Smertestillende og kreftbehandling

Paracetamol kan påvirke kreftbehandling negativt

En fersk studie viser at bruk av paracetamol muligens kan ha en innvirkning på effekten av immunterapi hos kreftpasienter.

SMERTESTILLENDE: En ny studie viser at bruk av paracetamol av kreftpasienter i verste fall kan påvirke effekten av immunterapi. Foto: NTB
SMERTESTILLENDE: En ny studie viser at bruk av paracetamol av kreftpasienter i verste fall kan påvirke effekten av immunterapi. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er gjort store fremskritt innen kreftbehandling det siste tiåret på grunn av såkalt immunterapi, en behandling der man i stedet for å rette skytset direkte mot kreftsvulstene, styrker kroppens egne immunceller slik at de blir bedre rustet til å nedkjempe kreften selv.

- Det siste tiåret har vi sett et enormt gjennombrudd når det gjelder immunterapi som behandling mot kreft. Det er snakk om ganske fantastiske resultater, uttalte Sigrid Bratlie til Vi.no i juni. Hun er utdannet molekylærbiolog og jobber som strategisk rådgiver i Kreftforeningen.

En av kreftpasientene som har fått erfare hvor godt immunterapi kan fungere, er Pål Rossow, som etter alt å dømme ikke hadde vært her i dag - hadde det ikke vært for effekten av den nye behandlingen.

Nå viser en fersk studie en mulig sammenheng mellom bruk av legemiddelet paracetamol og redusert effekt av immunterapi.

Tror effekten av behandlingen kan påvirkes

Ifølge Dagens Medisin, som omtaler studien, reiser de ferske studieresultatene spørsmål om det hyppig brukte legemiddelet kan ha en hittil ukjent virkning på kreftbehandling. Mange kreftpasienter opplever smerte og benytter paracetamol for å redusere plagene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer