ÅREKNUTER: Det kan være lurt å fjerne åreknutene raskt, da de ifølge eksperten kan føre til misfarging, hard hud og leggsår,  Foto: Shutterstock / Anton Gepolov
ÅREKNUTER: Det kan være lurt å fjerne åreknutene raskt, da de ifølge eksperten kan føre til misfarging, hard hud og leggsår, Foto: Shutterstock / Anton Gepolov Vis mer

åreknuter

Plages du med sjenerende åreknuter?

- Lurt å fjerne dem, da de kan føre til misfaring, hard hud og leggsår, sier eksperten.

Publisert

Åreknuter, spinedelvevårer. Det er SÅ mange av oss som har dem, og som ikke minst irriterer seg over dem - dette til tross for at det er noe av det vanligste som finnes på våre kvinnekropper, og nesten alle har dem! Synes du at dine åreknuter er skikkelig ille? Da kan vi trøste deg med at de ikke er så vanskelige å få bort.

Inge Glambek, som er seksjonsoverlege ved kirurgisk avdeling på Haraldsplass Diakonale sykehus og universitetslektor ved Universitetet i Bergen, forteller at det hvert år foretas mellom 10 000 og 15 000 åreknuteoperasjoner her til lands.

– Åreknuter er ofte store og skjemmende blodårer på beina, med blåbrune hudforandringer. Det kan også gi kramper i leggen når du har lagt deg, tyngdefølelse, verk, hevelse og tretthet. Det kan være lurt å operere det så fort som mulig for å stoppe den uheldige utviklingen som kan føre til misfaring av huden, hard hud og leggsår, forteller han.

Dette er Alfred Arvesen, som er overlege og spesialist i karkirurgi ved Aleris Colosseum i Oslo, helt enig i.

– Dette er snakk om årer som bare skaper problemer, derfor er det ingenting i veien for å fjerne dem. Vi fjerner tross alt bare årer med feilfunksjoner, sier han. 

LES OGSÅ: Ville du operert deg "der nede"?

Ikke utsett å operere

Selv om åreknuter er omtrent like vanlig blant kvinner og menn, er vi kvinner dessverre litt ekstra utsatte under et svangerskap på grunn av det høye nivået av det kvinnelige hormonet progresteron. Men har du allerede fått åreknuter påpeker Arvesen at det likevel ikke er noen grunn til å utsette en operasjon.

– Det er ingen grunn til å vente til etter du har fått alle barna du vil ha. Under et svangerskap vil flere veneklaffer bli ødelagt, og problemene blir derfor bare verre. Det er like greit å gjøre noe med det raskt, forklarer han.

En operasjon er altså en svært god løsning på problemet, men vær oppmerksom på at det er helt vanlig at du med tiden får nye åreknuter, selv om du har operert dem bort.

– En underliggende årsak til dette er arvelig disposisjon. For de fleste er det dette som er årsaken, og noen er mer plaget enn andre. Men alder og vekt er også viktige risikofaktorer, understreker han.

Selv om man har operert vekk åreknuter påpeker han at statistikken viser at én av tre har nye åreknuter etter to år, mens to av tre har nye åreknuter etter 11 år.

BEINA HØYT: Legg gjerne beina høyt så ofte du kan, slik at venene får hjelp til å tømme seg for blod. Foto: Shutterstock / Africa Studio
BEINA HØYT: Legg gjerne beina høyt så ofte du kan, slik at venene får hjelp til å tømme seg for blod. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

LES OGSÅ: Sykdommer du kan få på grunn av genene dine

Slik sinker du utviklingen av nye åreknuter

Uansett hvor mye du måtte klage til din mor for å gi deg slike gener, er det dessverre ikke så mye du kan gjøre for å unngå å få åreknuter hvis du først er arvelig disponert. Men det finnes i det minste noen tips som kan gjøre det mulig å forsinke utviklingen av nye åreknuter.

– Vi kan ikke stoppe utviklingen av åreknuter, men man kan bremse hastigheten. Blant annet ved en god behandling av åreknuter, og ved bruk av kompresjonsstrømper for å forsinke utviklingen av nye, forklarer Arvesen.

Her er Glambek helt enig.

– Jeg anbefaler bruk av kompresjonsstrømper hvis man har en familiehistorie på åreknuter og er gravid, eller har en jobb der man står mye i ro, sier han.

Fysisk aktivitet som å gå, sykle og svømme er gode metoder for å holde blodsirkulasjonen i gang. Unngå også å sitte med beina i kors, men legg gjerne beina høyt så ofte du kan. Dette gir venene hjelp til å tømme seg for blod.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer