Hælsmerter

Plages du med hælsmerter? Dette kan løse problemet

Tøying og fysikalsk behandling er blant anbefalingene ved plantar fascitt, men for noen kan operasjon være løsningen.

PLANTAR FASCITT: Pantar Fascitt gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men mulig å gjøre noe med. Foto: NTB
PLANTAR FASCITT: Pantar Fascitt gir en stikkende hælsmerte når du går. Tilstanden er plagsom, men mulig å gjøre noe med. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Noen går med veldig langvarige plager. De faller ut av all aktivitet og ut av yrkeslivet. De får redusert livskvalitet, har overlege Marius Molund ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Østfold uttalt til Vi.no.

Han snakker om Plantar Fascitt, en svært vanlig lidelse som karakteriseres av stikkende hælsmerte når du går. Molund beskriver det som et folkehelseproblem.

- Du får vondt under hælen når du setter hælen ned. Det skjer når du har vært i ro. Hvis du har sittet i sofaen eller går ut av senga om morgenen så gjør det vondt de første skrittene du tar, sier han.

For de aller fleste går plagene over av seg selv ifølge Molund. Det kan hjelpe å ta det med ro, å tøye eller få fysiskalsk behandling. Tilstanden trenger ikke å være dramatisk, men:

- For mange går smertene over i en kronisk fase. Noen opplever å ha vondt hver eneste dag i mange år, sier Molund.

Kirurgi mot hælsmerter

Ifølge Molund har det lenge vært et dårlig behandlingstilbud til pasienter som ikke blir kvitt plagen. De siste åra er det imidlertid kommet en rekke studier som foreslår kirurgisk seneforlenging i leggmuskulaturen som behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer