Plogging:

Plogging = jogging med mening

For fire år siden tok Erik Ahlström med seg en gjeng ut på joggetur. I dag har treningsformen han fant opp skapt overskrifter over hele verden.

PLOGGING: Å «jogga» og å «plocka» blir til plogging og er vårens store treningstrend. FOTO: PA Photos/NTB Scanpix
PLOGGING: Å «jogga» og å «plocka» blir til plogging og er vårens store treningstrend. FOTO: PA Photos/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du sett en gjeng søppelplukkende joggere i nærområdet ditt denne våren? Plogging er det helt store nye på treningsfronten. Og på miljøfronten. For nå skal de to aktivitetene jogging og søppelplukking kombineres.

- Vi driver jo med utetrening i parkene i området, og jeg er engasjert i miljøet og synes jo at det å kunne kombinere dette er helt supert, forteller Rikke Rynning, som driver Vilje Trening på Bjølsen i Oslo.

De har nettopp arrangert sitt første ploggearrangement i Torshovparken. Fem spreke søppelplukkere løp og gjorde knebøy om hverandre da de måtte ned på bakken og fylle søppelposene.

- Vi fikk fylt opp ni poser i én park. Det er jo ikke snakk om store ting heller – det er mye smårusk. Det var strålende sol, og det hjelper jo, så dette gjør vi igjen, sier hun, og har allerede et nytt event på plakaten.

LES OGSÅ: Stine (24) får plass til én ukes søppel i et syltetøyglass

Startet i Sverige

Historien om det svenske nyordet «plogga» - altså satt sammen av «jogga» og «plocka» starter med Erik Ahlström som flyttet tilbake fra den lille fjellbyen Åre og til hovedstaden Stockholm, og raskt så seg lei av hvor forsøplet byen var.

- Jeg syklet frem og tilbake til jobb og da kunne jeg jo ikke gjøre så mye med det, men siden jeg jobber for Salomon (ski- og sportsutsstyrsprodusent journ.anm.) så kjenner jeg til mange løpegrupper, sier han til KK.

Ahlström fikk med seg en gruppe løpeentusiaster ut og da var det gjort.

- Jeg så jo at de også fikk ploggerøyne, sier han.

PÅ TUR: Fem ploggere samlet samlet sammen ni søppelposer i Torshovparken. Fra venstre: Einar Loland Råheim, Thale Henden, Karoline Sæther, Ida lovise Torske og Rikke Rynning. FOTO: Vilje trening
PÅ TUR: Fem ploggere samlet samlet sammen ni søppelposer i Torshovparken. Fra venstre: Einar Loland Råheim, Thale Henden, Karoline Sæther, Ida lovise Torske og Rikke Rynning. FOTO: Vilje trening Vis mer

Spredt til hele verden

Siden har fenomenet spredd seg. Washington post skriver om at en ny svensk «fitness craze» er på vei, og australienerne om hvordan en kan redde planeten på svensk vis.

- I går hadde vi en radioreportasje i New Zealand, og vi har nådd Filipinene, forteller Ahlström.

- Hadde du trodd det skulle bli så stort?

- Nei, det kunne ingen forutse. Det har vært en fantastisk utvikling, sier Ahlström.

Han gir oss flere gode grunner til å begynne å plogge.

Én er at fysisk aktivitet er sunt for kropp og sjel. Det frigjør endorfiner og bedrer humør og helse.

For øvrig skal det også fint gå an å gjøre søppelplukkinga til en skikkelig kalorikiller, skal vi tro trenings- og kostholdsappen Lifesum.

Her har nemlig plogging fått plass på listen over treningsformer, og ifølge appen skal en skikkelig ploggeøkt på en halvtime i gjennomsnitt kunne brenne omkring 50 kalorier mer enn vanlig jogging.

Dessuten er ikke alt søppelet vi kaster fra oss i naturen bare lite pent, men det går utover både dyr og mennesker. Det rapporteres om at uten endringer vil havet bestå av mer søppel enn fisk i 2050, og vi vet at dyr spiser eller vikler seg inn i søppelet vi kaster fra oss.

Så er jo en forsøplingsfri by mye hyggeligere.

- Det gjør at vi blir bedre kompiser. Vi trives bedre.

Dessuten er forsøpling dyrt.

- I Stockholm koster forsøpling oss rundt 100 millioner kroner hvert år, påpeker Ahlström.

LES OGSÅ: Etter bare ti minutter gir løping positiv helseeffekt

Lavtersketrening

Og derfor slår nå flere og flere to fluer i en smekk. Både treningsaktører, miljøvernorganisasjoner og andre har satt i gang egne ploggearrangementer.

- Jeg tenker at det er vinn/vinn på alle plan, sier Rikke Rynning.

- Hvis du ikke er spesielt glad i å løpe er dette supert. Da får du noen naturlige avbrekk og du tenker ikke så mye over at du skal løpe langt. Du glemmer litt at det er det du driver med.

Samtidig er det ikke mangel på treningseffekt selv om løpeturen er full av avbrudd. Det er aktivitet hele tiden og bevegelsene blir varierte.

- Det er absolutt treningseffekt i dette, men jeg tenker også at viktigste er at du får gjøre noe enda mer meningsfylt.

Selv har hun til nå vært på to ploggeturer. Den første resulterte i to fulle poser på noen hundre meter, og den treningsgründeren håper trenden fortsetter.

- Det var jo et veldig engasjement da vi laget eventet vårt. Vi fikk flere kommentarer da vi holdt på og folk syntes det var stilig. Så jeg håper jo at flere vil hive seg på.

LES OGSÅ: Tren smart og unngå skader

LES OGSÅ: Får du vondt i ryggen når du løper?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer