- Overraskende mange døde av hjerte- og karsykdommer

Flere enn forventet døde i 2021 og for første gang på mange år var det en økning i dødelighet på grunn av hjerte- og karsykdommer.

HJERTE- OG KARSYKDOM: Over 10 000 døde av hjerte- og karsykdommer i Norge i 2021, som var mer enn 1200 flere hjertedødsfall enn forventet. Foto: FHI
HJERTE- OG KARSYKDOM: Over 10 000 døde av hjerte- og karsykdommer i Norge i 2021, som var mer enn 1200 flere hjertedødsfall enn forventet. Foto: FHI Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

41 676 personer døde i Norge i 2021. Nesten åtte av ti som døde var 70 år eller eldre.

- Dette er det høyeste antall døde siden 2008, og den største prosentvise økningen i aldersstandardisert dødelighetsrate siden 1999, ifølge Folkehelseinstituttet.

Økningen tilsvarer 1000–1500 flere dødsfall i Norge i 2021 enn forventet, basert på trenden de ti siste årene før pandemien.

Det er økningen i dødsfall på grunn av hjerte- og karsykdommer som skiller seg mest ut i 2021.

Likevel: I 2021 var kreft (ondartede svulster) den hyppigste dødsårsaken med nesten 800 flere dødsfall enn for hjerte- og karsykdom.

Kan ikke utelukke at pandemitiltak kan ha spilt inn

Hjerte- og karsykdom var den vanligste dødsårsaken frem til 2017. For for første gang siden 1995 øker aldersstandardisert dødelighet av hjerte- og karsykdommer i 2021. (Aldersstandardisert vil si at det er justert etter alderssammensetningen i samfunnet for å kunne sammenlikne og se endringer fra år til år.)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer