Åreknuter:

Plages du med åreknuter på beina?

- Siden det hovedsakelig er genene dine som avgjør hvorvidt du får åreknuter eller ikke, er det dessverre ikke så mye man kan gjøre for å forebygge.

ÅREKNUTER: Begynner du å få irriterende og stygge åreknuter? Det er slett ikke så lett å forebygge, men det finnes behandlinger. FOTO: NTB Scanpix
ÅREKNUTER: Begynner du å få irriterende og stygge åreknuter? Det er slett ikke så lett å forebygge, men det finnes behandlinger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er nok den tiden i året der vi tenker mest over hvordan beina våre ser ut. Ideelt sett vil vi at de skal være brune og lekre når vi spankulerer rundt i shorts og skjørt.

Dette er jo lett å fikse selv (kanskje med hjelp av litt selvbruning), men så er det én ting det er litt verre å få gjort noe med; de lilla blodårene som snirkler seg oppover baksiden av beina.

Åreknuter er noe alle kan få, men noen er mer utsatt, i tillegg kan noen situasjoner i livet også gjøre deg mer utsatt.

– Det er en arvelig disposisjon, så om mor og søster har hatt åreknuter har du større risiko for å utvikle åreknuter. Rundt 30 prosent av befolkningen har åreknuter, og eldre er mest utsatt, sier Marita Lysstad Bjerke, helsefaglig rådgiver ved Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), til KK.

Det antas at forekomsten er ganske likt fordelt på menn og kvinner, men det er fire ganger så mange kvinner som blir behandlet for åreknuter. Kanskje fordi vi er mer forfengelige?

– Det kan ofte oppstå under graviditet på grunn av økt trykk på de store karene i bekkenet, samt hormonelle påvirkninger på grunn av svangerskapet. De som har en jobb der de står store deler av dagen, er mer utsatt for utvikling av åreknuter. Også overvektige er disponert for å utvikle åreknuter, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.