Kosthold for voksne

Over 50? Her er maten som er ekstra viktig å spise

Kaloribehovet endrer seg, men det gjør også næringsbehovet.

Hvis du vil beholde styrken du trenger i hverdagen, kan det være en god idé å snike inn noen ekstra næringsstoffer i maten. Foto: Scanpix/Shutterstock
Hvis du vil beholde styrken du trenger i hverdagen, kan det være en god idé å snike inn noen ekstra næringsstoffer i maten. Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Vi kommer ikke unna flere av de kroppslige endringene som skjer med alderen. Mange av endringene påvirker utseendet, men det viktigste for de aller fleste av oss, er å holde seg frisk, rask og klar i toppen så lenge som mulig.

Noe av det mest essensielle da, er å spise riktig. For behovet for enkelte vitaminer og mineraler endrer seg etter at du har rundet midten av livet.

– Mer protein

– Kroppens behov for næringsstoffer etter fylte 65 år er på mange måter et paradoks, for eldre har ofte nedsatt energibehov, samtidig som behovet for vitaminer og mineraler er det samme som før eller til og med høyere.

Det sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, til Vi.no.

Derfor bør du være mer bevisst på hvilke matvarer du velger. Godt voksne bør spise litt mer proteiner for å begrense tap av muskelmasse, ifølge Sundfør.

Helsedirektoratets anbefaling er at 15-20 prosent av enegiinntaket består av proteiner for de over 65 år, mot 10 til 20 prosent protein for den øvrige befolkningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer