Honning:

Prøv honning mot munnsår

Én type honning kan være like effektiv som reseptfrie kremer.

MUNNSÅR: Leppeherpes, også kjent som munnsår, oppstår ofte i forbindelse med forkjølelse. FOTO: NTB Scanpix
MUNNSÅR: Leppeherpes, også kjent som munnsår, oppstår ofte i forbindelse med forkjølelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På denne tiden av året er det mange som blir forkjølet. Sår hals, rennende nese og hosting er både slitsomt og irriterende - for ikke å snakke om de medfølgende forkjølelsessårene som ofte dukker opp.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) vil de fleste oppleve at forkjølelsessår/leppeherpes leges av seg selv i løpet av syv til ti dager. Videre opplyser NHI at forskning ikke har vist noen imponerende effekt av legemidler ved leppeherpes. Det finnes virushemmende kremer som er reseptfrie, og best virkning oppnår du dersom du starter behandlingen i forvarselfasen.

Sårene vil altså leges av seg selv. Ønsker du fortgang i prosessen kan du bruke kremer, men også en spesiell type honning skal kunne hjelpe!

LES OGSÅ: Får du sprekker i munnvikene som aldri blir borte?

MEDISINSK HONNING: Visse typer honning kan ha en lindrende effekt på blant annet munnsår. FOTO: Scanpix
MEDISINSK HONNING: Visse typer honning kan ha en lindrende effekt på blant annet munnsår. FOTO: Scanpix Vis mer

Prøv medisinsk honning

Dag Sollesnes Holsen er seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus. Han forklarer at det finnes spesiell honning som kan være et alternativ til medisinsk behandling mot forkjølelsessår

Det er faktisk mulig å bruke honning på herpes-sår på samme måte som du ville brukt en helende krem. Men du kan ikke bruke hvilken som helst honning! Holsen forklarer at det er den spesielle manukahonningen som brukes mot sårene:

- Den honningen som brukes medisinsk er manukahonning, fra Australia, som tillegges bakteriedrepende og sårhelende egenskaper – og som blant annet brukes mot kroniske leggsår, eller kanuka-honning, fra New Zealand, som også tillegges sårhelende og immunstyrkende egenskaper innen (litt) alternativ medisin.

Holsen forklarer at det finnes en studie fra New Zealand som sammenligner effekten av kankuka-honning og 5% Aciklovir-krem (en reseptfri krem i Norge) mot herpes-sår på leppene:

- Studien konkluderer med at det ikke er forskjell i smertelindring eller tilhelingstid mellom disse to, og konkluderer med at Kanuka-honning kan være et alternativ til Aciklovir krem ved denne tilstanden, sier Holsen.

- Så det vil altså ikke være en spesiell effekt av å bruke vanlig påleggshonning fra butikken på forkjølelsessår?

- Nei, påleggshonning skal smøres på brødet, ikke på leppene!

Manukahonning, som fås kjøpt på helsekostbutikker, var veldig i vinden for noen år siden. I 2012 omtalte KK en studie gjennomført av forskere ved Cardiff Metropolitan University. Forskerne kom til konklusjonen om at manukahonning kan rense og hele sårinfeksjoner, samt forhindre at de utvikler seg.

LES OGSÅ: - Honning er ikke spesielt sunnere enn hvitt sukker

HONNING MOT HOSTE: Honning kan hjelpe mot sår hals - for eksempel ved å bruke det i en kopp varm te. FOTO: Scanpix
HONNING MOT HOSTE: Honning kan hjelpe mot sår hals - for eksempel ved å bruke det i en kopp varm te. FOTO: Scanpix Vis mer

Mange egenskaper

Honning blir også tilegnet andre gode egenskaper som er bra for helsa vår. KK har tidligere skrevet om hvordan honning kan være en av de beste medisinene mot hoste. Anne Margrethe Aldin Thune, som er farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots apotek, uttalte dette til KK:

- Honning er også i skuddet, og det er veldig interessant at ting tyder på at honning har en god lindrende effekt ved hoste. Honning har mange spennende egenskaper, og medisinsk honning brukes nå også i sårbehandling og har antimikrobielle egenskaper som gjør at kompliserte sår lettere heles.

Bruk av honning kan også være et av få kjerringråd som faktisk fungerer mot kviser, fordi det virker antibakterielt.

LES OGSÅ: Bør man unngå å kysse babyer når man har munnsår?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer