Søvnapné

Pål (67) sluttet å puste 70 ganger i timen

Hadde den eneste søvnsykdommen som kan være dødelig hvis den ikke behandles.

DUPPET AV PÅ JOBB: - Kollegene trodde jo at jeg hadde vært på fylla hver dag, sier Pål. Foto: Linnea Hotvedt Stensaas.
DUPPET AV PÅ JOBB: - Kollegene trodde jo at jeg hadde vært på fylla hver dag, sier Pål. Foto: Linnea Hotvedt Stensaas. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): - Da jeg kjørte bil og stoppet på rødt lys, måtte jeg sette håndbrekket på for ikke å rulle av gårde, for jeg kunne duppe av når som helst. En gang sto jeg over to grønne lys før bilisten bak meg kom og banket på ruta mi og sa at det kanskje var på tide å stå opp.

Pål Stensaas ler av episoden i dag. 67-åringen fra Asker er full av selvironi, men det har ikke alltid vært slik. For 35 år siden fant legene ut hvorfor han aldri følte seg våken.

Diagnosen som ble stilt, har slitt ut to koner.

- De trodde jeg var på fylla hver dag

Pål var bare 23 år da han merket at han stadig ble usedvanlig sliten på dagtid. Han hadde høyt blodtrykk og begynte på medisiner for det, men den ekstreme trettheten på dagtid slapp aldri tak.

Over en lang periode ble han sendt inn og ut av sykehus, men alle prøver viste at han var frisk som en fisk. Likevel var han stuptrøtt hver eneste dag.

Da Pål rundet 30 år tok trettheten fullstendig overhånd: På jobben som journalist sovnet han foran tastaturet nesten daglig, og stadig oftere duppet han av bak rattet når han kjørte bil.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer