Alopecia areata

Plutselig mistet frisøren alt håret

- Håret ditt er ikke det som definerer deg eller gjør deg kvinnelig.

ALOPECIA AREATA: Victoria Morgan (avbildet) mistet håret sitt for to år siden. Foto: Privat
ALOPECIA AREATA: Victoria Morgan (avbildet) mistet håret sitt for to år siden. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Allerede som 13-åring begynte Victoria Morgan å jobbe med hår. Hele livet har hun vært «hun jenta med det lange, flotte svarte håret», og interessen for hår har også alltid vært der.

Det ble derfor naturlig for henne å skape en karriere ut av dette. Men i 2018 ble hverdagen ganske så annerledes.

Victoria og ektemannen ble gravide for første gang og et nytt kapittel i livene deres startet. En dag, mens de satt i venteværelset for en kontroll, merket Victoria at hun tok med seg mer hår enn vanlig etter at hun dro fingrene gjennom håret.

Vi har alle opplevd at noen hårstrå forsvinner når man børster håret, men dette var annerledes.

- Min første reaksjon var fornektelse.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Vi leste først om historien til 41-åringen i Daily Mail, men i en e-post til KK forteller hun om dagen hun skjønte at dette ikke bare var vanlig «røyting».

- Jeg visste innerst inne hva som skjedde siden jeg har vært frisør i så mange år, men jeg ville ikke innrømme det og tenkte det kom til å forsvinne så fort som det startet.

Håret kom tilbake

De ni månedene som gravid ble fort preget av noe helt annet enn hva hun hadde trodd. Da graviditeten nærmet seg slutten, hadde Victoria mistet mye av håret, og hun slet med å dekke til områdene hvor hun ikke hadde hår.

- Jeg prøvde å overbevise meg selv om at jeg var paranoid, men jeg klarte ikke å slutte å gre fingrene gjennom håret mitt for å se om jeg dro med meg mindre eller mer hår.

Men så snudde det hele. I løpet av noen måneder var det lange, svarte håret hennes tilbake. Likevel skjønte Victoria at dette ikke bare var et engangstilfelle.

For i mai 2020 skjedde det samme igjen. Det var også da hun bestemte seg for å barbere bort alt.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Men det å barbere bort alt håret var ikke en lett avgjørelse. I 28 år har Victoria jobbet med hår, og de lange lokkene har vært med henne i 41.

- Jeg tenkte bare «hvorfor meg?». Jeg vet det er langt verre ting som skjer med folk, men jeg visste at det ikke var noe «kur» for alopecia. Det er lite behandlingstilbud og svært få av dem kan garantere at noe fungerer. Det vanskeligste var å ikke vite om eller når håret mitt sluttet å falle av. Jeg var redd, emosjonell og langt unna den personen jeg har vært hele livet mitt.

På et tidspunkt var hun så langt nede at hun måtte ta tak i det.

- Jeg la meg en kveld med fæle tanker. Dagen etter skjønte jeg at jeg trengte hjelp.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Instagram ble terapi

Victoria ble diagnostisert med alopecia areata. En hudsykdom som forårsaker håravfall. På hele kroppen.

Heldigvis fikk hun hjelp, men det var også noe annet som skulle vise seg å ha en positiv innvirkning på hverdagen hennes. Ektemannen Cameron oppmuntret henne til å dele historien på sosiale medier.

- Instagram-kontoen min har vært en slags terapi. Jeg har fått snakke med folk som går gjennom det samme, og fått muligheten til å vise dem at de ikke er alene. Den har også gitt meg muligheter jeg aldri trodde skulle skje. Jeg har blitt en del av et byrå som en alopecia-modell!

Flere har kontaktet Victoria og fortalt henne at hun er inspirerende og at hun har gitt dem styrke. Likevel er det ikke alle som ser det på den måten.

- Noen folk ler når de ser meg skallet, men det er bare snakk om en prosent av alle jeg møter, sier hun til Daily Mail.

- Håret ditt er ikke det som definerer deg eller gjør deg mindre kvinnelig. Det går ikke an å kontrollere hårtapet, så man må prøve å holde seg positiv og ta tilbake kontrollen.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer