Overlege slår alarm: Opplever at hudpleiere behandler kreft uten å vite det

21 pasienter har fått erstatning etter stråleskader ved laserbehandling på hudpleieklinikker.

MANGELFULL KUNNSKAP: Hudleger får inn pasienter med stråleskader fra hudpleieklinikker som aldri rapporteres til Direktoratet for strålevern. - Det er veldig vanskelig for en pasient eller kunde å avdekke mangelfull kunnskap hos behandler, påpeker Karim Sayed, en av initiativtakerne bak Norfem, Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
MANGELFULL KUNNSKAP: Hudleger får inn pasienter med stråleskader fra hudpleieklinikker som aldri rapporteres til Direktoratet for strålevern. - Det er veldig vanskelig for en pasient eller kunde å avdekke mangelfull kunnskap hos behandler, påpeker Karim Sayed, en av initiativtakerne bak Norfem, Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det som bekymrer meg mest, er at de ikke har kompetanse til å vurdere hudforandringer. En hudlege bruker minst seks og et halvt år på spesialisering etter endt medisinstudie på seks år, og likevel hender det at vi tar feil. Går du til en klinikk uten spesialkompetanse på hud for å laserbehandle det du tror er pigmentforandringer eller føflekker, kan du i realiteten fjerne det synlige tegnet på hudkreft eller melanom uten at kreften nødvendigvis behandles eller forsvinner, advarer hudlege Jon Gottfred Andersen.

Han er overlege ved Stavanger universitetssykehus og jobber i tillegg ved en privat klinikk. Andersen holder også kurs for norske hudleger i bruk av laser til behandling av ulike hudplager og -sykdommer, og det er spesielt laserbruken ved kosmetiske klinikker han er bekymret for. Han mener at det kosmetiske markedet i Norge er for dårlig fulgt opp og for dårlig regulert.

- Hver eneste måned får jeg inn pasienter på sykehuset som har fått laserbehandling for hudforandringer på kosmetiske klinikker når de burde ha blitt vurdert av hudlege, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer