Proteiner

Proteinmaten du kan bytte ut kylling med

Ønsker du å spise mer proteiner, men begynner å bli litt lei kylling?

GODE PROTEINKILDER: Kjøttet kan godt vike for bønner og ost innimellom. Foto: Scanpix
GODE PROTEINKILDER: Kjøttet kan godt vike for bønner og ost innimellom. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøver du å spise sunt og proteinrikt, men begynner å bli litt lei av laks og kylling? Mange av oss faller nok lett inn i en vane der vi velger det samme hver dag. Da er det fort gjort å gå litt lei (og etterhvert heller ty til frossenpizzaen?), men det er masse annet å velge i. 

LES OGSÅ: Fisken som er proppfull av proteiner

Linser istedenfor kylling

Har det vært mye kyllingsalat i det siste? Hva med å bytte ut kyllingen? 

- Da slår jeg et slag for linser som har like høyt proteininnhold som kylling. Linser er supert i både gryter og supper, sier Kristine Weber, matblogger bak Kriweb.no. 

Ifølge Matvaretabellen inneholder brune linser hele 25 gram protein per 100 gram, som er som Weber sier, omtrent akkurat det samme som i kylling. 

Gode proteinkilder som kan erstatte den kanskje etterhvert litt trauste kyllingfileten, er også andre belgfrukter, som bønner og kikerter.

- Bruk gjerne belgfrukter i kombinasjon med eller som erstatning for kjøtt av og til, for å få både variasjon og ny inspirasjon i matlagingen. Lag bønnesalater, linsesupper og hummus av kikerter - mulighetene er mange, sier ernæringsfaglig rådgiver, Silje Bjørnstad. 

- Dessuten er mange vegetabilske proteinkilder som disse billigere enn noen kjøtt og fiskevarer, så dette kan lommeboken like godt, tipser Bjørnstad. 

LES OGSÅ: 6 grønnsaker med høyt proteininnhold

Hørt om quorn? 

- Et annet alternativ er «quorn» som er sopp-protein. Det finnes ulike varianter av quorn-produkter, som for eksempel fileter, nuggets og farsedeig, sier Bjørnstad.

Quorn-produktene lages av mykoprotein, som altså er del av soppfamilien. I tillegg inneholder de eggehvite. 

LES OGSÅ: Du vil ikke tro hva brownien er laget av!

Havremel istedenfor kjøttdeig i burgeren

Er du glad i burgere, men skulle gjerne kuttet ned på kjøtt? Med havremel i vegetarburgeren får du opp proteininnholdet, tipser Weber. 

Ifølge ernæringsfaglig rådgiver Malén Gudbrandsgard er dessuten havremel glutenfritt. 

- Havremel er naturlig fri for gluten og inneholder ingen glutenbindende proteiner. Havremel har òg et mye høyere fiberinnhold. Hele 8 gram kostfiber i havremel mot bare 3,4 gram kostfiber i hvetemel. 

Pøv for eksempel Webers sopp- og aubergineburger. Da trenger du: 

1 aubergine 
5 aromasopp 
1/3 løk 
1 ss smør
1 dl buljong
1 ts paprikapulver
2 ts spisskummen
2 ss havremel
1 ss potetmel
salt og pepper

Skjær aubergine, sopp og løk i mindre biter og stek i en kjele med litt smør. Krydre og ha over buljong, la det småputre i 5-10 min. Mos alt sammen med en stavmikser, rør inn havremel og potetmel. La røra avkjøle og form 5 burgere. Du kan enten steke dem i litt smør i en panne, eller ha dem på et bakepapir og steke i ovnen på 200 grader i 10 min. Havremel er dessuten en sunn og god måte å spice opp de matvarene du kanskje er litt lei av. 

- Havremel, og parmesanost, kan også brukes til å panere tradisjonelle matvarer som kylling, fisk og lignende. 

LES OGSÅ: Så mye protein trenger du

Tunfisk som «tacokjøtt»

Ellers er det selvsagt en rekke forskjellig proteinrikt kjøtt å velge mellom, selv om mange kanskje gjør som oss og glemmer det litt bort til fordel for den vanlige kyllingfileten. 

- Kjøtt er jo en utmerket god proteinkilde. Her finnes det utallige variasjoner, alt fra storfe til reinsdyrkjøtt. Som både kan brukes i gryteretter, taco eller fondue, sier Malén Gudbrandsgard som er ernæringsfaglig rådgiver. 

Er du som nordmenn flest, glad i taco, må du ikke bruke kjøttdeig hver gang. I tillegg til kyllingkjøttdeig og karbonadedeig, svinekjøtt og annet kjøtt - hva med tunfisktaco? 

- Man kan bruke strimler storfe, tunfisk og strimlet svin. 

Tunfisk på boks er kjempesunt og inneholder 24 gram protein. Velger du den som ligger i vann får du med alt det sunne fettet fra fisken. 

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer tunfisk

Ost, bønner og kesam

- Ønsker man ikke spise så mye rødt kjøtt, eller er vegetarianer, kan en god kilde til proteiner være bønner, sier Gudbrandsgard. 

Brune bønner inneholder 22 gram protein per 100 gram, og er dermed like bra som et kjøttstykke når du tenker proteininnhold. 

- Ulike melk- og meieriprodukter som cottage cheese, kesam og jarlsbergost, bidrar med henholdsvis 13 gram, 6,7 gram og 27 gram protein per 100 gram. Disse kan tilsettes i salater, gratengen, gryteretter eller bare som et tilbehør. Lag en deilig agurksalat med kesam, bytt dressingen på salaten med cottage cheese eller gratiner grønnsakene med deilig smeltet ost. 

Cottage cheese kan dessuten gjøre vanlige pannekaker til proteinbomber, tipser ernæringseksperten.  

LES OGSÅ: Slik lurer du cottage cheese inn i middagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer