Snikskryting:

Pleier du å snikskryte? Det er faktisk verre enn å skryte åpenlyst

- Jo dårligere du synes om deg selv, jo større er kanskje sjansen for at du ikke evner å se at du skryter, sier psykolog.

SNIKSKRYT: På sosiale medier er snikskryting en svært populær gjenganger, men det gjør nok ikke akkurat deg så populær. FOTO: NTB Scanpix
SNIKSKRYT: På sosiale medier er snikskryting en svært populær gjenganger, men det gjør nok ikke akkurat deg så populær. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har alle en venn eller tre som tar seg tid i treningsøkten til å sende en snap om at det er «sååå kjedelig å være alene på treningssenteret på en lørdagskveld». Eller så har du kanskje hun venninna di som bare «hater å se så ung ut og alltid måtte vise legitimasjon». Joda, dette er klassiske eksempler på snikskryt – eller «humblebragging» som de sier på engelsk.

Ikke for å skryte altså, men snikskryting har jeg selv aldri drevet med (see what I did there). Om jeg framstår som blærete nå er det kanskje ikke så rart.

En studie utført av forskere ved Harvard og Universitetet i North Carolina viser faktisk at vi reagerer mer negativt mot snikskryting enn vi gjør mot skryt som er mer «rett frem» og ikke pakket inn i tilgjort ydmykhet.

Det kan faktisk være at du vinner mer på å bare skryte åpenlyst, fremfor å late som du ikke skryter, rett og slett fordi det framstår som mer ærlig.

– Årsaken til at vi misliker snikskryting mer enn annet skryt er at vi som art, gjennom evolusjonen, har lært oss at de som er falske på ett område, ofte er falske også på mange andre områder. Vi ser det samme fra studier av sjimpanser og andre dyr. Dyr som har erfaring med å bli lurt én gang, unngår sosial kontakt med samme individ seinere, sier Svein Øverland, psykolog med spesialisering i barne- og ungdomspsykiatri, til KK.no.

Mange oss har dårlige erfaringer med falske mennesker generelt, og vi irriterer oss også over at de som snikskryter synes å tro at vi ikke gjennomskuer dem.

– Vi tenker på folk som skryter «åpent og ærlig» som duster, men synes det er verre at snikskrytere tydeligvis tror at vi er duster, forklarer han.

LES OGSÅ: Sosiale medier kan gjøre det lettere å spotte narsissistene

OG JEG BARE: «Det var så irriterende mange innpåslitne menn som la an på meg på lørdag, kan man ikke bare få danse i fred liksom?» FOTO: NTB Scanpix
OG JEG BARE: «Det var så irriterende mange innpåslitne menn som la an på meg på lørdag, kan man ikke bare få danse i fred liksom?» FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trenger bekreftelse, men skammer oss for å skryte

Men hvorfor skjuler vi egentlig skrytet vårt i påtatt ydmykhet eller klaging? Hans-Petter Karstad, psykolog og eier av nettstedet dinpsykolog.no tror det handler om at vi skammer oss litt for å skryte.

– En del av bevisstheten vet at det skal man egentlig ikke gjøre. Det kan i noen tilfeller være at man ikke ser at man setter seg selv i et godt lys. Hvis man evner godt å se seg selv utenifra, så har man også lettere for å få med seg andres reaksjoner på det du sier, forteller han til KK.no.

Denne mangelen på mentaliseringsevne kan handle noe om alder og umodenhet, og det har ofte noe med eget selvbilde å gjøre.

– Jo dårligere forhold du har til deg selv, eller jo dårligere du synes om deg selv, jo større er kanskje sjansen for at du ikke evner å se at du skryter. Er man misfornøyd med seg selv vil man ofte også ha et større behov for bekreftelse fra andre. Men er man fornøyd med den man er vil også behovet for beundring og anerkjennelse være veldig mye mindre, forklarer Karstad.

Ifølge Øverland snikskryter vi også fordi vi undervurderer vårt «publikum» og tror at vi ikke gjennomskues. Men dessverre for snikskryteren blir de som regel avslørt, vi bare unnlater å si det til dem.

– I noen sosiale grupper er det dessuten slik at alle snikskryter og alle vet at det blir avslørt, men det er likevel mer sosialt akseptert enn rett-ut skryting. Man snakker likevel ikke om det, men tar det heller opp bak ryggen på hverandre. Med andre ord er snikskryting et eksempel på et ganske avansert sosialt spill der grensene er utydelige, forteller Øverland.

LES OGSÅ: Løgnforsker: - Vi lyver én til to ganger daglig

STAKKARS MEG: «Så tungt på trening siden jeg fortsatt er støl etter gårsdagens økt.» Foto: Scanpix.
STAKKARS MEG: «Så tungt på trening siden jeg fortsatt er støl etter gårsdagens økt.» Foto: Scanpix. Vis mer

Svært vanlig i sosiale medier

Kanskje snikskryter du ikke så mye ansikt til ansikt, men når det kommer til sosiale medier er snikskryting en svært populær gjenganger. Instagram, Twitter, Facebook og Snapchat er eksempler på kanaler som ofte brukes til å vise verden alt det spennende vi fyller dagene våre med, eller hvor lekker du ser ut i dag. (Gjerne etterfulgt av et inspirerende sitat som ikke har noe med bildet å gjøre).

Men hvorfor er det så mye enklere å snikskryte på internett?

– Det har vel noe med avstanden å gjøre. Du er skjult bak en skjerm og har mennesker litt på avstand, sier Karstad.

På instagram alene finner du tusenvis av innlegg tagget med #snikskryt og #humblebrag. Kanskje er det ofte humomristisk ment, men det tyder også på at man er fullstendig klar over at man sniker inn litt skryt i postingene sine. Det er likevel ikke alle som er så bevisst på sin selvskryt, og Karstad tror sosiale medier krever mer kognitiv aktivitet enn virkeligheten.

– Det handler om å trene opp den evnen til å se seg selv i andres lys. Et råd er å prøve å tenke gjennom hvordan du ville reagert hvis du så denne statusen eller bildet som du selv har planer om å legge ut. Hvis du føler du ville reagert negativt om det kom fra noen andre, så kan man jo la være, foreslår han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer