Senior i jobb eller gå av med pensjon?

«Presset» til pensjon: – Etter sykemeldingen spurte sjefen bare når jeg skulle slutte

Ønsket om å komme tilbake til full jobb etter sykemelding, var viktig motivasjon. Men tilbake på jobb var sjefen mest opptatt av når hun skulle gå ut i pensjon: – De spurte bare når jeg ville slutte – så jeg sa opp stillinga mi – og de sa bare javel!

PLUTSELIG PENSJONIST? Når er det riktig tid å slutte å jobbe? Forskere forteller i en ny rapport at det er blitt mer vanlig å trappe ned mot pensjonstilværelsen, heller enn å slutte brått. Men det betinger at arbeidsgiver verdsetter, følger opp og tilrettelegger for at seniorer skal stå lenger i jobb. Foto: NTB/Shutterstock
PLUTSELIG PENSJONIST? Når er det riktig tid å slutte å jobbe? Forskere forteller i en ny rapport at det er blitt mer vanlig å trappe ned mot pensjonstilværelsen, heller enn å slutte brått. Men det betinger at arbeidsgiver verdsetter, følger opp og tilrettelegger for at seniorer skal stå lenger i jobb. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dette er en av mange historier som kommer fram i intervjuer med seniorer, gjort i forbindelse med en fersk rapport om seniorers avslutning av arbeidskarrieren, «Veier ut av arbeidslivet. Senkarrierer og yrkesavgang». Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk og handler om veien til å avslutte karrieren og bli pensjonist.

Kvinnen som forteller hun føler seg uønsket og «presset» til å gå av med pensjon, belyser noe som flere forteller om:

Det å ikke føle seg verdsatt som arbeidstaker lenger, når man har blitt eldre. Og hvor stor betydning arbeidsmiljø, fleksibilitet på arbeidsplassen og leders oppfølging har å si for ønsket om å fortsette i jobb – om så i redusert stilling.

Lenger nede i artikkelen kan du lese noen flere seniorer fortelle om opplevelser om avgangen fra av arbeidslivet.

Færre velger å slutte brått

Hvilke vurderinger ligger til grunn for å gå av med pensjon? Hva er utløsende for beslutningen? Hva er viktig for å fortsatt ønske å stå i jobb, om så delvis? Hvilken rolle spiller arbeidsplassen, og egen helse? Hvor stor betydning har arbeidsmiljø – og lederes oppfølging av seniorer på arbeidsplassen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.