LUFT I MAGEN: Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen, og det er bedre enn å holde det inne, ifølge ekspert.  Foto: Shutterstock / WAYHOME studio
LUFT I MAGEN: Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen, og det er bedre enn å holde det inne, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock / WAYHOME studio Vis mer

Prompe

Promper du mye?

Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen, og det er bedre enn å holde det inne, ifølge ekspert.

Kjært barn har mange navn: Fis, fjert, gass, propp, promp. Uansett hva du kaller det, er vi vel enige i at tarmgass er noe de fleste synes er litt flaut å snakke om.

Mange velger dermed å vente med å slippe løs gassene til de er alene. Dette kan imidlertid få pinlige konsekvenser, sier legen.

- Tarmgass som dannes i tykktarmen må til slutt ut, og den kommer ut enten du vil eller ikke, har Tom Holthe, som er lege ved Aleris i Trondheim, tidligere fortalt til KK.no. 

- Forskjellen er om du ønsker små kontrollerte utslipp eller om du holder deg så lenge at tarmen selv tar styringen og trykker ut en trompetfanfare som du ikke har sjans til å stoppe, sier han.

Visste du at det går 30 liter tarmgass gjennom systemet i løpet av et døgn? Det produseres mye tarmgass gjennom tarmsystemet. Tarmen suger opp stoffene som er i tarmgassene og skiller det deretter ut.

– 500 til 700 ml tarmgass går ut tilslutt. Det er det som er det vanlige. De som ikke slipper ut denne luften har mer plager enn andre, sier Trygve Hausken, som er overlege ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus, til KK.no.

Han forteller at pasienter med irritabel tarm klager ofte over mye tarmgass.

– Det er dumt å holde luften inne, selv om det ikke er sosialt akseptabelt å slippe luften ut. Det aller beste er å få det ut, påpeker Hausken.

LES OGSÅ: Mat for deg med irritabel tarm

Normalt å prompe 15 til 20 ganger i døgnet 

Visste du at det er normalt å prompe mellom 15 og 20 ganger i døgnet? Og det er ikke rart at du må slippe ut litt luft i blant når det går 30 liter luft gjennom systemet ditt i løpet av et døgn.

Det høres kanskje umulig mye ut, men det er ikke mer enn omlag 200 milliliter luft som slippes ut hver dag, ifølge Hausken.

Men, hva skjer da med resten av luften?

- I tarmgassen finnes nitrogen, karbondioksid og hydrogen som suges opp og brukes i kroppen, så det er et samspill med blod og immunforsvar, forklarer han.

Med andre ord er det bra at det dannes gass, fordi mesteparten av det suges opp i kroppen og brukes til å holde oss sunne og friske.

- Det er sunt at det dannes gass. Det er viktig for immunforsvaret vårt, og vi hadde ikke kunnet leve uten.

PLAGSOM MAGE OG MYE PROMPING?: Føler du deg oppblåst og har mye luft i magen? Da kan det hjelpe å gå på en diett som dreper bakteriene i tarmen som produserer gass.  Foto: Fotolia
PLAGSOM MAGE OG MYE PROMPING?: Føler du deg oppblåst og har mye luft i magen? Da kan det hjelpe å gå på en diett som dreper bakteriene i tarmen som produserer gass. Foto: Fotolia Vis mer

To typer promp

Ifølge Hausken finnes det to prompetyper. Den som lukter og den som ikke lukter.

– Den lydløse geriljaen - også kjent som «smygerne» - lukter voldsomt, mens bråkeprompen, fisen med høyt volum, er ofte mer luktfrie, opplyser han.

Det er utrolig masse bakterier i tarmen som spiser av den maten som du spiser.

– Det et jo en kjent sak at matvarer som kål, rå løk, og bønner fører til mye tarmgass. Hvis man er ekstra ømfintlig for gass i magen, eller har irritabel tarm, kan man gå på en lavFODMAP-diett. Dette er mat som du ikke produserer så mye gass av og kan gjøre at du får mindre plager, råder han.

LES OGSÅ: Promp er bra for helsa

AKTIVITET: - Vær i aktivitet. Alt som har med bevegelse å gjøre hjelper mot luft i magen, råder ekspert.  Foto: Shutterstock / A. and I. Kruk
AKTIVITET: - Vær i aktivitet. Alt som har med bevegelse å gjøre hjelper mot luft i magen, råder ekspert. Foto: Shutterstock / A. and I. Kruk Vis mer

Dette kan du gjøre hvis du har mye luft i magen

- Når kan luft i magen være et tegn på at noe er galt?

– Hvis du har fått tarmslyng, så går ikke luften ut. Da raper du avføring, forteller Hausken.

Ellers sliter man med den luften man har. Men det er noen ting som kan hjelpe hvis du føler at du er full av luft.

– Vær i aktivitet. Alt som har med bevegelse å gjøre hjelper mot luft i magen. Noen fysioterapauter kan også gi massasje og presse luften ut. Men det aller beste er nok å gå på lavFODMAP-dietten. Da får nemlig ikke de bakteriene som produserer gassen mat og dør, påpeker Hausken.

Det er også mulig å drepe bakterier med antibiotikakur, men gleden er kortvarig da de vokser fort ut etter et par måneder.

Litt fis hver dag er altså helt naturlig og noe du må leve med.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: