Abort

Reality-stjernen om aborten: – Det hadde ikke gått i Norge

Bettina Buchanan var ikke i tvil om hva hun skulle gjøre da hun fant ut at hun var gravid i uke 15.

ABORT: Bettina Buchanan forteller åpent om sin opplevelse av abort i uke 15 i svangerskapet. Med #week15isokay ønsker hun å bidra til mindre stigma rundt abort, særlig så langt ut i svangerskapet. // Skjermdump Instagram
ABORT: Bettina Buchanan forteller åpent om sin opplevelse av abort i uke 15 i svangerskapet. Med #week15isokay ønsker hun å bidra til mindre stigma rundt abort, særlig så langt ut i svangerskapet. // Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert

Tidligere reality-deltaker Bettina Buchanan (26) har alltid vært veldig aktiv. Som utdannet PT har det gått mye i trening, og hun kjenner kroppen sin godt. Da hun merket at kroppen ikke hang helt med, og hun ble sliten av dagligdags aktivitet i flere uker, skjønte hun etter hvert at noe ikke var som det skulle.

Hun var gravid.

Da Buchanan oppdaget at hun var gravid var hun allerede i uke 15 i svangerskapet. Det var ikke et alternativ for henne å beholde barnet. Ettersom hun bodde i Stockholm, kunne hun gjennomføre selvbestemt abort i samme uke. Den svenske loven tillater selvbestemt abort til og med uke 18. Det er hun glad for.

Søndag postet hun et innlegg på Instagram der hun åpenhjertig deler sin historie og forteller hvor privilegert hun er som bor i et land med en liberal abortlov.

Ubegrunnet stigma

Det var en selvfølge for Buchanan å ta abort. Hun mener at stigmaet som følger med det valget er ubegrunnet.

– Det er viktig å påpeke at man behøver ikke ha en grunn som dårlig økonomi, fraværende partner eller lignende for at det skal være akseptert å ta abort. Det skal holde at man bare ikke vil beholde. Slik jeg føler det nå, så vil jeg ikke ha barn. Det er ingen annen grunn enn det, sier hun til KK.

Det hun ikke hadde forventet, var den psykiske påkjenningen som kom i etterkant av selve aborten. Den var mye verre enn hun hadde trodd.

– Jeg har vært 100 prosent sikker på mitt valg om å ta abort fra det tidspunktet jeg fant ut at jeg var gravid, og jeg har aldri et sekund angret på at jeg tok abort. Sånn sett har det ikke vært tungt i det hele tatt, men likevel hadde jeg det veldig kjipt etterpå.

– Først tullet hormonene en liten stund, og senere ble jeg nedstemt over en ganske lang periode. Jeg hadde aldri tenkt på at man kan bli nedstemt selv om man er 100 prosent komfortabel med avgjørelsen, men jeg leste etterpå at det tydeligvis er ganske vanlig, sier hun.

Ulik lov i Norge og Sverige

I Norge er det selvbestemt abort frem til og med 12. svangerskapsuke. For å gjennomføre abort etter 11 uker og 6 dager må du søke og få innvilget abort hos en abortnemnd bestående av to leger.

I nemndsmøtet kan du belyse saken bedre og forklare hvorfor du ønsker å avbryte svangerskapet. Helse-Norge skriver at abortnemnden skal legge stor vekt på hvordan du selv bedømmer situasjonen.

Å skulle gå gjennom en nemnd som skal vurdere om du skal beholde fosteret eller ikke, kan oppleves skremmende. Abortloven har vært grunnlaget for en betent debatt de siste årene. De som er imot loven om selvbestemt abort kun frem til og med uke 12 påpeker at det tar fra kvinner retten til å bestemme over egen kropp. På den andre siden mener mange at fosteret er så langt i utviklingen at det kan oppleves for brutalt å skulle ta en abort senere enn uke 12.

– Jeg hadde ingen anelse om at jeg var gravid, og jeg kjenner flere som også har oppdaget sine graviditeter etter uke 12. Jeg var definitivt ikke klar for å bli forelder, og jeg ønsket ikke barn, sier Buchanan.

– Uke 12 er en tidlig grense

Buchanan mener at uke 12 er en tidlig grense. Hun utdyper:

– Det er mer humant å tillate abort enn å la et barn komme til verden uønsket og påtvinge en kvinne å føde et barn, sier hun og legger til at dersom fosteret da heller ikke er levedyktig, er det rimelig med en abort.

I Norge får du tilbud om veiledning underveis dersom du er usikker på om du skal utføre abort eller beholde fosteret, i tillegg til oppfølging i etterkant av abort, ifølge Helse-Norge.

Buchanan er kjent fra sin deltakelse i blant annet Paradise Hotel Sverige to ganger, og den norske versjonen to ganger, samt Ex on the Beach Sverige og den norske varianten Ex on the Beach Afterski tidligere i år.

Nemndens beslutning

Ingvil Krarup Sørbye er overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet og sitter selv i nemnden ved Oslo Universitetssykehus. Oppgaven til nemnden er å sørge for at beslutningen ikke strider med norsk lov, og det andre er å sørge for at vedkommende har forstått situasjonen og får den informasjonen hun trenger.

Beslutningen avhenger av hvor langt du har kommet i svangerskapet. Er du i uke 15, er det slik at mange vil få abort innvilget på sosial indikasjon frem til 18 uker.

Etter 18 uker skjerpes loven ettersom fosteret da nærmer seg levedyktighet. Etter uke 22 vil nemnden vanligvis ikke innvilge abort, for da er loven ganske klar – med mindre det er et foster som er uforenelig med liv, forklarer Sørbye til KK.

Normalisere

Sørbye kan fortelle at 4 av 10 kvinner opplever provosert abort i løpet av livet, det vil si selvbestemt abort. I Oslo er andelen høyere.

– Etter fødsel kan man få psykiske plager, men det er viktig å ikke utelukke at man kan få en psykisk reaksjon etter en abort også, men at det gjerne utgjør en del av det normale. Det er normalt å få en reaksjon etter fødsel eller abort uten at det nødvendigvis sykeliggjøres, sier hun.

Det er mange som tror at abort gir psykiske ettervirkninger, men ifølge Sørbye er det ingen studier som viser at abortinngrep fører til psykisk sykdom. Kvinner som har gjennomgått en spontanabort kan få psykiske plager, og det kan også de som tar en abort. Men det skal ikke være bevist noen årsak-virkning-sammenheng.

– Å være ambivalent knyttet til avgjørelsen om abort, stress og tidligere psykisk sykdom kan være faktorer som gjør det mer psykisk krevende å gjennomføre en abort.

Statistikken

Antall aborter synker gradvis med årene, noe som blant annet kan begrunnes med lettere tilgjengelig prevensjonsmidler.

Statistikken viser at antallet aborter er høyere i Sverige enn i Norge. Abortnemnden som man må gjennom i Norge etter uke 12, vil i de fleste tilfeller innvilge abort frem til uke 18. Hovedforskjellen er at du ikke må gå gjennom en abortnemnd i Sverige mellom uke 12 og 18.

På tross av at det kan virke skremmende med en nemnd, påpeker Sørbye at det kan bidra til økt informasjonsflyt og oppfølging, i tillegg til å kunne bidra til å gjøre den gravide mer sikker i avgjørelsen om abort dersom vedkommende får det innvilget i nemnden. Det kan også gjøre at samfunnet aksepterer valget om abort i større grad.

– Men vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder stigmaet rundt abort.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer