Søtsug

Peppermynte kan dempe søtsug

Og urten har flere andre fantastiske funksjoner. Se bare her!

PEPPERMYNTE: Det viser seg at denne urten har en rekke fordelaktige egenskaper. Blant annet kan den dempe søtsuget, redusere magesmerter, dempe hodepine og skjerpe hjernen.  Foto: Thinkstock.com
PEPPERMYNTE: Det viser seg at denne urten har en rekke fordelaktige egenskaper. Blant annet kan den dempe søtsuget, redusere magesmerter, dempe hodepine og skjerpe hjernen. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå som julen er rett rundt hjørnet, blir hver dag en stor fristelse.

Hvis ikke det er pepperkakene i butikken, så er det julekakene som allerede er på plass hos svigermor eller mengdene med godis på årets juleverksted.

Det er heldigvis ikke noen krise hvis du overspiser litt en gang i blant, men det kan ofte være vanskelig å begrense inntaket - ikke minst sukkersuget, etter hvert.

Det viser seg imidlertid at det er enkelte smaker som kan dempe søtsuget. Nemlig peppermynte - og det er ikke den eneste fordelaktige effekten urten har.

Sjekk hvorfor du bør ta deg et peppermynteblad, eller en kopp te brygget på urten, nedenfor:

LES OGSÅ: Hvor sunn er ferdiggrøten?

POLKAKGRIS: I julen er det god grunn til å kjøpte inn polkagris-godteri, men ikke nødvendigvis for å spise dem. Det viser seg nemlig at bare lukten av dem kan dempe søtsug, da de inneholder peppermynte. Foto: Anna-Mari West - Fotolia
POLKAKGRIS: I julen er det god grunn til å kjøpte inn polkagris-godteri, men ikke nødvendigvis for å spise dem. Det viser seg nemlig at bare lukten av dem kan dempe søtsug, da de inneholder peppermynte. Foto: Anna-Mari West - Fotolia Vis mer

Bare lukten er nok

Peppermynte er så effektivt at det kan hende du mister lysten på polkagris-sukkertøyene bare ved å lukte på dem først, skriver Huffington Post.

I en studie fra 2011 ble en rekke testdeltakere bedt om å lukte på peppermynte-olje hver annen time gjennom hele dagen, for å se hvilke effekten urten hadde på appetitten deres.


Ut i fra resultatene kunne forskerne konkludere med de som luktet på peppermynt-olje kjente mindre sult enn de som ikke gjorde det.

Studiene viste i tillegg at personene som luktet på oljen i gjennomsnitt spiste 2.800 færre kalorier i løpet av testuken.

Bra for fordøyelsen din

Ikke nok med at peppermynte kan være bra når det gjelder å stagge søtsuget, men som KK.no tidligere har skrevet, er det også bra for magen og fordøyelsen din.

Vitenskapelige studier på peppermynteolje viser at oljen kan lindre symptomer på irritabel tarm. Blant annet luft i magen, magesmerter og ...promping. Dette gjelder både voksne og barn.

Det ser også ut til at urten kan ha en positiv effekt ved magekatarr eller magesår.

Tidligere studier har vist at kapsler med peppermynteolje og karveolje kan dempe symptomer som overmetthet, oppblåsthet og ubehag i magen ved funksjonell dyspepsi (samlebegrep på fordøyelsesbesvær som knytter seg til mellomgulvet).

Det viser seg også at urten kan redusere kvalme og menstruasjonssmerter. Ifølge australske forskere skyldes den positive effekten at urten aktiverer noe som reduserer smerte i tamren, og kan derfor dempe smerter som skyldes betennelser.

LES OGSÅ: Dropp brusen til fordel for dette

PEPPERMYNTE-TE: Det er ikke bare peppermynteplanten i seg selv som er fordelaktig. Akkurat som polkagris-godterier (som inneholder peppermynte)kan ha positive effekter, kan du også få de samme positive effektene gjennom te.  Foto: juniart - Fotolia
PEPPERMYNTE-TE: Det er ikke bare peppermynteplanten i seg selv som er fordelaktig. Akkurat som polkagris-godterier (som inneholder peppermynte)kan ha positive effekter, kan du også få de samme positive effektene gjennom te. Foto: juniart - Fotolia Vis mer

Kan påvirke hodet og hjernen

Ikke nok med at peppermynte er fordelaktig for fordøyelsen, det kan også ha en positiv effekt på hodet.

Nå i høytiden, hvor det ofte kan bli litt mye stress og mas, kan du faktisk bruke peppermynte mot hodepine. En liten studie fra 1996 viste at det å gni litt peppermynteolje på pannen og tinningene kan lette smerten etter bare 15 minutter.


I tillegg kan lukten av peppermint gi deg et mentalt boost.

Funn fra en liten studie utført ved Wheeling Jesuit University, viste at det å lukte på peppermynteolje kan øke prestasjonen din, bedre motivasjonen og gjøre deg mer våken.

Etter å ha lest dette, gikk faktisk en skole i Maryland så langt at de bestilte 3.600 peppermynte-stenger til studentene før en stor, statlig kunnskapstest.

LES OGSÅ: Saft er like ille som brus

Kan lette den tette nesen

En av de aktive ingrediensene i peppermynte er menthol eller mint - stoffet som bidrar til å gi en rekke remedier som blir benyttet i forbindelse med forkjølelse den friske lukten.

Det finnes ikke så mye bevis for at lukten faktisk kan åpne opp tette neseganger, men det ser ut til at stoffet kan lure hjernen til å tro at det gjør det.

I tidligere studier rapporterte deltakerne at lukten av peppermynte bidro til at den tette nesen åpnet seg litt. Og hvis du selv er sengeliggende akkurat nå, med et hode fullt av bomull og helt tett nese, vet du sikkert at alt hjelper!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer