Søvnproblemer:

Problemer med å sove?

Her er ekspertenes beste tips.

SØVNPROBLEMER: – Snorking, restless legs, hormonelle forandringer, D-vitaminmangel, stress, depresjon, skiftarbeid ... Det finnes en mengde ulike årsaker til at folk sover dårlig, sier universitetslektor og søvnekspert Gaby Badre. FOTO: NTB Scanpix
SØVNPROBLEMER: – Snorking, restless legs, hormonelle forandringer, D-vitaminmangel, stress, depresjon, skiftarbeid ... Det finnes en mengde ulike årsaker til at folk sover dårlig, sier universitetslektor og søvnekspert Gaby Badre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er utrolig mange av oss som har vært der. Ligget søvnløs og telt sprekkene i soveromstaket. Dultet irritert til partneren, som ligger der og snorker i vei ‒ nesten triumferende. Desperat kikket på mobilen klokken 01.34. Kikket igjen, nesten panikkslagen, klokken 04.05. Tenkt: Herregud, bare to timer til klokken ringer! Og til slutt kapitulert og begynt å surfe på internett, sett en episode av en tv-serie eller svart på noen jobbmailer, bare for noen få timer senere å stå smaløyd ved kaffeautomaten og kompensere for søvnmangelen og det påfølgende dårlige humøret med koffein og noen gretne kommentarer til kollegene som kommer seilende inn på kontoret med den grønne smoothien klar i hånden.

Og det er helt normalt. Vi har alle perioder i livet der vi sover litt dårligere enn ellers. Tankene surrer rundt i hodet – det kan være alt stresset på jobbet, logistikken på hjemmebane eller svigermor som er blitt syk. Noen ganger får vi hentet oss inn igjen etter et par kranglete netter, andre ganger må vi regne med en periode med «bivirkninger», som trøtthet, humørsvingninger og konsentrasjonsvansker. Men så går det som regel over. Stresset legger seg, vi løser problemene, sover godt og får det bra igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer