Overgangsalder: Skeptisk til blodprøve

Kan en enkel blodprøve fastslå om du er kommet i overgangsalderen eller ikke? Blodprøven nevnes ofte i forbindelse med temaet, men gynekologer mener den ikke gir en fasit.

SYMPTOMER PÅ OVERGANGSALDER: Gynekolog Helena Enger er langt mer opptatt av symptomer enn blodprøvesvar i behandling av pasienter i overgangsalderen. Foto: Terje Borud /Volvat
SYMPTOMER PÅ OVERGANGSALDER: Gynekolog Helena Enger er langt mer opptatt av symptomer enn blodprøvesvar i behandling av pasienter i overgangsalderen. Foto: Terje Borud /Volvat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Søker du informasjon om overgangsalderen, vil du før eller siden komme over kilder som mener at denne denne fasen i kvinners liv kan bekreftes eller avkreftes ved hjelp av en blodprøve. Blant annet skriver NHI (Norsk helseinformatikk) at måling av hormonverdier er den viktigste metoden for å diagnostisere lavt østrogen som kan være tegn på tidlig menopause. Blodprøven måler mengden av ulike kvinnelige kjønnshormoner i kroppen. Lave verdier av for eksempel østradiol, som er en type østrogen, kan indikere at eggstokkene er i ferd med å svikte.

Det kan være lett å få inntrykk av at labresultatet etter en slik hormonprøve dermed gir deg fasiten: Om du er kommet i overgangsalderen eller ikke. Men så enkelt er det ikke:

– Vi trenger sjelden en blodprøve for å stille en diagnose for overgangsalder. Pasienter er ikke et tall. Det er kvinner som har overgangsalderplager eller ikke har overgangsalderplager, sier Helena Enger, gynekolog ved Volvat og forfatter av boka «Hetetokter og kalde fakta» til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer