Joggesko

På tide med nye joggesko?

Her er slitasjetegnene du bør være oppmerksom på.

JOGGESKO: Hvor gamle er joggeskoene dine? Er de over ett år gjør du lurt i å bytte dem ut da dempingen ikke holder stort lengre enn dette.  Foto: javiindy - Fotolia
JOGGESKO: Hvor gamle er joggeskoene dine? Er de over ett år gjør du lurt i å bytte dem ut da dempingen ikke holder stort lengre enn dette. Foto: javiindy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvor lenge bruker du joggeskoene dine før du bytter dem ut?

Dersom er du blant dem som synes de blir bedre og bedre jo lengre du har dem, og som ikke kjøper nye før de gamle nærmest faller fra hverandre, bør du lese videre.

Slitte joggesko kan nemlig være skadelig for beina dine.

LES OGSÅ: Klærne som gir deg lyst til å trene!

Bør byttes ut ved slitasje 

Det aller første du bør ta en titt på når du skal finne ut hvorvidt det er på tide med nye sko eller ikke er sålene – hvor slitte er de? Er de veldig slitte er dette en god indikasjon på at det er på tide å bytte dem ut.

Dersom de har stor slitasje på enkelte områder av sålen, er ikke dette nødvendigvis et tegn på at skoene er slitt ut, men at du belaster foten mer enkelte steder enn andre, og kan ha behov for ekstra støtte.

Et annet viktig poeng er dempingen på skoene dine. Fungerer ikke denne som den skal kan det bli en stor belastning for føttene dine og du risikerer å løpe på deg en belastningsskade.

- Dempingen er forventet å vare ett år, men det avhenger av hvilket underlag du har brukt skoene på, hvor ofte du pleier å bruke dem, hvor mye du veier og lignende.

- Dersom du er usikker på om dempingen i skoene dine er slitt ned, kan det være en idé å ta med skoene til en sportsbutikk og prøve en lignende modell, for å kjenne på forskjellen, har Soheil Alexis Halmstrand, som er kategorisjef for skoavdelingen hos Sport 1, tidligere fortalt til KK.no.

Slik ser du om du trenger nye joggesko:

 


LES OGSÅ: Husk dette når du løper på mølla

Ikke kast de gamle skoene med en gang

Dersom skoene dine har «gått ut på dato» og du må gå til innkjøp av nye, bør du imidlertid ikke kaste de gamle joggeskoene med en gang de nye er i hus - føttene dine trenger nemlig litt tid til å venne seg til de nye skoene.

Derfor lønner det seg å variere mellom bruk av disse og de gamle en stund.

- Det er svært viktig at du lar bein og føtter tilpasses de nye skoene dine gradvis. Behold derfor de gamle en stund og bruk de om hverandre. Dette vil også være med på å forhindre at du får betennelser eller skader, har Tor Fauske, som er løpeekspert og daglig leder i Löplabbet, tidligere fortalt.

HA ET EKSTRA PAR: Det kan være lurt å investere i et ekstra par joggesko.  Foto: Halfpoint - Fotolia
HA ET EKSTRA PAR: Det kan være lurt å investere i et ekstra par joggesko. Foto: Halfpoint - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Plagene kommer snikende

Lurt å bytte mellom to par

Et annet godt tips til deg som løper mye og vil unngå smerter under og etter trening, samt å slite ut joggeskoene, er å investere i et ekstra par – helst ulikt det du allerede har.

To par joggesko kan være veldig lurt dersom du er sårbar for betennelser og skader. Ved å bruke ulike sko, med ulik dempning og oppbygning vil du også få brukt beina og beinmuskulaturen på en litt annen og mer komplett måte.

Du får rett og slett trent opp bein og føtter bedre, slik at de tåler mer.

I tillegg er det slik at de fleste sko og materialer er laget for bruk to til tre ganger i uken. Da er det viktig at skoene får hvile og blir luftet mellom øktene.

Bruker du skoene dine mer enn dette, vil det å veksle mellom to par gi skoene den pausen de trenger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer