Trening

PT: - Nei, du er ikke lat selv om du ikke trener

Personlig trener Emilie Skadal mener mange stempler utslitte hverdagsmennesker som late.

TRENING: Om du sliter med å komme deg på trening, er du ikke nødvendigvis "bare lat". Foto: Privat
TRENING: Om du sliter med å komme deg på trening, er du ikke nødvendigvis "bare lat". Foto: Privat Vis mer
Publisert

«Er du sliten allerede? Det sitter bare i hodet, kom igjen!»

Du har sikkert fått høre det før, mens du er på trening og gjør ditt ytterste for å løfte vektstangen én gang til, eller prøver å bli overbevist om å ta enda en runde med burpees. Motiverende ord blir ofte utvekslet mellom folk på treningssenteret – i beste mening.

Utsagn som «ikke tenk, bare gjør det» eller «tenk så bra du kommer til å føle deg etterpå» blir ofte slengt ut til folk som sliter med dørstokkmila. Og du vil jo ikke være lat?

For ikke å snakke om sosiale medier, som består av et hav av vellykkede fitness-babes som ikke engang vet hva dørstokkmila er.

- Får du høre at «det sitter bare i hodet» vil jeg at du skal vite at de tar så grundig feil, sier Emilie Skadal, før hun engasjert fortsetter:

- Jeg tror at de som deler denne motivasjonen aldri har slitt psykisk selv, eller har kunnskap nok til å forstå sammenhengen mellom psyken og fysisk prestasjon.

Emilie, som jobber som massasjeterapeut, personlig trener og gruppeinstruktør, i tillegg til å studere fysioterapi, postet et innlegg på sin Instagram-profil for litt siden, i et håp om at folk skal være litt mer obs på hva de sier for å motivere andre på trening. Hun har sett mange eksempler på det hun kaller «ingen nåde-motivasjon», og hun ønsker å gjøre andre bevisst på at det kan gjøre mer skade enn nytte.

- Jeg har helt sikkert slengt ut noe lignende selv, uten å tenke seg om eller tenke over hvor komplekst det kan være. Mange forstår ikke at kroppen og hjernen har en maksgrense, og dersom hjernen går på høygir hele dagen, har man ikke alltid energi igjen i kroppen til å utføre fysisk tungt arbeid. Ta hjelper det ikke å bare «ta seg sammen», og du er ikke lat av den grunn.

Mange skammer seg

Mange har perioder i livet med større psykiske belastninger og stress, og da kan det føles enda tyngre om man føler på presset om å prestere fysisk.

- Å få høre at «det bare sitter i hodet» når du har det veldig vanskelig, kan føre til at du skammer deg enda mer over at du ikke orker, noe som gjør situasjonen enda mer belastende.

Emilie har lagt merke til flere pt-kunder som lyver om hvor mye de trener, fordi de skammer seg over at de ikke har gjort det.

- Jeg merker ganske fort om noen lyver. Det er et sårt tema for mange. Man vil så gjerne prestere på jobb, på hjemmebane, sosialt og på trening, men det er ikke normalt å få til alt hele tiden. Mye stress, press og tankekjør stjeler energien, og om nattesøvnen også blir påvirket havner man i en ond sirkel.

Energityver

Dersom Emilie har en kunde som trener mye, uten å få fremgang, pleier hun å kartlegge hva som stjeler energien i hverdagen. Dette gjør hun gjerne ved å be kunden om å sette opp en liste over de fem eller ti viktigste tingene i livet, som man setter mest pris på. Dette er ofte familie, barn, venner, egentid og så videre.

Deretter ber hun kunden om å notere hvor mye tid de bruker på de ulike tingene i hverdagen. Mange bruker for eksempel mye mer tid på jobb enn de skulle ønske, noe som fører til at de får mindre tid til barna – som igjen fører til dårlig samvittighet.

- Dersom man blir litt mer bevisst på dette, og klarer å endre litt på prioriteringene sine, er mye gjort allerede. Å bli kvitt det evige tankekjøret og kronisk dårlig samvittighet, vil føre til at man får mer overskudd til trening for eksempel.

KARTLEGGE: Emilie bruker mye tid på å kartlegge hverdagen til pt-kundene sine, for å finne ut av hva som stjeler energien deres. Foto: Privat
KARTLEGGE: Emilie bruker mye tid på å kartlegge hverdagen til pt-kundene sine, for å finne ut av hva som stjeler energien deres. Foto: Privat Vis mer

Emilie begynner å fortelle om et annet eksempel: Hun hadde en pt-kunde som trente mye, og gjorde alt etter boka, men likevel ikke opplevde fremgang.

- Etter å ha gravd litt fant vi ut at hun hadde det skikkelig rotete hjemme i leiligheten, noe som førte til at hun ikke trivdes eller klarte å slappe av hjemme. Så raskt hun fikk ryddet opp i det, kom fremgangen.

Hjernen krever mest energi

Emilie har selv fått erfare hvor sliten man kan bli mentalt – spesielt under eksamensperioder. Mange tenker at man etter en lang dag på lesesalen, skal ha masse overskudd til trening på kvelden. Men sånn er det ikke alltid.

- Disse dagene har jeg vært helt utslitt og bare hatt et ønske om å dra hjem. I slike tilfeller handler det ikke om motivasjon. Jeg synes motivasjon er en veldig ustabil faktor, da den går opp og ned uansett hvor disiplinert man er.

Hjernen er faktisk organet i kroppen som bruker mest energi. Om den ikke får hvile, klarer man ikke å prestere fysisk.

- I perioder hvor man kjenner på at alt er tungt, er det viktig å rydde opp i hva som stjeler all energi, istedenfor å dra på trening og forsøke å tvinge frem krefter man ikke har.

Juster treningen

Så hva kan du gjøre i tunge perioder hvor trening overhodet ikke er lystbetont, men du føler at du bør være aktiv?

- Under stressende perioder vil jeg anbefale å justere treningsintensitet og mengde. Du trenger ikke å trene like hardt som du kanskje er vant til. Det er viktig at kroppen klarer å hente seg inn igjen, og ikke ligge i konstant underskudd. Jeg vil anbefale å velge aktivitet ut ifra hva som gir deg en god følelse i etterkant av økta. Om det er dansing, boksing eller en gåtur med god musikk på ørene. La treningen bli en god opplevelse.

Hvor hardt man skal trene for å få effekt, er en annen faktor som er veldig misforstått, ifølge Emilie.

- Jeg ser mange som oppfordrer hverandre til å pushe på til maks, men det kan være mer negativt enn positivt. Du trenger ikke å trene til utmattelse for å få resultater. Du kan trene med to-tre repetisjoner i reserve, og fortsatt få gode resultater av treningen.

Ved å fordype seg i temaet har Emilie fått mange åpenbaringer selv. Hun har alltid vært en aktiv person, men det går i bølgedaler som hos de aller fleste.

- Jeg har lært at jeg ikke skal skamme meg over at jeg har en dårlig økt – det er helt greit å ta det rolig. Og man skal ikke undervurdere søvn! Det har så stor påvirkning på fysisk prestasjon. Dårlig søvn er ofte det som holder mine kunder tilbake fra å oppnå ønskede resultater, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer