Lipødem:

Ragna fikk høre hun skulle slutte å smugspise, men fettet som ikke ville bort var sykdom

Ragna Karlsens fysioterapeut mente allerede i 2006 at hun hadde lipødem. Likevel tok det fire år før hun ble trodd av en lege.

LIPØDEM: Ved lipødem får du unormale fettansamlinger og smerter, som oftest på bena. FOTO: NTB Scanpix
LIPØDEM: Ved lipødem får du unormale fettansamlinger og smerter, som oftest på bena. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Du må bare ned i vekt», fikk Karlsen høre av legen. «Det nytter ikke å trene og så stå i skapet og smugspise», sa treningsinstruktøren.

Ragna Karlsen hadde nok hatt lipødem siden hun var i slutten av tenårene, men det ble først oppdaget etter hennes siste svangerskap i 2006. Hun hadde bekkenløsning, og fysioterapeuten som behandlet henne la merke til bena hennes. Karlsen fikk imidlertid ikke helt tak på hva lipødem var og slo seg til ro med at det økte fettet på bena kunne slankes bort.

- Frem til 2007 prøvde jeg å spise mindre, og trene det bort på egen hånd, men jeg gikk ikke ned i vekt. I 2007 var jeg hos en lege, som sa at jeg bare var for tjukk, selv om jeg fortalte hva fysioterapeuten mente.

LES OGSÅ: Cassie lever med konstante hevelser i bena

Kan ikke slankes bort

Men hun var ikke «bare for tjukk». Hun hadde lipødem og lymfødem.

Lipødem er en tilstand som gir unormale fettansamlinger i underkroppen, men som også kan oppstå i armer og i resten av kroppen. Dette fettet kan ikke slankes bort, og dermed er det typisk med en smal midje og overkropp, men kraftigere underkropp. Man opplever gjerne smerter i ødemområdet, og får lett blåmerker. Hypermobile ledd er også en ganske vanlig tilleggstilstand, ifølge Norsk lymfødem og lipødem forbunds nettsider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer