Alvorlig PMS:

- På det aller verste kan livet i seg selv bare føles som en belastning

Hver måned i dagene før menstruasjonen opplever Maria en kraftig depresjon.

HAR TESTET ULIKE BEHANDLINGSMETODER: Så mange som 8 prosent av alle kvinner kan være rammet av PMDD, som er en alvorlig form for PMS. Maria Paulsen er en av dem. FOTO: Privat
HAR TESTET ULIKE BEHANDLINGSMETODER: Så mange som 8 prosent av alle kvinner kan være rammet av PMDD, som er en alvorlig form for PMS. Maria Paulsen er en av dem. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PMS er en diagnose mange tuller med. Folk flest kjenner til symptomer som søtsug og gråtetokter, mens noen tror det kun handler om at man er litt ekstra irritert på det motsatte kjønn.

Men for enkelte kvinner kan PMS være langt mer alvorlig. Premenstruell dysforisk forstyrrelse (PMDD) er en slags ekstrem form for PMS som ifølge forskningsresultater fra University of California Los Angeles rammer mellom tre og åtte prosent av alle kvinner.

PMDD er en variant av PMS hvor alle de typiske symptomene blir kraftig forsterket. For noen kvinner betyr det enorme humørsvingninger, voldsom aggressivitet og selvmordstanker.

Blir kraftig deprimert en gang i måneden

For noen år siden begynte Maria Paulsen (32) å mistenke at hun kunne ha PMDD.

Hver måned i dagene før menstruasjonen opplever hun en kraftig depresjon og på det verste føles livet tomt og meningsløst.

– Det starter oftest med irritabilitet og kort lunte, før det flyter over i en slags kort, men brutal, depresjon. Ofte slår det ut i en følelse av håpløshet og usikkerhet. På det aller verste, kanskje hvis jeg er inne i en litt vanskelig periode fra før av, så kan livet i seg selv bare føles som en belastning, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer