Blodpropp

- P-piller og graviditet kan føre til at kvinner rammes av blodpropp i yngre alder

Bare fra 25-årsalderen vil risikoen bli 50 ganger større.

BLODPROPP: - Det er menn som generelt sett er mest utsatt for blodpropp, men p-piller kan øke risikoen to til fire ganger for kvinner, sier overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Per Morten Sandset, til KK.no. Foto: Shutterstock / Dirima
BLODPROPP: - Det er menn som generelt sett er mest utsatt for blodpropp, men p-piller kan øke risikoen to til fire ganger for kvinner, sier overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Per Morten Sandset, til KK.no. Foto: Shutterstock / Dirima Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år rammes mellom 6000 til 8000 mennesker av blodpropp i bein eller lunger, og risikoen øker med alderen.

Bare fra 25-årsalderen til du blir 70, vil risikoen for å få blodpropp bli 50 ganger større.

Men det betyr ikke at alderen har alt å si. Noen kan også rammes i ung alder – da særlig kvinner, og det er et par nevneverdige grunner til det.

– Selv om man er mer utsatt jo eldre man blir, er det spesielt to ting som kan føre til at kvinner kan rammes av blodpropp i yngre alder; p-piller og graviditet, sier ekspert på blodproppbehandling og overlege ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo Universitetssykehus, Per Morten Sandset, til KK.no.

– Det er menn som generelt sett er mest utsatt for blodpropp, men p-piller kan øke risikoen to til fire ganger. Dette og graviditet gjør altså at kvinner får litt høyere risiko i de totale tall, forklarer han.

LES OGSÅ: P-piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over

Gravide er ekstra utsatt for blodpropp

Når kvinner blir gravide skjer det flere endringer i kroppen, blant annet skjer det en endring i hemostasesystemet – altså blodlevringssystemet.

– Hemostasesystemet har som oppgave å stoppe blødninger, og dette blir veldig aktivt under graviditeten. Det gjør at blodet lettere levrer seg, og er for å hindre at man skal miste for mye blod under for eksempel fødsel, forteller overlegen.

UTSATT: Under svangerskapet blir risikoen for blodpropp fem til ti ganger høyere. Foto: Scanpix/NTB
UTSATT: Under svangerskapet blir risikoen for blodpropp fem til ti ganger høyere. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Siden blodet da har lettere for å levre seg vil dette føre til at risikoen for blodpropp blir fem til ti ganger høyere hos kvinner. Hos gravide kan blodproppen ofte oppstå i bekkenet fordi livmoren presser på blodårene, og dette kan ofte gi lite symptomer.

– Heldigvis er det ikke mange kvinner som får blodpropp under svangerskapet. Det regnes at dette skjer med rundt 60 kvinner i året, legger han til.

Stump røyken hvis du går på p-piller

Ifølge leder ved Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, finnes det i hovedsak to ulike former for blodpropp. Blodpropp i arteriene som sender blodet ut fra hjertet, eller blodpropp i vener som sender blodet tilbake til hjertet – såkalt venetrombose.

VANLIGST I BEINA: – To tredjedeler av de som får venetrombose får det ofte i et bein, sier eksperten.  Foto: blas - Fotolia
VANLIGST I BEINA: – To tredjedeler av de som får venetrombose får det ofte i et bein, sier eksperten. Foto: blas - Fotolia Vis mer

– Det kan være blodpropp i en vene i for eksempel beinet eller i lungene – og sistnevnte er mer livstruende. Men det kan også være blodpropp i en arterie, for eksempel i hjernen (hjerneslag) eller i hjertet (hjerteinfarkt), sier han til KK.no.

Det er som oftest flere menn som rammes av hjerteinfarkt, men det de fleste tenker på når man snakker om blodpropp er en propp i en vene i bein eller lunger. Og det er altså denne typen blodpropp som rammer flest kvinner.

– P-pillebruk kombinert med røyking kan ofte være utløsende faktorer, så hovedbudskapet er jo selvsagt at man bør stumpe røyken. I tillegg er det lurt å holde seg i form, trene jevnlig og spise fornuftig, anbefaler legen.

Men det er også andre ting som kan øke risikoen for å få blodpropp. Mye stillesitting over lengre tid er et godt eksempel.

– Sitter man mye stille, for eksempel på en lang flytur, og du i tillegg røyker og bruker p-piller – da begynner risikoen å bli høy. Derfor bør man sørge for å få inn litt bevegelse for å holde blodsirkulasjonen i gang, og sørge for å drikke nok for å unngå dehydrering, legger han til.

P-PILLER:Det er en kjent sak at p-piller øker risikoen for blodpropp, og dersom du i tillegg røyker er risikoen enda større. Foto: © Bernard Jaubert
P-PILLER:Det er en kjent sak at p-piller øker risikoen for blodpropp, og dersom du i tillegg røyker er risikoen enda større. Foto: © Bernard Jaubert Vis mer

Dette er vanlige symptomer på blodpropp

Det kan variere fra person til person hvor mange og hvor sterke symptomer man kan oppleve ved blodpropp. I tillegg kommer det an på hvor man får blodproppen, symptomene vil for eksempel være ulike om du får det i et bein kontra i lungene.

– To tredjedeler av de som får venetrombose får det ofte i et bein. Dette kan føre med seg symptomer som smerter eller ubehag, tyngdefornemmelse, hevelse, rødlighet og for eksempel utvidede årer i beinet, forteller Sandset.

– Noen kan oppleve å få mye smerter, og dette kan skyldes at det også har oppstått en betennelse. Mens andre bare vil oppleve litt ubehag i foten.

Det er heller ikke uvanlig at en blodpropp kan løsne og følge blodbanen tilbake til hjertet, og videre ut i lungene der den blir sittende fast.

– Er det snakk om en stor propp så kan dette bli livstruende, men er det en liten propp kan den noen ganger løse seg opp av seg selv, sier overlegen og legger til at en propp i lungene ofte kan føre til brystsmerter, tungpustethet og hjertebank. 

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer