Faste:

Perioder med faste kan ha mange ukjente helsefordeler

Forskning antyder at fasting kan beskytte mot diabetes, leversykdom, fedme, hjertesykdom, nerveskader og kreft.

FASTE: - Når vi faster skjer det noen omstillinger i kroppen som potensielt kan ha en helseeffekt, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
FASTE: - Når vi faster skjer det noen omstillinger i kroppen som potensielt kan ha en helseeffekt, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste årene har mange av oss slengt seg på trendy dietter som lover en slankere, strammere og sunnere kropp. Noen av de mest populære diettene har dreid seg om periodisk faste, som for eksempel 5:2-dietten.

Denne går rett og slett ut på å faste eller spise svært lite to dager i uken - og nå ser det ut som om det kanskje har noe for seg.

Forskningstidsskriftet Science har nemlig laget en oppsummering over forskningsresultater om fasting de siste årene, og ser at fasting kan ha store innvirkninger på helsen. Ulike former for fasting er blitt knyttet til beskyttelse mot diabetes, leversykdom, fedme, hjertesykdom, nerveskader og kreft, skriver forskning.no.

- Når vi faster skjer det noen omstillinger i kroppen som potensielt kan ha en helseeffekt. Blant annet går vi over fra å hovedsakelig forbrenne karbohydrater til å forbrenne fett, og ettersom tilførselen via maten kuttes øker frigjøringen av kroppsfett, forklarer Vegard Lysne, som er klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved klinisk Institutt 2, Universitetet i Bergen.

LES OGSÅ: Bør du droppe diettene for godt?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer