Overdreven mobilbruk:

Overdreven mobilbruk kan gå utover ditt sosiale liv

Og for enkelte som er helt oppslukt av mobilen, kan det være livsfarlig.

OVERDREVEN MOBILBRUK: Når blir egentlig mobilbruken et reelt problem? FOTO: NTB Scanpix
OVERDREVEN MOBILBRUK: Når blir egentlig mobilbruken et reelt problem? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobiltelefonen har for mange av oss blitt som en slags ekstra kroppsdel – den er gjerne med over alt. Mens vi sitter på toalettet, snakker sammen med venner, går tur og når vi egentlig skal sove. Men når er det et reelt problem?

– Sannsynligvis vil omgivelsene dine legge merke til det før du selv gjør det. Når man ikke klarer å la den ligge, uansett hvor man går eller hva man gjør, kan det ha blitt et problem. Men det kan ta lang tid før den enkelte innser det eller innrømmer det, sier Tor Wallin Andreassen.

Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon og leder av Center for Service Innovation ved Norges Handelshøyskole.

– Problemet oppstår når mobilbruken hindrer deg i å gjøre noe som er mer positivt. Det kan ses på som en form for spillavhengighet – det skjer noe oppi hodet ditt som gir et rush.

Noen får problemer med å delta i samtalen i det virkelige liv

Overdreven mobilbruk vil ofte gå utover det sosiale. Selv om man er sammen med andre mennesker, betyr det ikke at man er tilstede, dersom man sitter med nesa i mobiltelefonen.

– Hvis du ikke er tilstede i det sosiale lag, kan det gå utover dialogen med andre mennesker. For noen kan det utvikle seg til at man holder seg unna sosiale arenaer, fordi man ikke er komfortabel i samtalen, sier Andreassen.

På sosiale medier kan man skrive meldinger, og kontrollere til det perfekte, noe som ikke går an i en samtale i det virkelige liv, fordi det skjer her og nå.

– Vi ser en tendens til at unge ofte unngår dialogen og heller foretrekker å kommunisere skriftlig med andre mennesker, noe som kan bli problematisk.

LES OGSÅ: Foreldre bekymrer seg for tenåringenes mobilbruk

Mobilavhengighet kan potensielt være livsfarlig

Andreassen forklarer at jenter som regel bruker mobilen til å blogge eller poste ting på sosiale medier, mens gutter ofte bruker mobilen til å spille.

– Enten du bruker mobilen for å sjekke likes eller spille spill, er konsekvensene de samme – du fjerner deg fra fysiske møter med mennesker.

– I mange tilfeller må man stille spørsmålet om hvem som påberoper seg retten til å definere teknologibruk som en utfordring, enten det er for individet eller samfunnet vårt. Men det finnes eksempler på at overdreven teknologibruk endrer omgivelsene rundt oss, forklarer Halvdan Haugsbakken.

Haugsbakken er stipendiat ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Han forklarer at en måte å forstå dette på, er ved å se på nye ord og utrykk som belyser problemkomplekset.

– For eksempel, vi har fått et nytt ord for at vi synes at overdreven mobiltelefonbruk er direkte uhøflig, såkalt «phubbing». «Pedtextrians», som kanskje har vært brukt en god stund, beskriver fotgjengere som er så oppslukt i mobilteksting at de ikke følger med i trafikkbildet de er i.

«Pedtextrians» er et eksempel på at mobilavhengighet kan være direkte livsfarlig. Det har skjedd at personer har gått på rødt lys, og blitt påkjørt mens de har tekstet på mobilen. I noen land har derfor lyskryss blitt redesignet.

– I disse lyskryssene har man laget blinkende trafikklys i bakken, fordi vi ikke ser opp lenger, slik at potensielle «pedtextrians» skal blir oppmerksomme på om de går på grønt eller rødt lys. Dette har blitt gjort for å fange oppmerksomheten deres.

«Digital detox»kan være nødvendig

Så hvordan skal man klare å legge fra seg uvanen? Noen har behov for profesjonell hjelp, mens andre kan prøve litt enklere tiltak i førsteomgang.

– Man kan for eksempel ta en «digital detox», som vil si at man prøver å melde seg av/ut av sosiale medier-sfæren og ikke bruke teknologi i det hele tatt, for en periode. Dette kan være en ukes tid eller et helt år, sier Haugsbakken.

Det finnes apper man kan bruke som kartlegger hvor mye tid man bruker på mobilen. Det kan virke som en bevisstgjøring på hva som er sunn bruk av mobiltelefon/smarttelefon.

– Mange vil bli overrasket over hvor mye tid de faktisk bruker på mobiltelefonen, forklarer Haugsbakken.

LES OGSÅ: Vi er mer avhengig av mobilen enn noen gang, noe som går hardt utover konsentrasjonen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer