Øynene dine kan røpe at du er syk

Det er ikke bare lite søvn og fuktige kvelder som kan vises i øynene dine. Også mer alvorlige tilstander som diabetes, høyt kolesterol, økt risiko for hjerneslag og begynnende demens kan avsløres av blikket ditt.

ØYNENE AVSLØRER SYKDOM: Øynene gir et blikk inn i kroppen, og kan avsløre en rekke sykdommer på et tidlig stadium, blant annet økt risiko for hjerneslag. Foto: NTB
ØYNENE AVSLØRER SYKDOM: Øynene gir et blikk inn i kroppen, og kan avsløre en rekke sykdommer på et tidlig stadium, blant annet økt risiko for hjerneslag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Øynene dine kan gjøre mye mer enn å avsløre at du har sovet for lite. Blant annet kan de være svært viktige i å avdekke tidlige stadier av begynnende demens.

Forskere ved universitetet i San Diego, California, har utviklet en app til smarttelefoner som kan oppdage tidlige tegn på demens og andre nevrologiske tilstander, skriver forskningsnettstedet The Conversation. Appen bruker telefonens kamera og teknologi for ansiktsgjenkjennelse til å registrere bittesmå forandringer i pupillene, for å på den måten å kunne avsløre sykdom på et tidlig stadium.

Men det er ikke bare demens som kan komme til syne gjennom øynene dine. Visste du at øynene dine kan røpe blant annet høyt blodtrykk, diabetes, høyt kolesterol, og risiko for hjerneslag? Her er noe av det øynene kan fortelle deg om helsa di.

Størrelsen på pupillen

Pupillen i øyet utvider seg og trekker seg sammen som en reaksjon på lys. Forsinket eller treg reaksjon kan være et tegn på begynnende demens eller Alzheimer. Det kan også være et tegn på feildosering av medisiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.