Symptomer på tarmkreft

Over 4000 nordmenn rammes av tarmkreft hvert år

Tar man symptomene på alvor og oppsøker lege tidlig, er prognosene svært gode. Da gjelder det å ikke bagatellisere de vanligste symptomene, påpeker onkolog ved St. Olavs Hospital, Eva Hofsli.

SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Opplever du symptomer som kan tyde på at noe er galt bør du ta disse på alvor. Foto: NTB
SYMPTOMER PÅ TARMKREFT: Opplever du symptomer som kan tyde på at noe er galt bør du ta disse på alvor. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

I overkant av 4000 nordmenn blir hvert år rammet av tarmkreft. I dag er dette vår nest hyppigste kreftform – bare prostatakreft har flere tilfeller.

Selv om tarmkreft i hovedsak rammer de som er over 70 år, men stadig flere yngre rammes av kreftformen.

Tar man symptomene på alvor og oppsøker lege tidlig, er prognosene gode. Men fortsatt er det mange som kvier seg for å snakke om plager knyttet til tarm - som kan gjøre at sykdommen oppdages senere enn nødvendig.

Dette gir økt risiko

Mange av dem som blir rammet er kvinner, og norske kvinner ligger nå i verdenstoppen når det gjelder denne diagnosen. For noen kan årsaken være arv, men tarmkreft er også en av kreftformene som viser klarest sammenheng med livsstil. Både kosthold, fedme og fysisk inaktivitet er viktige faktorer som spiller inn, og som trolig kan påvirke sykdommen. Ved å spise mindre rødt prosessert kjøtt, gå ned i vekt og øke den fysiske aktiviteten kan kanskje 1/3 av tilfellene unngås.

Men hva som er årsaken til de andre tilfellene, og hvorfor akkurat nordmenn er så utsatt, vet forskerne foreløpig for lite om.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer