Trening:

Planken og 90 grader`n: Viktig for folk flest?

Vi har sett pensjonerte idrettsutøvere presse seg gjennom 90 grader`n i Mesternes mester og lurer; er statisk trening noe alle bør drive med? KKs treningsekspert svarer.

STATISK: Å stå i planken er ikke nødvendigvis noe du trenger - men har statisk styrketrening en nytteverdi? FOTO: NTB
STATISK: Å stå i planken er ikke nødvendigvis noe du trenger - men har statisk styrketrening en nytteverdi? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Først litt avklaring av begreper før vi går videre. Hva er egentlig forskjellen på statisk og dynamisk styrketrening?

Statisk muskelarbeid er når er muskel trekker seg sammen uten å endre lengde eller skape en bevegelse. Treningsformen kan benyttes for å stabilisere et ledd eller holde leddet i en bestemt posisjon. Isometrisk trening er et annet ord for statisk trening. Du utfører statisk trening i bicepsmuskulaturen (forside arm) om du holder en vekt i hånden med albuen i ro i 90 graders vinkel.

Dynamisk muskelarbeid er når muskulaturen utvikler størst mulig kraft ved å trekke seg sammen eller strekker seg ut i en gjentatt bevegelse. Du utfører dynamisk trening av biceps (forside arm) når du bøyer armen opp i albueleddet for deretter å føre armen tilbake igjen til strak posisjon ved å strekke ut albueleddet. I vanlig styrketrening er det stort sett dynamiske øvelser som gjennomføres, enten i apparater, med vektstang, manualer eller med egen kroppsvekt.

Kroppen vår består av mer enn 650 forskjellige muskler, og disse er årsaken til at vi kan bevege oss fritt. God muskelstyrke hjelper kroppen til å bevege seg lettere og bedre. Jo bedre trent du er, jo lettere mestrer du hverdagens gjøremål og aktiviteter, med andre ord har alle godt av styrketrening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer