Prompe

Promper du mye?

Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen, og det er bedre enn å holde det inne, ifølge ekspert.

LUFT I MAGEN: Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen, og det er bedre enn å holde det inne, ifølge ekspert.  Foto: Shutterstock / WAYHOME studio
LUFT I MAGEN: Det er helt normalt å prompe 20 ganger om dagen, og det er bedre enn å holde det inne, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock / WAYHOME studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjært barn har mange navn: Fis, fjert, gass, propp, promp. Uansett hva du kaller det, er vi vel enige i at tarmgass er noe de fleste synes er litt flaut å snakke om.

Mange velger dermed å vente med å slippe løs gassene til de er alene. Dette kan imidlertid få pinlige konsekvenser, sier legen.

- Tarmgass som dannes i tykktarmen må til slutt ut, og den kommer ut enten du vil eller ikke, har Tom Holthe, som er lege ved Aleris i Trondheim, tidligere fortalt til KK.no. 

- Forskjellen er om du ønsker små kontrollerte utslipp eller om du holder deg så lenge at tarmen selv tar styringen og trykker ut en trompetfanfare som du ikke har sjans til å stoppe, sier han.

Visste du at det går 30 liter tarmgass gjennom systemet i løpet av et døgn? Det produseres mye tarmgass gjennom tarmsystemet. Tarmen suger opp stoffene som er i tarmgassene og skiller det deretter ut.

– 500 til 700 ml tarmgass går ut tilslutt. Det er det som er det vanlige. De som ikke slipper ut denne luften har mer plager enn andre, sier Trygve Hausken, som er overlege ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus, til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer