Søtpotet vs potet:

Potet eller søtpotet - hva er sunnest?

Svaret er kanskje ikke helt som du tror...

SØTPOTET: Visste du at søtpotet egentlig er en rotgrønnsak? Den dyrkes hovedsaklig i USA og importeres til Norge. FOTO: NTB Scanpix
SØTPOTET: Visste du at søtpotet egentlig er en rotgrønnsak? Den dyrkes hovedsaklig i USA og importeres til Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er det én ting som har blitt mer og mer trendy med årene så er det søtpoteten! Med både annerledes smak og farge har den blitt et godt alternativ til den vanlige poteten, og den blir mer og mer synlig i butikkhylla, i kokebøker og på restauranter.

Søtpoteten tar også større og større plass i mange menneskers hverdagskosthold, og kan brukes til svært mye forskjellig; chips, mos, i wok, på pizza, i suppe og som ingrediens i mange andre retter.

En vanlig antakelse er at søtpoteten er sunnere enn den vanlige poteten. Dette kan kanskje ha sammenheng med at søtpoteten er trendy, og det kan være lett å tenke at det som er trendy - også er sunt. Tenk bare på acai-bolle, matcha-latte, raw-baller og chia-pudding. Kjempetrendy, og kjempesunt! Men når det kommer til vanlig potet og søtpotet, hva er egentlig sunnest?

LES OGSÅ: Ny forskning: Ja, du kan legge på deg av å lukte på mat

Trenger begge deler

Visste du at søtpoteten egentlig ikke i slekt med den vanlige poteten? Søtpoteten er nemlig en rotgrønnsak som stammer fra Sør-Amerika, og tilhører ikke samme plantefamilie som poteten.

De to plantene har likevel endel til felles: de stammer begge fra Sør-Amerika, de vokser begge under bakken, og de kan tilberedes på samme måte.

Ser man dem ved siden av hverandre i grønnsaksdisken ser de ganske like ut, og ifølge ernæringsrådgiverne Caroline B. Dale og Isabel Bråthen i Myrens Ernæring er det også vanskelig å kåre en ernæringsmessig vinner mellom den vanlige poteten og søtpoteten, fordi de scorer ganske likt på næringsinnhold:

MATVARETABELLEN: Søtpotet har mest vitamin A, mens den vanlige poteten har mest C-vitamin.
MATVARETABELLEN: Søtpotet har mest vitamin A, mens den vanlige poteten har mest C-vitamin. Vis mer
 1. Makronæringsstoffene, altså karbohydrater, fett og proteiner, er så å si like i potet og søtpotet. Det er likevel noen nevneverdige forskjeller når det kommer til fiber, vitaminer og mineraler.
 2. Søtpoteten inneholder mer kostfiber og sukkerarter enn den vanlige poteten. Fiber har mange fordeler, blant annet er det gunstig for tarmene og fordøyelsen, det gir økt metthetsfølelse og bidrar til langsommere blodsukkerstigning.
 3. Søtpotetens høyere innhold av sukkerarter gjør at den er litt søtere i smaken enn poteten.
 4. Poteten har et mye høyere innhold av C-vitamin enn søtpoteten. Historisk sett har poteten faktisk vært en av de viktigste kildene til C-vitamin i det norske kostholdet.
 5. Søtpotet har et mye høyere innhold av beta-karoten, altså A-vitamin, enn potet. Beta-karoten er en form for antioksidant, og det høye innholdet forklarer fargen på søtpoteten, i likhet med gulroten.
 6. Poteten har et litt høyere innhold av kalium, folat, magnesium og fosfor, men søtpoteten inneholder igjen mer kalsium.

Ifølge Dale og Bråthen bør det i et balansert kosthold være plass til både vanlig potet og søtpotet, da de gir oss varierte mengder næringsstoffer og holder oss gode og mette.

– Spis den du liker best, men ikke forsøm den ene over den andre.

LES OGSÅ: Derfor foretrekker vi usunn mat

Overvurdert «hype»

Hvorfor søtpoteten har blitt så trendy de siste årene er ikke godt å si, og de to ernæringsfysrådgiverne tror effekten søtpoteten kan ha på blodsukkeret muligens kan ha fått en overvurdert «hype» i media.

– Nye eksotiske matvarer blir ofte populære. Vi søker stadig etter nye smaker og alternativer man kan inkludere i kosten, og søtpoteten har jo i tillegg til å være sunn også en veldig god smak og et stort bruksområde. Omtale i magasiner, på hjemmesider og blogger er nok også med på å sette spor hos forbrukeren, forklarer ernæringsekspertene.

De mener dette, i tillegg til at den vanlige poteten etter deres mening har fått et ufortjent dårlig rykte de siste årene, er grunner til at søtpoteten har fått en stor plass i manges kosthold.

Vanlig potet best for miljøet

Det eksperimenteres med dyrking av søtpotet i Norge, men på grunn av kaldt klima viser det seg å være noe utfordrende.

Per i dag importeres søtpoteten hovedsakelig fra USA, mens den vanlige poteten dyrkes her hjemme.

– Er man opptatt av miljø og kortreist mat, noe vi alle bør være opptatte av, bør man velge poteten oftere, sier Dale og Bråthen.

LES OGSÅ: Sunn og riktig mat er viktig for psyken din

LASAGNE: I denne oppskriften bruker du søtpotet istedenfor pasta i lasagnen. Oppskriften er laget av matbloggeren Linda Marie Stuhaug som, driver bloggen lindastuhaug.no FOTO: Privat
LASAGNE: I denne oppskriften bruker du søtpotet istedenfor pasta i lasagnen. Oppskriften er laget av matbloggeren Linda Marie Stuhaug som, driver bloggen lindastuhaug.no FOTO: Privat Vis mer

Test oppskriften!

For å konkludere kan vi dermed si at både vanlig potet og søtpotet er sunt og inneholder næringsstoffer som er bra for kroppen.

Har du enda ikke kastet deg på søtpotet-trenden? Hva med å bytte ut pastaen i lasagnen med søtpotet som i denne deilige oppskriften:

Søtpotet-lasagne

Til ca 3 til 4 porsoner trenger du:

 • 400 gram karbonadedeig
 • 2-3 ss tomatpurê
 • 3-4 ss hakkede tomater på boks
 • 1 hakka løk
 • 1/2 chilli og 2 fedd hvitløk
 • Ca. 2 dl vann
 • 250 g cottage cheese
 • 1 middels stor søtpotet, ca. 400 g
 • Revet ost
 • Krydder - paprikakrydder, salt, pepper, oregano

​Sett ovnen på 175 grader. Stek karbonadedeig og sett til side. Deretter steker du hakket løk med presset hvitløk og finhakket chili. Ha alt i samme stekepanne, tilsett tomatpurê, hakkede tomater og vann. La det småkoke til en fyldig kjøttsaus og smak til med krydder.

Skrell søtpoteten og skjær den i 2-3 mm tykke skiver. Finn fram en passelig stor ildfast form. Start med å legge kjøttsausen i bunnenP, deretter søtpotetskiver og cottage cheese i 2-3 lag før du avslutter med kjøttsaus og ost på toppen.

Stek lasagnen på nederste rille i ca. 45 minutter, eller til søtpotetskivene er møre og osten gylden. La lasagnen hvile litt før servering.

PS! Du kan også ta osten på etter 20-30 minutter steketid for å være sikker på at søtpotetskivene er møre.

Serveres med en frisk salat.

LES OGSÅ: Kresen? Slik kan du lære deg å ELSKE mat du egentlig hater

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer