TØFF TRENING: ViPR er et helt nytt konsept som lanseres på utvalgte SATS-sentre 23. januar. Det er tøff kondisjon - og styrketrening som passer aller best for de som er litt trent fra før av. Her er instruktør Helene i aksjon.  Foto: Per Ervland
TØFF TRENING: ViPR er et helt nytt konsept som lanseres på utvalgte SATS-sentre 23. januar. Det er tøff kondisjon - og styrketrening som passer aller best for de som er litt trent fra før av. Her er instruktør Helene i aksjon. Foto: Per Ervland Vis mer

Treningskonsept

Perfekt deg som liker å trene hardt

SATS’ nye treningskonsept, ViPR, passer ikke «for alle»

Publisert
Er du som meg så får du kanskje bilder av en skinnjakkekledd, MC-kjørende Tom Cruise i actionklassiskeren «Top Gun» når du hører ordet «ViPR».

ViPR er imidlertid ikke kodenavnet til en av sjefene på flybasen der Cruise'ern holdt på med sine fartsfulle kromspring på 80-tallet.

Det er faktisk det aller nyeste treningskonseptet til SATS, som lanseres på utvalgte sentre fra 23. januar. Og undertegnede journalist var selvsagt blant de første til å teste denne nye og litt utradisjonelle gruppetimen.

Siden jeg aldri hadde hørt om konseptet før jeg ankom treningssalen på SATS Spektrum, tenkte jeg naturlig nok at ViPR måtte være trening som involverte fart, bevegelighet og ekstremt høy puls

Derfor var jeg lite forberedt da jeg dukket opp til timen og det viste seg at hele konseptet er basert på det som ser ut som en mellomlang gummistang.


LES OGSÅ: Her er vinterens hotteste treningsnyheter

KONSENTRERT: Undertegnede journalist prøver å følge med så godt jeg kan, men puh, armene sliter litt allerede, og det har kun gått ti minutter - hjelp!!! (PS. Jeg brukte den som "kun" veier 4 kilo) Foto: Per Ervland
KONSENTRERT: Undertegnede journalist prøver å følge med så godt jeg kan, men puh, armene sliter litt allerede, og det har kun gått ti minutter - hjelp!!! (PS. Jeg brukte den som "kun" veier 4 kilo) Foto: Per Ervland Vis mer

En multifunksjonell «gummistang»

For å komme til poenget – ViPR er slett ikke «Top Gun»-inspirert flyvertrening. Hele konseptet er nemlig bygget opp rundt denne såkalte «gummistangen», eller «en hul sylinder av gummi som takket være sine mange ulike grep (har tre håndtak) kan brukes som en stang, balanseplate, hantel eller medisinball», som det står beskrevet på SATS’ hjemmesider (ekstern lenke).

Timen, som er en «utfordrende kombinasjon» av kondisjon, styrke, balanse, spenst og bevegelighet, er basert på enkle basisøvelser ved bruk av ViPR’en – som kommer i tre ulike tyngder – 4 kilo, 6 kilo og 8 kilo.

– ViPR er for alle som vil teste noe nytt og trene hardt. Enkle basisøvelser med fokus på coretrening og høy puls, har Fredrik Sjöberg, som er utvikler av ViPR på SATS, samt Nordisk Gruppetreningsansvarlig, tidligere uttalt.

Ifølge instruktør Helene Vabø Thorsen er det også mer fokus på kondisjon enn styrke.

- Det er mest fokus på kondisjon – da du får veldig høy puls underveis i timen. En del av styrkeøvelsene er også brukt for å få opp pulsen, forklarer hun til KK.no.


LES OGSÅ: Sjekk dette før du melder deg inn på et treningssenter

Passer ikke for alle

I motsetning til en del av de andre gruppetreningstimene som tilbys på SATS, er ikke ViPR en time som «passer for alle».

Ifølge Thorsen er det nemlig knallhard trening, og derfor kan det lønne seg å ha trent litt på forhånd.

- Den timen her passer nok aller best for godt trente. Nybegynner kan gjerne prøve seg og ta det litt rolig i starten, men man får nok aller mest treningseffekt hvis man er litt trent og har litt kontroll, sier hun:

- Et annet godt tips er å ikke kjøre på med de tyngste ViPR’ene med én gang. For de fleste kan det være greit å starte på fire kilo og heller øke på litt underveis.

Se flere bilder fra KK.nos test av ViPR nedenfor:


LES OGSÅ: Denne treningen ga Mette-Marit superkroppen

Vær obs på teknikkKunne du tenkt deg å teste ViPR?
Som med de fleste gruppetreningstimer, kan det være lurt å følge godt med på det instruktøren gjør og sier, slik at du unngår feilbelastning og eventuelle skader.

Riktig teknikk er nemlig essensielt for å få mest ut av timen.

- Det viktigste underveis er at du følger med på det instruktøren sier og gjør, da går det bra, sier Thorsen.

Ifølge instruktøren vil du også kunne merke en svært god effekt av treningen – dersom du gjør øvelsene riktig.

- Denne treningen merker du i hele kroppen – spesielt i skuldre og underarmer, for det er veldig uvant å holde det røret så høyt oppe. Du vil også merke det i beina, korsrygg og spesielt mage/kjerne forklarer hun.

Hvorfor vil du anbefale ViPR?

- Fordi det er veldig morsomt, annerledes, du får trent hele kroppen og det er beintungt!

Se video fra treningstesten nedenfor:


[obj:media:10606]LES OGSÅ: Smertene du ikke bør ignorere

KK.no TESTERUtgangspunkt:
Som nevnt hadde jeg lite kjennskap til dette treningskonseptet før jeg deltok på pressetesten på SATS Spektrum i slutten av desember. MEN, jeg hadde lagt merke til gummistengene som hadde stått bakerst i treningssalen en stund, og var veldig nysgjerrig på hva de skulle brukes til. For å forberede meg hadde jeg også sett bittelitt på en illustrasjonsvideo som ligger ute på SATS’ hjemmesider, og jeg må ærlig innrømme at jeg synes det så litt for tøft ut for en tidlig desembermorgen.

Totalinntrykk:
Jepp, dette var nok litt vel tøff morgentrening, men herregud så effektivt! Svetten begynte å sile allerede under oppvarmingen, og på slutten av timen var jeg virkelig helt ferdig – særlig i armer og overkropp.
Som det står på SATS’ hjemmesider, så er dette en relativt enkel kondisjons- og styrketime når det gjelder øvelsene som gjennomføres. Det hele foregår imidlertid i meget høyt tempo, blant annet med intervaller, noe som får pulsen opp mot maks utrolig fort. Eksempler på øvelser som gjøres er; hoppende utfall mens du holder ViPR’en over hodet, knebøy mens du bøyer deg ned og løfter ViPR’en opp, sidelunges mens du «slår» ViPR’en foran deg, samt en rekke øvelser hvor du skal holde ViPR’en statisk ved brystet (gjett om du får melkesyre i armene av dét etter en stund). Det er også en kombinasjon av intervaller og styrkeøvelser, hvor man først kjører én låt med intervall og høy puls, før du får mulighet til å senke pulsen med litt styrke. Helt tilslutt kjøres det stafett, som blant annet involverer sprinting, løping mellom ViPR’ene, baklengsløp, push-ups og lignende øvelser som skal gjøres i et heidundrandes tempo.
Kort oppsummert – dette er en time som er litt inspirert av sirkeltrening, men samtidig blir det ikke gjentagelser, så du rekker ikke kjede deg. Øvelsene er knallharde og supereffektive, du blir utrolig sliten, og ja, dette er nok en time som passer best for de som liker å trene hardt.

Treningseffekt:
Som instruktøren sier så får du brukt absolutt hele kroppen i løpet av denne timen – og da særlig armmuskulatur og core (kjerne - mage, rygg), siden du må holde ViPR’en stabil såpass mye. At timen også foregår i et ekstremt høyt tempo gjør at pulsen stiger raskt, og slik sett er det en helt super og kanskje litt annerledes kondisjonsøkt.
I likhet med de fleste andre gruppetimer kommer imidlertid alt an på hvor mye du pusher deg selv. Det er nok litt vanskeligere å «sluntre unna» her, siden mesteparten av øvelsene involverer holding av ViPR’en, og det er jo tungt i seg selv, men for å få maks effekt må du likevel prøve å gi maks.
Et bittelite minus med denne timen er at øvelsene gjennomføres såpass raskt (og med litt lite instruksjon) at det er lett å gjøre ting feil. Som nevnt lenger oppe i saken kan feil teknikk, særlig når det utføres raskt og med belastning/vekt, føre til feilbelastning og skader, og jeg synes det burde vært litt mer og tydeligere instruksjon før de ulike øvelsene gjennomføres, slik at alle deltagerne vet akkurat hvordan det bør gjennomføres. Dersom du skal prøve ut denne timen, bør du derfor sørge for å følge ekstra nøye på det instruktøren sier og gjør. I tillegg kan det lønne seg å ta det litt rolig i begynnelsen og heller sørge for at du gjør øvelsene riktig, enn raskt.

Hvem passer det for:
Dette er nok et konsept som passer aller best for de som har trent litt fra før, og det er heller ikke en time for deg som liker å ta det litt rolig. Her kjøres det hardt allerede fra start, så vær forberedt på at du vil bli skikkelig sliten. Jeg vil også si at det kan lønne seg å ha trent litt styrke fra før av også, for selv om den letteste ViPR’en (4 kg) er relativt lett i begynnelsen, så blir den ufattelig tung etter hvert, siden du skal holde den høyt gjennom flesteparten av øvelsene. Mange av øvelsene er også relativt statiske – lite koreografi, så dersom sirkeltrening, eller basic kondisjonstrening (eks. Høy Puls) ikke er noe for deg, vil du nok kanskje ikke like dette så godt.
For deg som er godt trent, digger tøff kondisjonstrening og er sugen på å prøve ut noe som er litt annerledes, er imidlertid dette helt perfekt!

Karakter:
kkkkkk (5/6)

LES OGSÅ: Brenn fett i 24 timer etter trening

Flere treningstester

Interessert i gruppetrening og nye, spennende treningskonsepter? Følg med på KK.no!

Vi har testet flere av de hotteste treningsnyhetene denne sesongen, og nye artikler og vurderinger kommer fortløpende.

Tidligere har vi testet følgende konsepter:

• Chairtease - Nike Blast
• PowerStep - SATS
• Powerstrip - Nike Blast
• Shape - SATS convention
• Zumba - Treningshuset
• Parkour - SATS convention
• Boot Camp - Fitness.xpress
• RåSterk – Treningshuset
• Waterball - Elixia
• SH’BAM – SATS
• FightCircuit - SATS
• IntervallFlex - Friskis&Svettis
• Budokon - Elixia
• Nike Get Fit - SATS
• Burlesque - Elixia
• Cardio Step Interval - Elixia
• Catslide - NIH Fitness Convention
• Pilates Reformer – Pilates Room
• CrossFit – NIH Fitness Convention
• Poledancing – Sometimes poledancing studio
• Kinesis – StudioDay

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av treningen

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Dette gjør vi ofte feil under treningJa, absolutt, det ser spennende ut
 
(86%)
Nei, dette er ikke noe for meg
 
(8%)
Nja, vet ikke helt
 
(7%)
VIPR'EN: Slik ser en ViPR ut. Den har tre håndtak, veier enten 4, 6 eller 8 kilo og kan brukes som stang, balanseplate, hantel eller medisinball. Foto: Per Ervland
VIPR'EN: Slik ser en ViPR ut. Den har tre håndtak, veier enten 4, 6 eller 8 kilo og kan brukes som stang, balanseplate, hantel eller medisinball. Foto: Per Ervland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer