Blodpropp

- P-piller og graviditet kan føre til at kvinner rammes av blodpropp i yngre alder

Bare fra 25-årsalderen vil risikoen bli 50 ganger større.

BLODPROPP: - Det er menn som generelt sett er mest utsatt for blodpropp, men p-piller kan øke risikoen to til fire ganger for kvinner, sier overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Per Morten Sandset, til KK.no. Foto: Shutterstock / Dirima
BLODPROPP: - Det er menn som generelt sett er mest utsatt for blodpropp, men p-piller kan øke risikoen to til fire ganger for kvinner, sier overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Per Morten Sandset, til KK.no. Foto: Shutterstock / Dirima Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år rammes mellom 6000 til 8000 mennesker av blodpropp i bein eller lunger, og risikoen øker med alderen.

Bare fra 25-årsalderen til du blir 70, vil risikoen for å få blodpropp bli 50 ganger større.

Men det betyr ikke at alderen har alt å si. Noen kan også rammes i ung alder – da særlig kvinner, og det er et par nevneverdige grunner til det.

– Selv om man er mer utsatt jo eldre man blir, er det spesielt to ting som kan føre til at kvinner kan rammes av blodpropp i yngre alder; p-piller og graviditet, sier ekspert på blodproppbehandling og overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Per Morten Sandset, til KK.no.

– Det er menn som generelt sett er mest utsatt for blodpropp, men p-piller kan øke risikoen to til fire ganger. Dette og graviditet gjør altså at kvinner får litt høyere risiko i de totale tall, forklarer han.

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over

Gravide er ekstra utsatt for blodpropp

Når kvinner blir gravide skjer det flere endringer i kroppen, blant annet skjer det en endring i hemostasesystemet – altså blodlevringssystemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer