Psoriasis

Over 100 000 nordmenn er rammet av psoriasis

Og for mange er sykdommen verst på denne tiden av året.

PSORIASIS: Så mange som seks til åtte prosent av oss har psoriasis - et kløende utslett som kan oppstå nær sagt alle steder på kroppen. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds
PSORIASIS: Så mange som seks til åtte prosent av oss har psoriasis - et kløende utslett som kan oppstå nær sagt alle steder på kroppen. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn 100 000 nordmenn sliter med kløende, flassende utslett som følge av psoriasis - en kronisk betennelsessykdom som fører til tykke skjelldannelser over en rød og sår hudoverflate.

Som oftest opptrer skjelldannelsene og sårene på bein og armer og i hodebunnen, samt på hender, føtter og i ansiktet. Utbruddene varierer i styrke, og i mange tilfeller er en infeksjon eller psykiske påkjenninger en utløsende faktor.

LES OGSÅ: Derfor får du eksem

Mer utbredt i Norge enn i andre land 

Ny forskning tyder på at psoriasis er mer utbredt i Norge enn i andre land. 

- Resultater fra den store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viser at anslagsvis seks til åtte prosent av befolkningen har sykdommen. Internasjonalt rapporteres det om to prosent, forteller Ingrid Snekvik, som er hudlege ved St. Olavs Hospital.

Hun forsker både på utbredelsen av psoriasis og forekomsten av følgesykdommer. Den mest vanlige er psoriasisartritt, en form for leddgikt som rammer opptil 40 prosent av dem som har psoriasis.

- Men psoriasis er også forbundet med diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer.

- Vi vet ikke helt hva som er fellesnevneren, men vi tror kanskje det er en betennelse i kroppen som framprovoserer de ulike sykdommene, sier hun.

UTSLETT: Psoriasis kan oppstå over hele kroppen - veldig vanlig på albuer. Hjelp mot plagene kan være for eksempel sol, riktig kosthold og oljeholdig såpe. Foto: Shutterstock
UTSLETT: Psoriasis kan oppstå over hele kroppen - veldig vanlig på albuer. Hjelp mot plagene kan være for eksempel sol, riktig kosthold og oljeholdig såpe. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Derfor klør du

Slik er behandlingen

Ifølge Snekvik avhenger behandling av hvor alvorlig pasienten er angrepet.

- Vi opererer med en behandlingstrapp, der første trinn er lokal behandling med salver og kortisonkremer. 

Neste trinn er lysbehandling og eventuelt behandlingsreiser til sørligere, solfylte strøk. Tredje trinn er medikamenter eller sprøyter.

Den vanligste medisinen er Methotrexate, en veldig mild form for cellegift som gir få bivirkninger. 

Og når heller ikke dette hjelper?

- Da er det aktuelt å bruke såkalte biologiske medisiner. Dette er svært kostbare medisiner som har god effekt, men som bare settes inn om pasienten har vært gjennom alle trinnene i behandlingstrappen.

- De biologiske medisinene virker spesifikt på de immuncellene i huden som ikke oppfører seg som de skal, forklarer Snekvik.

Har du psoriasis, bør du dessuten unngå for mye alkohol, stumpe røyken, sørge for et balansert kosthold og forsøke å unngå overvekt. Det er generelle råd som gis til psoriasispasienter.

Når det gjelder hva slags mat som kan lindre eller forverre sykdommen, foreligger det lite forskning, men en italiensk undersøkelse fra 2015 tyder på at et såkalt middelhavskosthold – med mye nøtter, frukt, grønnsaker, fisk og kylling – kan hjelpe psoriasispasienter.

Ifølge en amerikansk studie bør psoriatikere i størst mulig grad unngå unødvendig sukker (som for eksempel i sukkerholdige leskedrikker), rødt kjøtt og bearbeidede matvarer. 

LES OGSÅ: Vitaminene du bør droppe hvis du er syk

Sol og såpe hjelper

Heidi B. Ottesen (50) på Lillehammer er blant de tusenvis av nordmenn som sliter med psoriasis. Hennes erfaring er at sol og saltvann er den beste terapien for huden hennes. 

Problemer med huden har Heidi hatt nesten hele livet. Hun ble født med atopisk eksem. Den ga seg etter hvert, men da hun var 30, gjennomgikk hun et traumatisk samlivsbrudd.

– Det var nok en medvirkende årsak til at psoriasisen slo ut i full blomst. Jeg fikk utslett, skjellforming og åpne sår. Sykdommen lå nok latent. Jeg merker stadig hvordan det psykiske spiller inn, sier hun.

Nå, like etter et sydenopphold, har hun bare mindre områder med utslett, først 
og fremst på leddene.  

- Men jeg kjenner at det begynner å klø rundt nesen og munnen. Det er vanskelig å la være å pille på det. Jeg har også psoriasis i underlivet og i hodebunnen.

- Vinterhalvåret er verst. selv om jeg sliter, opplever jeg at jeg stort sett greier å holde sykdommen i sjakk ved å bruke en alepposåpe - en såpen som er laget på tradisjonelt vis av olivenolje og laurierolje. 

Hudlege Snekvik kjenner ikke til alepposåpen:

– Men vi vet at oljer løser opp skjellene, og det kan godt være at en oljeholdig såpe virker lindrende. Men den fungerer neppe som tilstrekkelig behandling i seg selv, sier Ingrid Snekvik.

Heidi bruker også ulike fuktighetskremer som er anbefalt av psoriasisforbundet.

- Blir det for ille, tar jeg lysbehandling. Innimellom bruker jeg også kortisonkremer. Men jeg vil helst unngå det, for jeg føler at huden blir så tynn, forteller hun.

Psoriasis er ofte arvelig. At Heidi skulle bli rammet, var derfor ikke så overraskende. 

– Både mor og far har sykdommen, i tillegg til to av søsknene mine. Selv har jeg fire barn. Men ingen av dem viser tegn til psoriasis. Det er jeg veldig glad for, sier hun.

HAR PSORIASIS: - Vinteren er verst. Når det begynner å krible rundt munnen og nesen, har jeg vanskelig for å la være å klø meg, sier Heidi B. Ottesen. Foto: Agnethe Weisser
HAR PSORIASIS: - Vinteren er verst. Når det begynner å krible rundt munnen og nesen, har jeg vanskelig for å la være å klø meg, sier Heidi B. Ottesen. Foto: Agnethe Weisser Vis mer

LES OGSÅ: Den verste årstiden for atopisk eksem

Mot en løsning på gåten?

Foreløpig vet ikke forskerne helt hva som forårsaker psoriasis. Men arv spiller en stor rolle. Hvis både mor og far har sykdommen, har barna 35 prosent risiko for også å få psoriasis. 

Ved NTNU i Trondheim har professor Ole-Jan Iversen og hans forskergruppe identifisert et protein som de mener kan være syndebukken.

- Vi har alle dette proteinet. Men hos psoriatikere blir proteinet omdannet i den delen av huden som er betent. Denne omdanningen gjør at kroppens forsvarssystem oppfatter proteinet som noe fremmed og «tror» at infeksjonen kommer utenifra.

- For å forsvare kroppen settes det i gang en betennelsesreaksjon. Jo sterkere betennelsen er, desto mer produseres det av dette proteinet som skaper betennelsen. Det blir som en ond sirkel, sier Iversen.

LES OGSÅ: Får du utslett når du drikker?

Kjemper mot fordommer

Før i tiden ble psoriatikere møtt med mye uforstand. Dette er bedre nå, men behovet for kunnskap er fremdeles stort, både hos psoriasispasientene selv, legene og folk flest.

INGEN FARE: - Mange tror psoriasis er smittsomt. Men det stemmer ikke, sier Brit Trøen i psoriasisforbundet. Foto: Agnethe Weisser
INGEN FARE: - Mange tror psoriasis er smittsomt. Men det stemmer ikke, sier Brit Trøen i psoriasisforbundet. Foto: Agnethe Weisser Vis mer

– Mange tror psoriasis er smittsomt. Det er en av fordommene vi kjemper imot, sier Brit Trøen i Oppland fylkeslag av Psoriasis- og eksemforbundet. 

Og lederen av laget, Arild Dahlen forteller: 

– En gang jeg var i Syden på behandlingsreise, hørte jeg en mann ved siden av meg på stranden si: «Herregud som du ser ut! Nå blir vel jeg også smittet.» Han flyttet seg unna, forteller Dahlen.

Som ung skammet han seg over psoriasisen.

– Men nå kan jeg gå i shorts og T-trøye midt i gågata i Lillehammer. Det gjør meg ingenting.

For Brit Trøen fører psoriasisen blant annet til negleforandringer.

– Da jeg var ung, mente legen det var sopp. Han trakk ut alle neglene. Det var forferdelig vondt, sier Trøen.

LES OGSÅ: Ser neglene dine slik ut?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer