Søtningsmiddel

Populært søtningsmiddel kobles til hjerteinfarkt og slag

– Interessante funn, sier klinisk ernæringsfysiolog til KK.

SØTNINGSMIDDEL: Forskning viser at dette populære søtningsmiddelet kan kobles til hjerteinfarkt og blodpropp. FOTO: NTB
SØTNINGSMIDDEL: Forskning viser at dette populære søtningsmiddelet kan kobles til hjerteinfarkt og blodpropp. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange som ønsker å kutte ned på sukkeret, tyr til kunstige søtningsstoffer, og de siste årene har man sett stadig nye produkter merket «uten tilsatt sukker», og ofte er sukkeret byttet ut med andre søtningsstoffer.

Et populært søtningsstoff de site årene er erytritol. Det selges for eksempel under navnet Sukrin, og mange bruker det som erstatning for sukker i matlaging, baking og drikker. Erytritol er et sukkeralkohol som ligner sukker i utseende og smak. Det blir ofte omtalt som «naturlig», da det finnes i små mengder i noen frukt og grønnsaker. På 1990-tallet begynte man å fremstille erytritol i store mengder, og det kan i dag kjøpes i fast og flytende form i dagligvarebutikker og helsekostforretninger.

Forsøk har vist at erytritol ikke skal være kreftfremkallende eller giftig, men frem til nå har det vært lite forsking på hvordan stoffet virker på mennesker over mer enn noen uker. Og skal vi tro funnene i en ny studie, er søtstoffet ikke nødvendigvis like trygt som antatt. Forskere fant nemlig en kobling mellom erytritol i blodet og hjerteinfarkt og blodpropp, skriver forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer