Nye tall fra TNS Gallups Helsepolitiske Barometer viser at 53 prosent av nordmenn er overvektige. Det blir vanligere og vanligere å ty til fedmeoperasjon, og i fjor la hele 3000 nordmenn seg under kniven for å gå ned i vekt. Dette bekymrer Lis P. Strøm, som er administrerende direktør i Grete Roede AS.
For er det virkelig slik at mennesker må utvikle sykelig overvekt før de får hjelp til å gjøre livsstilsendringer?
- Nylig presenterte Tidsskriftet for den norske legeforening en undersøkelse som viser at bare et fåtall av leger snakker med sine pasienter om overvekt, noe våre tall også støtter. Undersøkelser blant våre deltakere med BMI over 30 viser at legen i bare 15 prosent av tilfellene tok opp temaet med sin pasient. Blant de som ikke hadde snakket om overvekt med sin lege, hadde 50 prosent ønsket at legen tok initiativ til dette.
- Hvorfor er det slik? Er det fordi overvekt fremdeles er så tabubelagt, og fordi det fortsatt oppleves som skamfullt å måtte få hjelp til å mestre sin egen livsstil når det kommer til kosthold og vekt? Hvorfor lar vi det gå så langt før vi tilbyr hjelp?
Jøran Hjelmesæth, som er seksjonsleder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, er sjokkert over å høre dette.
- Det er svært alvorlig hvis det stemmer at få leger snakker om vekt med pasientene sine. Dette kan føre til ytterligere forverring av fedmeproblemet både for samfunnet og den enkelte, sier han.
LES OGSÅ: Lone (39) veide 150 kg: - Jeg var livredd for å dø av overvekt
Overvektige får ikke den hjelpen de trenger

En tilleggsundersøkelse Grete Roede har gjort gjennom TNS Gallup viser at hele 89 prosent av de som er overvektige ønsker å ta tak i endringsprosessen på egenhånd - dessverre viser samme undersøkelse at 77 prosent av de som prøvde å gå ned i vekt på egenhånd i 2015 ikke kom i mål.
- Vi mener det er en stor utfordring at det faktum at mange trenger hjelp til egen endringsprosess og til å holde motivasjonen oppe, er underkommunisert både i mediene og innen arbeidet med offentlig helse.
- Noe at det viktigste vi kan gjøre når det gjelder dagens helseutfordringer, er å ta tak i motivasjonen den enkelte har, og hjelpe overvektige gjennom en endringsprosess FØR de medisinske utfordringene blir for store og eneste utvei er en fedmeoperasjon, sier Strøm.
Etter at man i Danmark i 2012 satset mer på å få overvektige i gang med lavterskel livsstilsendringsprosesser har andel fedmeoperasjoner blitt sterkt redusert.
- I Norge ser man ikke samme tendens, og det utføres fortsatt vel over 3000 slankeoperasjoer i året. Dette til tross for de bivirkninger, usikre langtidskonsekvenser og store kostnader dette innebærer, sier hun.
LES OGSÅ: - Flere norske kvinner er sykelig overvektige
Ønsker at overvektige skal få økonomisk støtte
Strøm forteller at undersøkelsen deres, som inkluderer mennesker som har motivasjon til å ta tak i egen livsstil (i stedet for å ty til en slankeoperasjon), og som har vært fornøyde med å gå på kurs, viste et annet viktig poeng:
- Blant de som sluttet å gå på kurs, oppga hele 48 prosent at de ikke hadde råd til å fortsette. De opplever det som dypt urettferdig at de ikke får den samme økonomiske støtten som de som velger kirurgi/intensivbehandling eller medisiner.
-Vår oppfordring i dag er derfor at leger burde kunne henvise pasienter med overvekt til seriøse aktører innen livsstilsendring med den samme dekning av kostnader som pasienter som blir henvist til kirurgi, intensivbehandling eller medisiner. Det er bedre for pasienten og billigere for samfunnet.
Hjelmesæth forteller at det ikke stemmer helt at de som sliter med overvekt ikke får økonomisk støtte dersom de ønsker hjelp til livsstilsendring uten kirurgi.
- Lokal overvektspoliklinikker i det offentlige helsesystemet tilbyr flere type kurs, dog er det lokale forskjeller, og flere pasienter med sykelig overvekt henvises til (nesten) gratis behandling på rehabiliteringssentre.
- Jeg synes derfor at det offentlige har et godt (nesten) gratis (egenandel) alternativt tilbud til de med alvorlig overvekt som trenger annen behandling enn vektreduserende kirurgi.
Videre forteller han at det foreligger gode nasjonale retningslinjer som gir god veiledning til hjelp for helsepersonell som møter pasienter som sliter med overvekt.
- Dersom pasienten i samarbeid med fastlegen ikke når behandlingsmålet, kan pasienten henvises til spesialisthelsetjenesten, for eksempel lokalsykehuset eller en overvektspoliklinikk for spesialistbehandling. Og hvis heller ikke dette lykkes så kan pasienten henvises til et regional ekspertsenter som kan tilby intensiv vektreduserende behandling (med eller uten hjelp av vektreduserende kirurgi), sier han.
Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.