Hallux valgus

Peker stortåen din på skrå?

Ukentlig ser jeg kvinner med smerter i føttene, mest utbredt er kanskje smerte i stortåens grunnledd, på fagspråket kalt Hallux valgus.

SMERTEFULLT: Hallux valgus kan beskrives som smerter i stortåleddet og en stortå som peker innover. FOTO: NTB
SMERTEFULLT: Hallux valgus kan beskrives som smerter i stortåleddet og en stortå som peker innover. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen, som gjør at den dreies i retning av lilletåen. Stortåens grunnledd vinkles da motsatt vei og peker mer i retning av den andre foten. Hvor stor feilstilling som oppstår, varierer mye, men felles for de aller fleste er smerter og ubehag. Det er ofte vondt å løpe, spesielt på asfalt.

Det er ubehag og smerter i ulike øvelser der stortåen involveres i en bøyd stilling, plankeposisjon og utfallsvarianter med tærne fiksert i gulvet blir for mange uoverkommelig. Det er vondt når foten vinkles på langrenn, for eksempel i fiskebeinsgange, ploging eller skøyting.

Det blir smertefullt å gå med trange sko, for mange kan man etterhvert se langt etter høye hæler. Leddet hovner tidvis opp og kan bli både rødt og varmt i perioder, dette kan skyldes en betennelse i slimposen eller i selve stortåleddet. Det blir ofte en nokså synlig feilstilling i foten som en del opplever som sjenerende, men som først og fremst gir smerter og utfordringer med å finne riktige sko.

Vanligst blant kvinner

Det er langt flere kvinner enn menn som får denne diagnosen, og det antas at så mange som 20 prosent får denne tilstanden i løpet av livet. Det er tidligere antatt at langvarig bruk av trange sko, da spesielt spisse, høye hæler som klemmer forfoten sammen i en unaturlig posisjon kan være med på å forklare hvorfor tilstanden oppstår, men nyere forskning kan ikke se en sikker sammenheng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer