Overvekt

Over 50 prosent er overvektige, nå slår ekspertene alarm: - Det er svært alvorlig

Hvert år tyr 3000 nordmenn til slankeoperasjon.

OVERVEKT: TNS Gallups Helsepolitiske Barometer viser at 53 prosent av nordmenn er overvektig. Dette mener Lis P. Strøm, som er administrerende direktør i Grete Roede AS, at er skremmende.  Foto: Shutterstock / NakoPhotography
OVERVEKT: TNS Gallups Helsepolitiske Barometer viser at 53 prosent av nordmenn er overvektig. Dette mener Lis P. Strøm, som er administrerende direktør i Grete Roede AS, at er skremmende. Foto: Shutterstock / NakoPhotography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra TNS Gallups Helsepolitiske Barometer viser at 53 prosent av nordmenn er overvektige. Det blir vanligere og vanligere å ty til fedmeoperasjon, og i fjor la hele 3000 nordmenn seg under kniven for å gå ned i vekt. Dette bekymrer Lis P. Strøm, som er administrerende direktør i Grete Roede AS. 

For er det virkelig slik at mennesker må utvikle sykelig overvekt før de får hjelp til å gjøre livsstilsendringer? 

- Nylig presenterte Tidsskriftet for den norske legeforening en undersøkelse som viser at bare et fåtall av leger snakker med sine pasienter om overvekt, noe våre tall også støtter. Undersøkelser blant våre deltakere med BMI over 30 viser at legen i bare 15 prosent av tilfellene tok opp temaet med sin pasient. Blant de som ikke hadde snakket om overvekt med sin lege, hadde 50 prosent ønsket at legen tok initiativ til dette. 

- Hvorfor er det slik? Er det fordi overvekt fremdeles er så tabubelagt, og fordi det fortsatt oppleves som skamfullt å måtte få hjelp til å mestre sin egen livsstil når det kommer til kosthold og vekt? Hvorfor lar vi det gå så langt før vi tilbyr hjelp? 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer