Allergi

Reagerer du på rødvin?

Visse typer vin kan fremkalle allergiske reaksjoner.

REAGERER PÅ VIN: Noen typer vin kan fremkalle allergiske reaksjoner.  Foto: Shutterstock / Syda Productions
REAGERER PÅ VIN: Noen typer vin kan fremkalle allergiske reaksjoner. Foto: Shutterstock / Syda Productions Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et par glass vin skal visstnok gjøre underverker for helsa. I tillegg til å kunne forebygge kreft, hjertesykdom og diabetes, har forskere også funnet ut at det kan halvere risikoen for tykktarmskreft.

Ja, for heldigvis er det ikke slik at alt som er godt er usunt. Men noen kan likevel få milde ubehagelige reaksjoner når de drikker vin. Har du kanskje opplevd at en plutselig tett nese kan legge en dem per på en ellers så hyggelig vinkveld?

Eller kanskje har du følt deg tungpustet eller fått tørre og kløende øyne. Da kan det hende at du er sensitiv for noen av stoffene i vinen.

En gruppe forskere ved Johannes Gutenberg University utførte i 2012 en studie på allergisymptomer i forbindelse med vindrikking, der hundrevis av mennesker som lever i en vinproduserende region i det vestlige Tyskland deltok.

Av de om lag 950 respondentene rapporterte 7,2 prosent av dem milde tegn på intoleranse for vin, eller allergilignende symptomer etter å ha drukket vin. Disse symptomene var mer vanlig etter inntak av rødvin, og var som regel rødmende hud, kløe, og tett nese. Den selvrapporterte vinintoleransen viste seg også å være mer utbredt hos kvinner enn hos menn.

KLØE: Rødmende hud, kløe, og tett nese er typiske allergilignende symptomer som også kan dukke opp i forbindelse med rødvinsdrikking. Dette behøver likevel ikke å bety at du er allergisk mot vin,. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro
KLØE: Rødmende hud, kløe, og tett nese er typiske allergilignende symptomer som også kan dukke opp i forbindelse med rødvinsdrikking. Dette behøver likevel ikke å bety at du er allergisk mot vin,. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro Vis mer

Inneholder histaminer

Er du en vinelsker så er det vel få ting som er mer irriterende enn å oppdage at du er allergisk mot vin. Men heldigvis er det ikke nødvendigvis vinen du er allergisk mot.

– Personer som er allergisk mot druer kan reagere på vin. I tillegg kan alkohol inneholde histamin. Dette stoffet er det samme som skilles ut ved en allergisk reaksjon, og kan gi symptomer som kløe, elveblest, rennende nese og pustebesvær, sier sykepleier og seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, Grethe Amdal til KK.no.

Du behøver altså ikke være allergisk mot vinen i seg selv, men histaminene i vinen kan rett og slett gi deg typiske allergisymptomer.Vinmonopolets hjemmesider informerer de om at noen kan ha allergisk oversensibilitet for visse stoffer i alkoholholdig drikke. Og at denne oversensibiliteten kan utløse reaksjoner som ligner på allergiske reaksjoner, men allergitester vil likevel ikke slå ut fordi mekanismen er annerledes.

LES OGSÅ: Allergisk? Ikke gjør disse feilene

Kan forsterkes i pollensesongen

Pollenallergikere kan også reagere på vin selv om de egentlig ikke er allergisk mot andre ting. Men er det dette som kalles kryssreaksjoner?

– Nei, kryssreaksjoner er når kroppen tar feil av proteinet i pollen og proteinet i ulike matvarer. Alkoholen kan både forsterke, og utløse en allergisk reaksjon mot mat. Biologisk forklart kan dette skje fordi tarmslimhinnene blir påvirket av alkoholen som gjør tarmen mer lekk, slik at immunsystemet kommer i kontakt med allergenet man reagerer på, forklarer Amdal.

Lurer du på hvilken rødvin du skal velge kan det være greit å vite at fransk rødvin sies å være sunnere enn tysk, den inneholder nemlig tre ganger så mange hjertevennlige enzymer. Men er du pollenallergiker og har en tendens til å reagere på vin med allergilignende symptomer bør du kanskje prøve å velge viner som inneholder færre histaminer. Særlig i pollensesongen.

– Reaksjonen kan bli forsterket i pollensesongen hvis man drikker vin med mye histamin som sagt. Man kan enten holde seg unna eller drikke vin med lite innhold av histamin, sier hun.

Ifølge varefaglig rådgiver i Vinmonopolets kommunikasjonsavdeling, Anders Roås Stueland, er det på et generelt grunnlag vanskelig å anbefale viner til folk som opplever reaksjoner uten å vite hva den enkelte reagerer på.

– Vi reagerer ulikt på viner så noe helt sikkert svar kan jeg ikke gi. Men hvitvin har lite tannin og mindre biogene aminer enn rødvin, og tørre viner har generelt mindre tilsatt svovel enn vin med restsukker, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Myter og fakta om alkohol

Stoffene du kan reagere på

– Alkoholen i vin kan forsterke allergiske reaksjoner mot mat og drikke. Men det er ikke mulig for meg å svare på akkurat hvilke stoffer i vin som kan skape reaksjoner hos den enkelte. Overfølsomhet og allergi kan komme av så mange ting, uavhengig av om man har allergi eller ei, sier Stueland.

Men han kan likevel gi oss en oversikt over hvilke stoffer i vin som kan være årsakene til reaksjonene du opplever.

Biogene aminer: Biogene aminer som blant annet histamin, finnes naturlig i vin og i noen ølsorter, samt i enkelte matvarer. Aminene oppstår ved at spesielle aminosyrer omdannes via en bakteriell nedbrytning, og de har mange ulike biologiske effekter. De kan gi overfølsomhetsreaksjoner og hodeverk, noen aminer kan øke blodtrykket, mens andre senker det. Alkohol kan øke effekten av aminene, og det viser seg at det finnes flere av dem i rødvin enn i hvitvin.

Tannin: Tannin finnes naturlig i alt som hører til planteriket, og har som oppgave å beskytte planter mot skadedyr, bakterier og mikrober. I tillegg er de også antioksidanter og hindrer derfor fett i å harskne.

Drueskallene inneholder tannin, og i rødvin er det cirka 1,5 gram tannin per liter, sammenliknet med 0,15 gram per liter i hvitvin. Det er en vanlig oppfatning at tannin kan forårsake hodepine, men dette finnes det ingen klare bevis på.

Gjær: I vinproduksjon filtreres ofte gjærcellene bort, men det er likevel enkelte typer vin som kan inneholde gjærrester. Dette gjelder spesielt musserende viner som har blitt ettergjæret på flaske og ufiltrerte røde og hvite viner. Lider du av gjærallergi bør du sørge for å velge viner som er filtrerte.

Svovelforbindelser: Svovel i ulike former anvendes som konserveringsmiddel i vin. Ofte er det mer svovel i hvite viner enn i røde, og det er som regel de søte vinene som inneholder mest.

Er du astmatiker bør du være obs på at svovelforbindelser kan forverre symptomene og forårsake astmatisk snue, men også elveblest og atopisk eksem kan forverres. Dette er som regel ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner. Det er nesten umulig å lage vin som ikke inneholder noe svovel, men for eksempel økologisk og biodynamisk vin har som regel de laveste verdiene.

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, og er hentet opp til nye lesere! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer