ekstremt lite fett og muskler på de «riktige stedene» - i alle fall ikke uten å måtte forsake en rekke ting, og føle seg dårlig underveis. Et slikt kroppsideal kan være akkurat like skadelig som den modelltynne kroppen uten former.

- Det ser ut til at du får en del kritiske og stygge kommentarer på blogg og i sosiale medier. Hvordan takler du det?

- Den eneste grunnen til at jeg ikke tar meg nær av de negative kommentarene, er fordi jeg får så mange positive. Ofte er de negative bemerkningene dessuten helt på jordet - som når en skrev «du burde kanskje begynne å trene», ettersom han åpenbart mente at jeg var tjukk. Det er vanskelig å ta seg nær av sånne angrep.

- Når og hvorfor begynte du selv å løfte vekter?

- Det er en lang historie som begynte da jeg var 17 og fikk vite at jeg hadde en hjernesvulst som satt på hypofysen. Den ble operert vekk dagen etter, men ettersom hypofysen styrer hormonene, våknet jeg opp uten hormonproduksjon. Det innebar at jeg fikk lavt stoffskifte, og måtte begynne med kortison. Resultatet var at jeg jeg gikk fra undervektig til overvektig på kort tid, og som 17-åring visste jeg ikke at det fantes noe annet alternativ enn å gjøre alt for å bekjempe vektoppgangen. Jeg spiste ekstremt lite og sto en time om dagen på crosstraineren eller tredemølla, selv om jeg hatet det, forteller Sara.

- Så etter en stund testet jeg sirkeltrening som inneholdt styrketrening. Og da innså jeg at trening kan være mye morsommere enn å bare løpe på mølle!

SUPERSTERK: Sara skriver om at å løfte tungt gjør henne glad. Hun håper på et større fokus på hva kroppen kan klare - framfor hvordan den ser ut. Foto: Privat
SUPERSTERK: Sara skriver om at å løfte tungt gjør henne glad. Hun håper på et større fokus på hva kroppen kan klare - framfor hvordan den ser ut. Foto: Privat Vis mer

- Jeg begynte på crossfit - der man man blant annet løfter tungt, men fortsatt var målet mitt å bli tynn. Jeg oppdaget raskt at det var de tunge løftene jeg likte og var god på, så jeg valgte å begynne i en atletklubb der fokuset utelukkende var å løfte tungt, sier Sara og understreker at var først her hun opplevde hvor gøy trening kunne være, og hvor mye glede trening kunne gi.

- Samtidig fikk de tunge løftene meg til å sette pris på kroppen på en annen måte, ettersom jeg kjente meg så fornøyd med å klare det. På denne måten kom jeg i gang med tunge løft og kroppspositivisme samtidig.

LES OGSÅ: - En gul lapp på speilet i garderoben hadde ikke hjulpet på mine komplekser

- Som redaktør for et helsemagasin: hva er din trenings-/kostholdsfilosofi?

- Det er å trene det man syns er gøy, og spise det man syns er godt. Når det gjelder kosthold så må man selvsagt tilpasse det etter målene sine og få i seg næring, men å utelukke mat man liker gjør livet kjedelig. Det samme gjelder trening. Det er slitsomt å trene, om du syns det er kjedelig i tillegg blir det bare plagsomt.

- Syns du mange unge kvinner stresser for mye med trening og kosthold?

- Absolutt. Og en en av grunnene til det er alle mytene som finnes om kosthold. Folk tror de må holde seg unna visse matvarer og at de må spise såkalt supermat, men det eneste du behøver er å få i deg riktig næring - og det kan du få på så mange måter. Du behøver ikke følge en spesiell diett, forklarer Sara og legger til:

TRENINGSGLEDE: -Finn en treningsform som gjør deg glad, oppfordrer Dahlström. Foto: Privat
TRENINGSGLEDE: -Finn en treningsform som gjør deg glad, oppfordrer Dahlström. Foto: Privat Vis mer

- Det samme gjelder for trening. Mange tror de må gjennomføre én bestemt treningsform for å få resultater, men det viktigste er at du gjør noe i det hele tatt. Og om du trener noe du syns er gøy, øker også sjansen for at du fortsetter med det.

- Hva er dine råd for et mer avslappet forhold til egen kropp og treningsinnsats?

1. Slutt å følge personer i sosiale medier som gir deg angst. Om noen får deg til å føle deg dårlig, eller at du burde se annerledes ut skal du fjerne dem fra livet ditt med en gang.

2. Trening skal være gøy! Jeg vet jeg allerede har sagt det, men det er så viktig. Kjedelig trening kommer til å gjøre deg deppa, mens trening du liker vil få deg til å sette pris på deg selv og din egen kropp.

LES OGSÅ: Fitnesskonkurranse: - Det er viktig at folk forstår at dette ikke er en helårskropp!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer