Rapport om e-sigaretter: - Framstår som et politisk bestillingsverk

FHI-forsker er svært kritisk til ny rapport om helsefarer ved bruk av e-sigaretter.

E-SIGARETTER: FHI-forsker er kritisk til at den nye rapporten om e-sigaretter utelater informasjon om risikoforskjell mellom røyking og bruk av e-sigaretter. Han sier at 97 prosent av brukerne er røykere eller tidligere røykere. Foto: NTB
E-SIGARETTER: FHI-forsker er kritisk til at den nye rapporten om e-sigaretter utelater informasjon om risikoforskjell mellom røyking og bruk av e-sigaretter. Han sier at 97 prosent av brukerne er røykere eller tidligere røykere. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I en fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) konkluderer de med at e-sigaretter med nikotin kan gi flere helseskadelege effekter.

De skriver at bruk av e-sigaretter med nikotin kan gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystem.

Karl Erik Lund, seniorforsker ved Avdeling for rusmidler og tobakk ved FHI, er kritisk til at rapporten kun sammenlikner risikoen ved damping med ikke-bruk - og utelater informasjon om risikoforskjell mellom røyking og bruk av e-sigaretter.

- Dette er uheldig fordi vår forskning viser at det er et reservoar av potensielle e-sigarettbrukere blant røykerne men at disse røykerne ikke er informert om den store skadeforskjellen. FHI kunne brukt rapporten som en anledning til å korrigere misoppfatningene og dermed motivert flere røykere til et skadereduserende produktbytte, sier Lund til Vi.no.

- Våre undersøkelser viser at røykerne overdriver risiko ved damping når den sammenliknes mot røyking. I folkehelsesammenheng vil det være svært uheldig, uttaler Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.