Dårlig Syn

PC, mobil, nettbrett: slik påvirker det synet ditt

Har faktisk ført til at flere av oss blir nærsynte.

FOKUS: Øynene våre er ikke skapt for lange dager foran dataskjermen, og kan være en utløsende årsak til at stadig flere blir nærsynte. Foto: Shutterstock / GaudiLab
FOKUS: Øynene våre er ikke skapt for lange dager foran dataskjermen, og kan være en utløsende årsak til at stadig flere blir nærsynte. Foto: Shutterstock / GaudiLab Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slitne øyne og hodepine er slett ikke uvanlig etter en lang dag foran dataskjermen i løpet av jobbdagen. Så kommer du hjem og tar frem mobil og nettbrett for å spille eller sjekke ut hva som skjer på Facebook og Twitter, og innen dagen er omme begynner du å føle at det ligger noe i uttrykket «å få firkantede øyne». 

I dag tilbringer vi tross alt mer tid foran lysende skjermer enn noensinne. Og det er slett ikke så godt for synet vårt.

– Den økende bruken av dataskjermer, nettbrett og mobiler har gjort at flere av oss trenger briller for å se godt nok, sier regionsjef i Synsam, Marianne Walseth til KK.no.

Selv om det blå lyset som kommer fra skjermene kan gjøre oss slitne i øynene, er det likevel ikke dette som er hovedproblemet.

Øynene er ikke egnet til mye nærfokus

– Lyset fra skjermene kan riktignok gi deg tørre øyne, hodepine, en tretthetsfølelse i øynene og dobbeltsyn, men det er ikke nødvendigvis slik at lyset gir deg dårligere syn på sikt. Det skyldes derimot heller av at vi fokuserer for nært, forklarer hun.

– Øynene våre er ikke skapt til å sitte i lange perioder å fokusere så nært. Mennesket er jo egentlig ment å være ute i naturen og jakte, og derfor se på lengre avstander, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer