Proteinbarer

Proteinbarer inneholder «feil type» protein

Hvor effektivt er det egentlig å ta seg en bar i forbindelse med trening?

FØR OG ETTER TRENING: Mange har for vane i ta seg en proteinbar før eller etter trening, men har det egentlig noe for seg? FOTO: NTB Scanpix
FØR OG ETTER TRENING: Mange har for vane i ta seg en proteinbar før eller etter trening, men har det egentlig noe for seg? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I en fersk undersøkelse kommer det frem at et stort antall proteinbarer på markedet inneholder «feil type» proteiner. Det er det det svenske nettstedet Råd & Rön som melder. De har undersøkt 84 barer, og 43 av disse, altså halvparten, inneholdt ikke den type proteiner som vi trenger for å bygge nye celler i kroppen.

Flere av disse proteinbarene selges i butikker i Norge.

Inneholdt kollagenproteiner

Barene som det er snakk om inneholder kollagenproteiner. Ifølge artikkelen er det animalske proteiner, som melkeprotein, som heller skulle vært innholdet, fordi dette ligner våre behov mest.

Beate Rosvoll Eidissen (36) har en bachelor i ernæring. Hun forteller at det tidligere var melkeprotein som var mest brukt i proteinbarer, og at kollagen faktisk i høyeste grad er animalsk protein.

- Kollagen er det viktigste proteinet i bindevevet hos alle dyr, og derfor får vi i oss kollagen når vi for eksempel spiser kjøtt, sier hun til KK.

Hun forklarer videre at kollagen også er en viktig bestanddel i sener, ledd og brusk, og at det er på grunnlag av dette at kollagen har blitt et populært kosttilskudd mot plager.

Proteinbarer er som snacks

Samtidig forteller hun at det kanskje ikke er det proteinet man trenger å ta tilskudd av hvis man skal bygge muskler.

- Når det er sagt blir proteinbarer mer sett på som en snack, eller en sjokolade med mindre kalorier enn det vanlige. Således vil jeg ikke anbefale noen å bruke det som et fast tilskudd for å øke sitt inntak av proteiner. Da kan man heller velge proteinpulver av type myseprotein, eller spise kjøtt, fisk og fugl, sier hun og legger til:

- Samtidig vil jeg nevne at vi mennesker helt fint kan klare oss uten animalsk protein, da plantebaserte proteiner også gir kroppen det den trenger.

- Men biotilgjengeligheten er bedre i animalsk protein, så man må sørge for å få i seg planteproteiner fra flere forskjellige kilder, forteller Eidissen.

Av de 84 proteinbarene det svenske nettstedet har undersøkt, var noen av de fra et merke som også selges i flere butikker her til lands, blant annet Barebells.

Kommunikasjonssjef i Barebells, Mikael Lindgren, skriver i en e-post til KK at de har kollagen i produktene sine for at det skal smake bedre.

Han forklarer også at proteinbaren hovedsakelig inneholder animalske proteiner.

- Mye av det som står i artikkelen stemmer, blant annet viktigheten av å få i seg protein ved trening og at melkeprotein er en bra og fullverdig proteinkilde, forteller Lindgren.

Kommunikasjonssjefen i Barebells forteller at de legger til kollagen i produktene for smakens skyld. FOTO: Barebells
Kommunikasjonssjefen i Barebells forteller at de legger til kollagen i produktene for smakens skyld. FOTO: Barebells Vis mer

Samtidig sier Lindgren at artikkelen er noe misvisende når det kommer til grunnen til hvorfor man tilsetter kollagenproteiner.

- Vi bruker melkeprotein som hovedsakelig kilde, og legger til kollagen for å få en bedre tekstur og smak. Det har altså ikke så mye å gjøre med at det er billigere som det påstås i artikkelen, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer