Er du også glad i pasta i ulike varianter? Makaroni, spagetti eller ravioli, tilsatt gode smaker som bolognese, carbonara eller pesto.
Hva er vel enklere enn å koke pasta? Kok opp vann, tilsett salt og olje, legg oppi ønsket mengde pasta og kok i antall minutter angitt på pakken. Det er vel så og si umulig å trå feil?
Vi i KK har tidligere skrevet om vanlige tabber på kjøkkenet, som havregrøt-tabben nesten alle gjør og egg-tabben mange gjør på hytta. Ifølge eksperter gjør i tillegg mange av oss den samme pasta-tabben, som faktisk kan gjøre pastaen mindre smakfull.
Det handler ikke om mengden salt eller koketid, det handler faktisk om oljen - og ikke om hvilken olje du bruker.
Det er faktisk tidspunktet for når oljen tilsettes som har så stor betydning, og det er nok noe de færreste er klar over.
Så når bør du egentlig tilsette olje når du koker pasta, hvis det bør brukes i det hele tatt?

Stekebrett-trikset nesten ingen vet om

Ikke ha olje i kokende vann
I Norge er det mange som gjør den feilen når de koker pasta; de tilsetter olivenolje i kokevannet. Når du har pasta i kokevann med olivenolje, vil det føre til at du tetter porene. Olivenolje i pastavannet vil rett og slett gjøre at pastaen ikke trekker til seg smak. skriver godt.no.
- Det med olje er sant. Pasta skal bare kokes i vann med salt, sier Charlotte Mohn Gaustad, som er kokk og driver Charlottes Husmorskole, til KK
Hun sier at du gjerne kan ha olje på etter at pastaen er kokt hvis du vil, men hvis du skal ha saus på klistrer den seg bedre til pastaen om den er uten olje.
- Olje i kokevannet mener jeg ikke har noen funksjon, og du vil bare ende opp med å helle ut masse deilig olivenolje i vasken, forklarer hun.
Mange oss har altså kokt pasta feil i alle år, og har gjort pastaen mindre smakfull ved å tilsette olje i kokevannet.


Annenhver nordmann dropper frokosten – men gjør det noe?
Bruker olje på ferdigkokt pasta
Mange tenker nok at pasta ikke er sunn og næringsrik hverdagsmat, og at det derfor er kosemat som du unner deg en gang i blant. Men pasta kan faktisk være sunn hverdagsmat hvis du tar noen gode valg underveis.
(Psst: Er egentlig lavkarbopasta og grønnsakspasta sunnere?)
- Hvordan kan vi gjøre pasta til en sunn middag?
- Fullkornspasta er fin hverdagsmat, men ikke la pastaen fylle hele tallerkenen. La en tredjedel være til grønnsaker, en tredjedel til fisk, fugl, kjøtt eller vegetaralternativer, og bare den siste tredjedelen til fullkornspasta. Da blir måltidet balansert og sunt. Velg vekk lys pasta til hverdags, og bruk fullkorn.
Det sier Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog cand. scient, forfatter og yogalærer, til KK.
- Hva er ditt beste pastatips?
- Mitt beste tips synes jeg er helt nydelig nå på våren og sommeren: nykokt pasta som jeg blander med litt olivenolje etter at kokevannet er helt av, kuttet bladpersille, grovhakkede mandler og masse revet skall av økologisk sitron, forklarer Arsky.
Med parmesan på toppen, grønn salat ved siden og urtekokte grønne linser i tillegg, mener hun godfølelsen er der umiddelbart. Det passer også nydelig til dampet laks eller stekt kylling.
Og husk: for å få mest mulig smak på maten bør du droppe olivenolje i det kokende vannet.

Middagstips: Pasta med avokadokrem og pinjekjerner!

Oppskrifter: Fire pastafavoritter
