Trening

Personlig trener: - Du bør ikke trene mer enn 45 minutter

Hvis du trener kun for å bruke kroppen og holde deg i form: Kort ned økta og øk intensiteten, mener ekspertene.

TRENINGSØKT: For en person som bare vil bruke kroppen og effektivt få opp pulsen, kan man fint gjennomføre en økt 20-30 minutter. FOTO: NTB
TRENINGSØKT: For en person som bare vil bruke kroppen og effektivt få opp pulsen, kan man fint gjennomføre en økt 20-30 minutter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mens noen nesten ikke kan vente til at vekkerklokka ringer om morgenen og de eeeendelig kan komme seg ut på trening, er det andre som kan gå en hel dag og utsette treningen helt til man bare må gå - eller eventuelt dropper å trene i det hele tatt.

Vi mennesker er forskjellige, og akkurat dette med treningsglede vil alltid variere fra person til person. Men la oss si at man først har kommet seg på trening - hvor lenge bør man egentlig trene for å oppnå de resultatene man ønsker? Er det nødvendig å svette og pese i to timer, eller holder det med en intensiv halvtime?

Det kan jo faktisk være lett å komme inn i en vane der man bruker mye tid på å surre litt rundt mellom apparatene og småprate med treningskompiser mellom settene. Selv om det kan være både hyggelig og sosialt, kan du miste litt effekt av treningen.

Øk intensiteten

- Faktisk bør du ikke tilbringe mer enn 45 minutter på trening, har personlig trener Helle Luxe, tidligere sagt til KK.

- En intervalløkt med høyt tempo og korte pauser vil gjøre kroppen godt og ha god effekt på hjertepumpa, sier Bornstein.

Trener du styrketrening; begynn med ben, kjør en øvelse på bryst, rygg og kanskje mage, før du kjører ben igjen. Benmuskulaturen har fått den pausen den trenger, men du har holdt intensiteten oppe.

- Verre er det ikke. Du har færre pauser, som gir deg høyere intensitet på treningen og du sparer tid. Jeg blir lite imponert over de som oppholder seg på treningen mer enn 45 minutter for å si det sånn. Har jeg brukt opp mot en time vet jeg at jeg har unna sluntret og tatt meg for god tid, fortsatte hun.

Kommer an på målet

Personlig trener Julie Rafoss trener selv mellom 45 minutter og 1 time, avhengig av om økten er lett og har korte pauser, eller om økten har høyere belastning og trenger mer tid til oppvarming og pauser.

Hun mener at det er målsetningen som må avgjøre øktens lengde.

20 minutter kan være nok

- For en styrkeløfter er det hensiktsmessig å bruke god tid da deres mål er å bli så sterk som mulig. De trener med høy belastning, og må ha lengre pauser mellom hvert sett for å kunne yte maksimalt.

- For en person som bare vil bruke kroppen og effektivt få opp pulsen, kan man fint gjennomføre en økt på 20-30 minutter. Det kommer helt an på hva slags målsetning man har for treningen sin. En «god» økt kan være alt fra kort til lang, avhengig av hva slags utbytte man ønsker, sier Rafoss.

- Hva er det minste man bør trene når man først er i gang?

- For en styrkeløfter er det alt for lite med for eksempel 20 minutter, men for en mosjonist kan 20 minutter med sirkeltrening eller tabata være nok tid til å få stimulert muskulaturen.

Her er et eksempel på en trappeøkt som utfordrer både kondisjon og styrke! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer