Trening

P-pillen svekker trenings-effekten

Merker du liten effekt av styrketreningen? P-pillen kan ha skylden.

Publisert
Sist oppdatert
Har du tilbrakt time etter time i treningsstudio, men føler likevel at styrketreningen ikke gir noen resultater? Ifølge en amerikansk studie kan det tyde på at det er p-piller som har skylden for dette.

I et intensivt treningsprogram fikk kvinner som brukte p-piller mindre muskelvekst enn andre, skriver Forskning.no

Les også: Derfor funker ikke treninga

Les lenger ned i artikkelen om forsker Truls Rasstad ved Norges idrettshøgskole, som mener studien er interessant, men at det er mange usikre elementer.

Hormoner spiller en viktig rolle i regulering av muskelmasse, men til nå er det gjort lite forskning på effekten av p-piller på trening.

Les mer om prevensjon:

Usikker på årsak

73 unge spreke kvinner mellom 18-31 år deltok i studien. De fulgte et ti ukers intensivt styrketreningsprogram, der de brukte vanlige øvelser på treningsapparater for trening av muskler i rygg, mage, armer og bein.

De trente et fast program med flere serier tre ganger i uken. I tillegg ble de oppfordret til å spise mye proteiner som sørger for optimal muskelvekst.

En gruppe brukte p-piller, mens den andre gjorde ikke.

Begge grupper hadde økning i muskelmasse, men gruppen som tok p-piller hadde lavere gjennomsnittlig økning enn den andre:

Resultatene viser at forskjellen i økning av muskelmasse mellom de to gruppene var på hele 60 prosent - med en gjennomsnittlig økning i muskelmasse på 1 kilo hos gruppen som brukte p-piller og 1,6 kilo hos kvinnene som ikke brukte p-piller. Begge gruppene gikk også litt opp i vekt, henholdsvis 0,8 og 1,1 kilo, skriver Forskning.no.

Bli stram uten utstyr

Kvinnene brukte vanlige p-piller, og undersøkelsen fokuserte ikke på spesielle merker.

Forskerne er imidlertid usikre på hvilke mekanismer som ligger bak dette, hvis det virkelig er slik at p-piller har en negativ effekt på styrketrening.

Må forskes mer på

Ifølge Forskning.no kan ikke forskerne si noe bastant om hvilke mekanismer som er i sving, og de mener det er behov for mer forskning på feltet.

Førsteamanuensis Truls Raastad på Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole, synes funnene er interessante, men mener også at resultatene bør etterprøves.

I studien ble muskelmassen målt gjennom såkalt hydrostatisk veiing, som betyr at hele kroppen blir veid under vann, og kroppssammensetningen blir beregnet etterpå. Raastad mener undersøkelsen svekkes da man bare har data fra denne metoden.

Han mener muskelvekst bør måles på andre og mer presise måter. Han påpeker også at ernæringsdelen bør kontrolleres bedre, da det kan hende at kvinnene som tok p-piller ikke spiste nok.

Les også: Du legger ikke på deg av p-pillen

P-piller inneholder som oftest en kombinasjon av østrogen og progestogen. I den amerikanske studien tyder resultatene på at virkemåten til progestogen-komponenten i p-pillene kan være sentral i forhold til effekten med redusert muskelvekst.

Studien var en del av en større studie der forskere så på ulike faktorer som kjønn, alder og tidligere treningserfaring for å forklare individuelle forskjeller innen styrketrening. Studieresultatene ble nylig presentert på den årlige kongressen til American Physiological Society i New Orleans.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer