Utflod

Plages du av mye utflod?

- Man skal alltid være obs på endret utflod. De fleste seksuelt overførbare infeksjoner kan gi en annen type utflod.

UTFLOD: Utflod som lukter vondt eller er misfarget, kan være et tegn på at noe ikke er som det skal være.  Foto: Shutterstock / LarsZ
UTFLOD: Utflod som lukter vondt eller er misfarget, kan være et tegn på at noe ikke er som det skal være. Foto: Shutterstock / LarsZ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Litt utflod er normalt hos alle kvinner, og spesielt rundt eggløsningen og rett før menstruasjon. Men utflod kan også være et tegn på at noe er galt, og det kan være vanskelig å skille normal og unormal utflod.

- Utflod er en væske som kommer fra skjeden og livmoren. Denne væsken er med på å rense skjeden ved å fjerne døde celler og bakterier, og er altså viktig for at skjeden skal ha det optimalt. Det er derfor synd at ikke alle kvinner er klar over at det å ha utflod er helt vanlig og faktisk viktig, sier Sissel Rostøl Bakken, som er psykiatrisk sykepleier hos Sex & Samfunn. 

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

Man skal alltid være obs på endret utflod, fordi det ofte kan indikere at noe ikke er som det skal

Normal farge på utfloden kan variere fra hvit til litt gulere. Lukt varierer også, og hos noen kan utfloden lukte litt surt, mens hos andre lukter den ikke noe. Før og etter mensen kan utfloden være litt brunaktig. Rostøl Bakken forteller at endringer i utfloden kan være et tegn på at noe er i ubalanse.

- Slik ubalanse kan oppstå selv om man ikke har hatt sex, for eksempel ved soppinfeksjoner og bakteriell vaginose (skjedekatarr). Sopp gir ofte kløe og svie samt utflod som er hvit og tykk. Bakteriell vaginose gjør at utfloden lukter stramt, litt som fisk, og kan øke i mengde, sier hun.

Vanligvis har ikke utflod en sterk lukt, og utflod som lukter vondt eller er misfarget (grønn, sterkt gul, blodtilblandet), kan det være et tegn på at noe ikke er som det skal være. Da bør du oppsøke lege.

- Man skal alltid være obs på endret utflod, fordi det ofte kan indikere at noe ikke er som det skal. Det er smart å følge litt med, og utflod sammen med svie og kløe bør alltid undersøkes av lege, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

De fleste seksuelt overførbare infeksjonene kan gi endret utflod

LES OGSÅ: Derfor bør du ta en titt i trusa

Kan være tegn på kjønnssykdom

- De fleste seksuelt overførbare infeksjoner kan gi endret utflod, noen mer karakteristisk endring enn andre, sier Rostøl Bakken.

Gonoré er én av de seksuelt overførbare infeksjonene hvor man hyppigst ser store endringer i utfloden, og da gjerne en utflod som er gulgrønn på farge. Ubehandlet gonoré kan gi bekkeninfeksjon hos kvinner og dermed økt risiko for infertilitet, svangerskap utenfor livmoren og kroniske magesmerter.

- Både herpes, gonoré og klamydia kan endre utfloden, både i farge og lukt. Det er alltid lurt å sjekke seg for kjønnsykdommer når man bytter partner, sier Winther.

Fravær av symptomer er ikke det samme som å ikke ha en infeksjon.

Rostøl Bakken anbefaler alle å følge forebyggende råd for å unngå plager fra skjeden:

  • Én vask om dagen.
  • Unngå vann i skjeden. Ikke spyl skjeden.
  • Ikke bruk såpe eller intimsåpe ved vask av underlivet.
  • Bruk bind, ikke tamponger.


LES OGSÅ: Lukter det rart «der nede»?

KAN VÆRE KJØNNSSYKDOM: Gonorè er én av de seksuelt overførbare infeksjonene hvor man hyppigst ser store endringer i utfloden, og da gjerne en utflod som er gulgrønn i fargen, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / PhotoMediaGroup
KAN VÆRE KJØNNSSYKDOM: Gonorè er én av de seksuelt overførbare infeksjonene hvor man hyppigst ser store endringer i utfloden, og da gjerne en utflod som er gulgrønn i fargen, sier ekspert. Foto: Shutterstock / PhotoMediaGroup Vis mer

Som regel er utfloden normal

- Vi møter innimellom kvinner som er fortvilet over at de har utflod, og forteller at de for eksempel vasker seg helt inne i skjeden da de føler at det må til. Det første vi da tar tak i er å normalisere det å ha utflod. Du må heller aldri vaske deg inne i skjeden, fordi den er selvrensende, sier Rostøl Bakken.

Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Noen har veldig mye og må bruke truseinnlegg, mens andre nesten ikke har noe.

- Begge deler er normalt, og så lenge det ikke skjer noen endringer, er det som er vanlig for den enkelte, også mest sannsynligvis det som karakteriserer den individuelle normale og sunne utfloden, sier hun.

Hormonell prevensjon som p-piller kan også endre utfloden gjennom hele syklusen, og det er også helt normalt.

LES OGSÅ: Slik holder du underlivet ditt friskt

Kan skyldes Bakteriell vaginose (BV)

Bakteriell vaginose (BV) er den vanligste årsaken til unormal utflod. Illeluktende utflod med fiskelukt, er det viktigste symptomet.

- Bakteriell vaginose er ikke seksuelt overført, og per definisjon ikke en infeksjonstilstand, men en ubalanse i den naturlige bakteriefloraen. Det oppstår når de normale laktobasillene i skjeden erstattes med store mengder anaerobe bakterier. Mange av disse bakteriene finnes i skjeden til vanlig, sier Rostøl Bakken.

BV er assosiert med ny seksualpartner, høy seksuell aktivitet og mange partnere.

- Man vet at menn kan ha bakterier i urinrøret, og det er ingen tvil om at seksuell overføring spiller en rolle for forekomsten av BV. Tilstanden regnes likevel ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, sier hun.

I tillegg til bakteriell vaginose, er det soppinfeksjoner mange ofte forbinder med utflodssymptomer, i tillegg til det mange beskriver som en intens kløe i underlivet.

- De fleste kvinner opplever soppvaginitt minst én gang i løpet av livet, og utfloden som følger med er ofte grøtete og hvitklumpete, sier hun. 

LES OGSÅ: Får du vonde kviser rundt lyske og underliv?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer