«Hangry»:

Professoren trodde ikke på kona da hun var «hangry» - nå har han endret mening

Joda, «hangry» er en ekte ting, viser ny studie.

BEDRE HUMØR: Kan du gå fra å være illsint til smørblid etter du har fått i deg litt mat? Da har du nok vært hangry. FOTO: NTB
BEDRE HUMØR: Kan du gå fra å være illsint til smørblid etter du har fått i deg litt mat? Da har du nok vært hangry. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Hangry»: Når du ikke har spist på en stund, og blir veldig sint.»

Slik definerer Urban Dictionary begrepet hangry.

Kanskje kjenner du deg igjen: Du er hjemme fra jobb og har ikke spist siden lunsj. Sulten gnager, ungene skriker og du må lage mat til hele familien. Kanskje skal det litt mindre til før tålmodigheten din sprekker?

Utførte studien på grunn av kona

Nå bekrefter forskning at - ja, sult kan påvirke vår emosjonelle tilstand og oppførsel.

Hovedforfatter for studien, professor for sosialpsykologi ved Anglia Ruskin University i England, Viren Swami, uttalte til Healthline at hans egen kone var en av grunnene til at han valgte å utføre studien.

- Kona mi sier ofte at jeg er «hangry», men jeg trodde ikke det å være «hangry» var en ekte ting, sa Swami.

Professoren er interessert i hvordan sult påvirker menneskelige følelser og oppførsel, og med litt inspirasjon fra kona, valgte han altså å utføre en studie på denne tilstanden.

Slik foregikk studien:

Under studien, som varte i tre uker, svarte deltakerne på spørsmålsark fem ganger daglig. Spørsmålene tok for seg deltakernes emosjonelle tilstand, i tillegg til følelsene av sult, irritabilitet og sinne.

De ble også spurt om hvor lenge det var siden de spiste sist, og om kostholdsvanene deres - for eksempel om de spiste når de følte seg irriterte eller når de ikke hadde noe å gjøre.

Det var 121 deltakere med fra starten av studien, men det endte med at bare 64 av dem ble med til studiens slutt. Deltakerne var i hovedsak kvinner.

Dette var resultatet:

Funnene viste at sult påvirker følelsene våre negativt, og er betydelig assosiert med mer sinne og irritabilitet. Ifølge Professor Swami bekrefter studien at det å være «hangry» er reelt.

- Og det å kunne sette merkelapper på slike følelser - «jeg er hangry» - gir signaler til hvordan disse følelsene kan håndteres, uttalte Swami.

HANGRY: Blir du sinna når du ikke får i deg mat i tide? FOTO: NTB
HANGRY: Blir du sinna når du ikke får i deg mat i tide? FOTO: NTB Vis mer

- En kjent sak!

Ernæringsfysiolog og kvinnehelseveileder, Gunn Helene Arsky, mener innvendingene som reises i studien er viktige.

- Og når i realiteten bare litt over 50 prosent av de som startet i studien, gjennomførte det hele, så er ikke utvalget tilfeldig. De ivrigste (kanskje dem som ofte får høre at de er hangry? Det vet vi jo ikke!) hang med til slutt.

Mange er litt morgengretne før de har fått skiven og kaffekoppen, påpeker Arsky, men hun legger til at dersom du opplever store humørsvingninger som følge av sult, så bør du gå til legen for å få utredet blodsukkerverdiene dine, og insulinproduksjonen.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. Vis mer

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, bekrefter at det er en kjent sak at vi kan oppleve ubehag når vi får blodsukkerfall.

- Som at man blir sur, gretten, trøtt, ukonsentrert, slapp, irritabel og ekstra følsom. Man kan også få mer fysiske plager som hodepine.

Slik unngår du å bli «hangry»

Vi spør ekspertene:

- Hva er dine beste tips til å unngå denne tilstanden - hvordan bør vi spise for å unngå å bli «hangry»?

- Det beste for å unngå denne tilstanden er å ha en jevn måltidsrytme, som består av tre hovedmåltider og ett til to mellommåltider. Da går det ikke mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid, forteller Stenbuch Lied.

Begrens også inntaket av raske karbohydrater, som gjør at blodsukkeret går fort opp og ned igjen, råder hun.

I tillegg vil fiberrik mat, samt proteiner og fett få blodsukkeret til å holde seg mer stabilt.

- Husk da å velge rene og magre proteinkilder som fisk, kylling, egg og magert kjøtt samt gode fettkilder fra fisk, avokado, frø, nøtter og olivenolje.

EKSPERT: Fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, Karoline Steenbuch Lied. FOTO: Ida M. Scheie
EKSPERT: Fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, Karoline Steenbuch Lied. FOTO: Ida M. Scheie Vis mer

Steenbuch Lied får støtte fra Arsky - her er sistnevntes råd for et stabilt blodsukker:

  • Spis grovt (fullkorn)
  • Spis grønt (mye grønnsaker og belgvekster)
  • Spis smart (nøtter, frø og oljer med en- og flerumettet fett, som omega-3).

- For kroppen vår er egentlig ganske finjustert - vi får ikke superlavt blodsukker, selv når vi drøyer litt mellom to måltider. Kroppen henter da energi fra reservelagrene av fett og karbohydrater, forklarer Arsky, og fortsetter:

- Om natten varer fasten i mange timer, og derfor er gjerne blodsukkeret i det litt lave hjørnet. Midt på dagen - mellom to måltider - faller det på langt nær så mye.

Hun legger til at en innlært sammenheng mellom sultfølelse og det å «la seg selv være irritert» absolutt er en reell mulighet, psykologisk.

- Og dette sier studien ingenting om. Så her gjenstår det mye forskning - men selve uttrykket er jo veldig catchy!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer