Åreknuter:

Plages du med åreknuter på beina?

- Siden det hovedsakelig er genene dine som avgjør hvorvidt du får åreknuter eller ikke, er det dessverre ikke så mye man kan gjøre for å forebygge.

ÅREKNUTER: Begynner du å få irriterende og stygge åreknuter? Det er slett ikke så lett å forebygge, men det finnes behandlinger. FOTO: NTB Scanpix
ÅREKNUTER: Begynner du å få irriterende og stygge åreknuter? Det er slett ikke så lett å forebygge, men det finnes behandlinger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er nok den tiden i året der vi tenker mest over hvordan beina våre ser ut. Ideelt sett vil vi at de skal være brune og lekre når vi spankulerer rundt i shorts og skjørt.

Dette er jo lett å fikse selv (kanskje med hjelp av litt selvbruning), men så er det én ting det er litt verre å få gjort noe med; de lilla blodårene som snirkler seg oppover baksiden av beina.

Åreknuter er noe alle kan få, men noen er mer utsatt, i tillegg kan noen situasjoner i livet også gjøre deg mer utsatt.

– Det er en arvelig disposisjon, så om mor og søster har hatt åreknuter har du større risiko for å utvikle åreknuter. Rundt 30 prosent av befolkningen har åreknuter, og eldre er mest utsatt, sier Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver ved Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), til KK.

Det antas at forekomsten er ganske likt fordelt på menn og kvinner, men det er fire ganger så mange kvinner som blir behandlet for åreknuter. Kanskje fordi vi er mer forfengelige?

– Det kan ofte oppstå under graviditet på grunn av økt trykk på de store karene i bekkenet, samt hormonelle påvirkninger på grunn av svangerskapet. De som har en jobb der de står store deler av dagen, er mer utsatt for utvikling av åreknuter. Også overvektige er disponert for å utvikle åreknuter, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor får du sokkemerker

Kun et kosmetisk problem for de fleste

Thomas Hayes, som er karkirurg og daglig leder ved Åreknuteekspertene, sier til KK at åreknuter deles inn i seks ulike alvorlighetsgraderinger:

  • Grad 1: Sprengte blodkar
  • Grad 2: Åreknuter
  • Grad 3: Åreknuter med hevelse
  • Grad 4: Åreknuter med hudpigmentering og hudfortykkelse
  • Grad 5: Åreknuter med et bensår som har grodd
  • Grad 6: Åreknuter med et aktivt bensår
SJENERENDE: Åreknuter kan være sjenerende og irriterende for mange, men det er heldigvis ufarlig å leve med. FOTO: NTB Scanpix
SJENERENDE: Åreknuter kan være sjenerende og irriterende for mange, men det er heldigvis ufarlig å leve med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

De aller fleste har alvorlighetsgrad 1 og 2, og dette anses som kosmetiske tilfeller. Har du derimot åreknuter med alvorlighetsgrad fra 3 til 6 kan det være lurt å bli undersøkt av en lege.

– Vi regner at rundt 15 til 20 prosent av de med åreknuter har grad 3, med hevelse. Det å ha store åreknuter er ikke nødvendigvis forbundet med helseutfordringer, men for mange kvinner spesielt, kan det føles sjenerende og plagsomt, sier Hayes.

De fleste trenger i utgangspunktet ikke medisinsk behandling, men føler man seg plaget av dem kan du likevel få dem fjernet.

– Er man plaget av tunge ben, smerter, kramper om natten eller i sjeldnere tilfeller en spontan blødning, så kan det nok være greit å behandle dem. Noen kan også få årebetennelse som igjen øker risikoen for blodpropp, og da anbefales det at man opererer åreknutene, forklarer han.

Bjerke forteller også at selv om du har plager som tyngdefornemmelse, smerter og hevelser, er åreknuter likevel ufarlig å leve med.

– Men hvis man står mye så øker plagene. Synlige åreknuter er jo også sjenerende, så når plagene blir for store velger mange å fjerne disse, forteller hun.

LES OGSÅ: Blodpropp ved flyreise: - Har du smerter i en legg når du går av flyet, bør du følge ekstra godt med

Vanskelig å forebygge

Det vi alle lurer på er jo selvsagt; kan vi forebygge åreknutene? Svaret er dessverre ikke så positivt.

– Siden det hovedsakelig er genene dine som avgjør hvorvidt du får åreknuter eller ikke, er det dessverre ikke så mye man kan gjøre for å forebygge. Men du gjør lurt i å unngå røyking og sterk overvekt, forklarer Hayes.

Det finnes likevel noen gode råd som kan hjelpe litt:

  • Bruk kompresjonsstrømper
  • Unngå å sitte eller stå for lenge, aktivitet og bevegelse øker blodsirkulasjonen
  • Gå ned i vekt ved overvekt
  • Unngå å røyke

Hayes påpeker likevel at disse rådene hovedsakelig bare kan lindre plagene, men det vil ikke kunne hindre åreknutene fra å oppstå. Det eneste du virkelig kan gjøre er altså å fjerne åreknutene etter de har oppstått.

LES OGSÅ: Så enkelt er det å fjerne sprengte blodkar

Disse behandlingsmetodene kan du velge mellom

Har du plager på grunn av åreknutene dine, eller du synes de er fryktelig sjenerende, så kan du altså få behandling. Men hvordan fungerer egentlig dette?

– Tidligere var det kun én metode som ble benyttet for å fjerne åreknuter. Dette var åpen kirurgi, såkalt «stripping», der årene blir dratt ut og man fjerner problemområdet. Her gjorde man bare en grov undersøkelse i forkant. I dag starter man først med en ultralydundersøkelse for å kartlegge hvor problemet ligger, og dette har revolusjonert behandlingen av åreknuter, forteller Hayes.

LASER: Det finnes flere typer behandlinger mot åreknuter, og laser er et godt alternativ. FOTO: NTB Scanpix
LASER: Det finnes flere typer behandlinger mot åreknuter, og laser er et godt alternativ. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I tillegg finnes det nå også flere behandlingsmetoder for åreknuter enn kun vanlig åpen kirurgi. Nå kan man behandle hovedstammen på innsiden, altså uten å måtte dra årene ut.

– I dag brukes ofte termalbehandling, der man lukker årene ved hjelp av varme. Det er to metoder som er mest vanlig; laser og radiofrekvens. Her bruker man lokalbedøvelse, hvor nålestikkene kjennes, men ikke selve behandlingen, forklarer karkirurgen.

Dette er metoder som har vist seg å være effektive, hvor man kan gå på jobb dagen etter behandling og ellers gjøre det man pleier i hverdagen (med unntak av svømming i basseng de første 14 dagene for å unngå sårinfeksjon).

– Det finnes også kjemiske metoder, der man injiserer skum eller lim, slik at åren kleber seg sammen. Ved disse metodene trenger man ingen bedøvelse. Skum er mer vanlig her, mens bruk av lim er fortsatt litt på forskningsstadiet, og det er en dyrere behandling. Til slutt finnes det også en kjemo-mekanisk behandling, der man bruker en kombinasjon av skum og et lite inngrep, sier Hayes.

Selv om du har fikset på problemet bør du være klar over at noen likevel vil kunne få tilbakefall senere.

– Om man alltid får nye åreknuter avhenger av mange ting. Er man disponert arvelig kan mange få nye åreknuter. Om man blir gravid igjen, øker risikoen for ny utvikling. Og om man har en jobb med mye ståing, disponerer man ytterligere for utvikling av nye åreknuter, forteller Bjerke.

LES OGSÅ: Lipødem: Cassie lever med konstante hevelser i beina

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer