Mange som ønsker å kutte ned på sukkeret, tyr til kunstige søtningsstoffer, og de siste årene har man sett stadig nye produkter merket «uten tilsatt sukker», og ofte er sukkeret byttet ut med andre søtningsstoffer.
Et populært søtningsstoff de site årene er erytritol. Det selges for eksempel under navnet Sukrin, og mange bruker det som erstatning for sukker i matlaging, baking og drikker. Erytritol er et sukkeralkohol som ligner sukker i utseende og smak. Det blir ofte omtalt som «naturlig», da det finnes i små mengder i noen frukt og grønnsaker. På 1990-tallet begynte man å fremstille erytritol i store mengder, og det kan i dag kjøpes i fast og flytende form i dagligvarebutikker og helsekostforretninger.
Forsøk har vist at erytritol ikke skal være kreftfremkallende eller giftig, men frem til nå har det vært lite forsking på hvordan stoffet virker på mennesker over mer enn noen uker. Og skal vi tro funnene i en ny studie, er søtstoffet ikke nødvendigvis like trygt som antatt. Forskere fant nemlig en kobling mellom erytritol i blodet og hjerteinfarkt og blodpropp, skriver forskning.no.

Slik får du myk avokado på ti minutter
Doblet risiko
I undersøkelsen brukte Marco Witkowsk og hans kollegaer fra Cleveland Clinic data fra tre store undersøkelser. Studien og konklusjonene ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Medicine mandag. Rundt 4.000 personer var blitt undersøkt for risiko for hjertesykdom og fulgt opp. Witkowski og kollegaene undersøkte nivået av sukkeralkoholer – deriblant erytritol – i blodprøver.
Og funnet var overraskende. De med høyest nivå av erytritol i blodet hadde rundt dobbelt så høy risiko for hjerteinfarkt og slag, sammenlignet med de med lavest nivå. For nivåene imellom var det bare en liten økning. Samme mønster så man i alle de tre studiene, skriver forskning.no.

Ny metode: - Mer energi, bedre søvn og kontroll på vekta - uten diett
– Tar studien på alvor
Erytritol finnes naturlig i enkelte frukt- og grønnsaktyper, men dosene du får i deg ved å bruke erytritol som søtningsmiddel, vil være mye høyere enn fra frukt eller grønnsaker.
Daglig leder Asgeir Ruud i Funksjonell Mat, selskapet bak Sukrin-produktene, sier til NTB at han er svært overrasket over funnene:
– Vi tar denne studien absolutt på alvor. All forskning som er gjort på erytritol fram til nå, har unisont utelukket at det finnes noen risiko for skadevirkninger ved inntak, så denne nye studien var svært uventet. Per i dag er konklusjonen at det må gjøres mer forskning på området, og vi kommer til å følge nøye med på utviklingen, sier han til NTB.
– Det vi registrerer, er at det er brukt store doser erytritol i forsøkene og at studien er gjort på mennesker som allerede har livsstilssykdommer. Det er mulig at det i fremtiden vil komme en mengdebegrensning på daglig inntak av erytritol, sier Ruud.

- Jeg er takknemlig for at jeg får oppleve å være normalvektig
– Interessante funn
Klinisk ernæringsfysiolog Gunnhild Koksvik ved LHL sier til KK at studien er i minste laget for at man kan konkludere. Hun understreker at mange av deltakerne i de tre studiene som ligger til grunn for undersøkelsen allerede var i risikosonen for hjerte og karsykdommer:
– De som bruker kunstige søtningsstoffer bruker det kanskje fordi de forsøker å endre livsstil ved å gå ned i vekt eller spise sunnere. Slik kan det bli en sammenheng med de som spiser mye kunstig søtning, og som allerede har risikofaktorer som fedme, høy livvidde eller metabolsk syndrom. Det kan hende de har justert for disse faktorene i artikkelen, men det kan være flere kostholds- og helsefaktorer som ikke er justert for.
Koksvik har ikke selv lest studien, men støtter seg til sine kollegaer i LHL.
– Dette er en liten studie som viser noen interessante funn rundt søtningsstoffet Sukrin, og som bør følges opp med ytterligere studier, for større pålitelighet. Det vi kan konkludere med, er at det er interessante funn, men for lite grunnlag å konkludere på.

Marianne lager middag til hele familien for 50 kroner
Blodet klumpet seg
Ifølge forskerne tok de i bruk statistiske metoder for å ta høyde for ulike faktorer, som for eksempel at folk med økt risiko for hjerte- og karsykdom bruker mer erytritol. Konklusjonen var likevel den samme. Det kan ikke utelukkes at andre faktorer som forskerne ikke har justert for, kan ha vært med å påvirke.
I undersøkelsen gjorde man imidlertid funn som kan hinte om at søtstoffet kan ha uheldige virkninger i seg selv. Da eytritol ble tilsatt i blod, så man at blodplatene lettere klumpet seg. Slike klumper kan føre til blodpropper som kan sette seg fast i blodårene.
– Funnet deres angående søtstoff i blod var nytt for meg. Det var interessant, sier Gunnhild Koksvik ved LHL til KK.

Derfor bør du alltid ha en melkeskvett i kaffen
– Nytt for meg
Koksvik i LHL sier til KK at man foreløpig nok ikke vil se nye anbefalinger angående inntak av erytritol:
– Grunnlaget for anbefalinger av matvarer og næringsstoffer kommer som regel av at forskning med god kvalitet er samlet opp, og resulterer i en anbefaling. Enkeltstudier, spesielt hvis de er basert på observasjon og ikke randomiserte kontrollerte studier, kan ikke gi grunnlag for en generell kostholdsanbefaling.
Hun mener den oppsummerte forskningen per i dag tilsier at kunstige søtningsstoffer ikke er skadelig i normale mengder.
– Men jeg er enig i at det er interessante funn, og et par artikler har de siste årene funnet lignende, men også som observasjonsstudier. Det trengs flere randomiserte kontrollerte studier på dette hvor faktorer som sykdom og risikofaktorer blir kontrollert for.
