Overgangsalderen:

Over natten forsvant all skapertrang

Nina ble overrasket over endringene som kom med hormonendringene.

KUNSTNER: Før skulpturerte Nina kjoler i ull og silke, nå går det mest i leire. Store skulpturer, som denne , tåler også å stå ute. Foto: Irene Jacobsen
KUNSTNER: Før skulpturerte Nina kjoler i ull og silke, nå går det mest i leire. Store skulpturer, som denne , tåler også å stå ute. Foto: Irene Jacobsen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er høstlig i lufta, det lukter jord og roser. Skulpturhagen til Nina Elin Stråtveit (49) er et av hennes mange kunstprosjekter. Materialene hun jobber med, er alt fra jord og roser til oljebasert leire, avstøpninger og akryl på lerret.

Kunsten har alltid drevet henne, skapertrangen er som et indre kraftverk. Nina kaller seg gjerne en følsom kunstnersjel, og blir lattermild når hun beskriver den stereotypiske kunstneren, hun synes hun er en av dem. Ekstremt drevet og i perioder mentalt ustabil.

– For å være kreativ må jeg ned i følelsesregisteret, må tørre å kjenne på det triste. Samtidig kjennes det som at kunsten er med og holder meg stabilt i vater. Selv i tunge perioder har jeg alltid visst at det er en vei ut igjen, opp i lyset, sier hun.

Lukket gruppe

Men så kom overgangsalderen, og ikke ante Nina at den også kunne ha depresjon og angst med på lasset. Angsten satte seg som en klo i brystet. Det var brutalt, dro henne ned. Angstanfallene var overveldende, satte henne helt ut av spill. Hun ble deprimert. Alt som tidligere hadde drevet henne, kjentes uendelig langt unna, helt utenfor rekkevidde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.