Problemer med magen? Dette kan være årsaken

En stor andel av befolkningen sliter med mageproblemer. Har du «bare» vondt i magen eller har du symptomer på tarmsykdom?

SLITSOMT: Mange kan gå i mange år med tarmsykdom uten at det blir oppdaget. Foto: Shutterstock NTB
SLITSOMT: Mange kan gå i mange år med tarmsykdom uten at det blir oppdaget. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er en stor andel av befolkningen som sliter. Norge er blant annet det landet som topper statistikken på Ulcerøs kolitt. Vi kan jo spørre oss selv hvorfor det er folk i vesten som sliter med dette, sier Miriam Ekelund, kommunikasjonsrådgiver i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer til Vi.no.

Rundt 40.000 nordmenn har inflammatorisk tarmsykdom (IBD) som omfatter Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Ifølge Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer er forekomsten økende.

Sliter med smerter og skam

Ifølge Ekelund er det mange som går i årevis med inflammatorisk tarmsykdom uten at det blir oppdaget.

- Folk sliter med utmattelse og smerter. De som har kronisk inflammatorisk tarmsykdom (IBD) kan blø ut av tarmen. For noen kommer blod og puss ut og noen må fjerne deler av tarmen og få utlagt tarm, forteller Ekelund.

I tillegg til at mange sliter med inflammatorisk tarmsykdom har 15 prosent av norske menn og kvinner irritabel tarmsyndrom (IBS). Symptomer på irritabel tarm er luftplager, vekslende løs eller hard avføring og varierende magesmerter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer