Eldre psykopater

Psykopatens trekk blir enda verre med alderen

– Psykopatiske besteforeldre manipulerer både barn og barnebarn, advarer psykolog.

PSYKOPAT: Trekkene hos en psykopat blir stort sett verre med alderen, sier psykolog. Foto: Scanpix.
PSYKOPAT: Trekkene hos en psykopat blir stort sett verre med alderen, sier psykolog. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- De fleste som har psykopatiske trekk ser ikke problemet i seg selv, de skylder på alle andre, de ser ikke at de selv trenger behandling. Og så lenge de ikke er åpne for å ta imot hjelp, så vil de ikke forandres.

Det sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle.

Hun har blant annet skrevet boken «Manipulasjon – forståelse og håndtering» , og kan fortelle at de aller fleste psykopater ikke vil endre seg med alderen.

- Blir enda mer urimelig

I de fleste tilfeller bærer de personlighetsforstyrrelsen med seg i graven.

​- Generelt sett kan vi si at psykopatiske trekk bare blir enda verre etterhvert som man blir eldre, psykopater blir enda mer urimelig enn de de har pleid å være, legger Nordhelle til.

Derfor er det spesielt viktig at de som har vokst opp med en psykopatisk forelder skjermer barnebarna sine for sin besteforelder.

«Vanlige» mennesker

Ordet «psykopat» kan få de fleste av oss til å tenke på personer som vi gjerne karakteriserer som «gal» . For eksempel er forskerne høyst enige om at Hitler var psykopat.

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere, mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder én prosent av kvinnene, skriver Forskning.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer