Overdreven mobilbruk:

Overdreven mobilbruk kan gå utover ditt sosiale liv

Og for enkelte som er helt oppslukt av mobilen, kan det være livsfarlig.

OVERDREVEN MOBILBRUK: Når blir egentlig mobilbruken et reelt problem? FOTO: NTB Scanpix
OVERDREVEN MOBILBRUK: Når blir egentlig mobilbruken et reelt problem? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobiltelefonen har for mange av oss blitt som en slags ekstra kroppsdel – den er gjerne med over alt. Mens vi sitter på toalettet, snakker sammen med venner, går tur og når vi egentlig skal sove. Men når er det et reelt problem?

– Sannsynligvis vil omgivelsene dine legge merke til det før du selv gjør det. Når man ikke klarer å la den ligge, uansett hvor man går eller hva man gjør, kan det ha blitt et problem. Men det kan ta lang tid før den enkelte innser det eller innrømmer det, sier Tor Wallin Andreassen.

Andreassen er professor i tjenesteinnovasjon og leder av Center for Service Innovation ved Norges Handelshøyskole.

– Problemet oppstår når mobilbruken hindrer deg i å gjøre noe som er mer positivt. Det kan ses på som en form for spillavhengighet – det skjer noe oppi hodet ditt som gir et rush.

Noen får problemer med å delta i samtalen i det virkelige liv

Overdreven mobilbruk vil ofte gå utover det sosiale. Selv om man er sammen med andre mennesker, betyr det ikke at man er tilstede, dersom man sitter med nesa i mobiltelefonen.

– Hvis du ikke er tilstede i det sosiale lag, kan det gå utover dialogen med andre mennesker. For noen kan det utvikle seg til at man holder seg unna sosiale arenaer, fordi man ikke er komfortabel i samtalen, sier Andreassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer