Persimon:

Persimon er den nye trendfrukten

Ingen irriterende stener, sunn, søt og supertrendy.

PERSIMON: Har du ikke smakt persimon enda bør du prøve. Dette er i utgangspunktet en vinterfrukt, men persimonens fetter, sharon er å finne i butikkene enda. FOTO: NTB Scanpix
PERSIMON: Har du ikke smakt persimon enda bør du prøve. Dette er i utgangspunktet en vinterfrukt, men persimonens fetter, sharon er å finne i butikkene enda. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du prøvd den nye trendfrukten, persimon? Den ligner litt på en tomat, men nytes heller som en sunn dessert. Salget av den rødoransje, søte og saftige frukten har skutt i været de siste årene.

- I 2016 solgte vi 874 tonn eller 125 000 kasser. Vi vil sannsynligvis ligge over 900 tonn i år, forteller kommunikasjonsdirektør i Bama, Pia Gulbrandsen.

Da de begynte å selge frukten i Norge for 25 år siden gikk det til sammenligning 8 tonn. Ti år senere solgte de rundt 150 tonn, men det var rundt 2011 at det tok fart og søtsugne nordmenn kjøpte over 400 tonn persimon. De siste syv årene har Bamas tall altså mer enn doblet seg.

LES OGSÅ: Sunn snacks du virkelig kan kose deg med

Sunn, søt og superpopulær

Cathrine Øverås Frisvold, som er ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, tror populariteten skyldes flere ting.

- Persimon er med årene blitt en populær frukt. Den er naturlig søt, lett å like for både store og små, og har en fristende farge. Frukten har de senere år blitt omtalt av bloggere og i sosiale medier, i takt med at tilgjengeligheten i butikken har økt, sier hun.

Og det er gode grunner til å kaste seg over denne godbiten. Frukt og grønt er bra for helsa, og mange nordmenn spiser fortsatt for lite.

- Vi har ikke tall på næringsinnholdet i persimon spesifikt, men vi har tall på sharon. Den kommer fra samme familie og likner også med tanke på næringsinnhold. Her finner vi et høyt innhold av kostfiber, som mange nordmenn spiser for lite av per i dag. I tillegg finner vi noe betakaroten som omgjøres til vitamin A i kroppen, som er viktig for både huden og synet vårt, forteller Frisvold.

Fiber er som kjent bra for blant annet metthetsfølelsen og for fordøyelsen. Vitamin A har stor betydning for øyehelsen og spesielt nattesynet og dessuten for dannelsen av nye celler og dermed for at huden skal holde seg sunn og frisk. I tillegg inneholder persimon både kalium og C-vitamin.

LES OGSÅ: Er det nødvendig å ta kosttilskudd?

Persimon, kaki og sharon

Persimon er nemlig den spanske varianten av denne frukten. Kaki er en frukt som ligner, men som spises helt myk - nesten flytende - og stammer fra Øst-Asia. Sharon, som opprinnelig har vært dyrket i Israel, og persimon er videreutviklinger av kaki.

- Persimon har sin opprinnelse i Kina hvor de har dyrket den i mer enn 2000 år. Japan, Korea og Kina står for rundt 90 prosent av verdens produksjon som også stadig øker i California, Brasil, i høytliggende tropiske land og i middelhavsområdet. Treet kan bli opp til 10 meter høyt og formen minner om et epletre, forteller Gulbrandsen.

Frukten er dessverre lettest å få tak i om vinteren, men Gulbrandsen spår en lengre sesong etter hvert som populariteten øker. Sharon kan du imidlertid få tak i stort sett hele året, unntatt i juli, august og september.

- Interessen for persimon har økt betydelig de siste årene, men vi ser at frukten fortsatt er «ny» for mange forbrukere. Sesongen for persimon er oktober til januar, men vil bli lengre på sikt da man begynner å produsere i nye områder, blant annet i flere Sør-Amerikanske land og i Afrika, sier hun.

STENFRI: Frukten er en garantert hit hos barna. Søt og myk og uten irriterende stener. FOTO: NTB Scanpix
STENFRI: Frukten er en garantert hit hos barna. Søt og myk og uten irriterende stener. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i tørket frukt

Uten stener og best som den er

Har du lyst til å prøve kan du spise både kaki, persimon og sharon akkurat sånn som den er, eller du kan bake den, ha den i salater, kaker og drinker. Persimon og sharon kan godt være litt fast, men skal ikke være hard. Kakifrukten bør som sagt være helt myk, da smaken kan være ganske bitter om den ikke er helt moden.

- Persimon smaker kanskje aller best akkurat som den er, med sin fyldige sødme og hint av aprikos og vanilje. Den gjør seg godt i fruktsalater, og sammen med yoghurt, kesam eller iskrem. Den passer fint i bakverk som kaker og muffins, eller som garnityr til disse, og den kan brukes i middagssalater, der sødmen går godt sammen med mer mektig og salt mat som for eksempel ost og spekemat, sier Frisvold.

Denne frukten kan dessuten nytes i sin helhet, og har ingen harde kjerner eller store steiner. Kanskje noe av grunnen til at den fort blir populær hos barna – myk, saftig og søt.

- Den er nydelig å spise naturell som et eple med skallet på, gjerne oppskåret i båter eller i fruktsalat, i desserter eller som pynt, og du lager fantastisk syltetøy av den, tipser Guldbrandsen.

LES OGSÅ: Har du hørt om gino?

LES OGSÅ: Derfor bør du unne deg dessert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer